FETÖ’nün Avrupa Medya Yapılanması

A -
A +
Geçtiğimiz 21 Aralık’ta Sabah gazetesinde başarılı muhabir Mehmet Solmaz’ın “Her Kirli Taşın Altından BAE Çıkıyor” başlıklı bir haberi yayınlandı. Haberde Avrupa’daki Türkiye karşıtı haberlerin arkasında Birleşik Arap Emirlikleri’nin olduğu belirtilerek şöyle yazıyordu: “FETÖ'den aranan firari Yavuz Baydar'ın genel yayın yönetmenliğini yapacağı medya platformu çalışmalarına başlandı. Sitenin İngilizce versiyonunun başına da FETÖ ile yakın ilişkisi bulunan İlhan Tanır getirildi. Tanır, Fuat Avni olduğu tespit edilen Said Sefa'nın kurduğu sitenin de Washington temsilcisiydi.
Middle East Eye'ın yayın yönetmeni David Hearst, BAE'nin Muhammed Dahlan aracılığıyla FETÖ darbecilerine para yolladığını ve Gülen'le darbe öncesi görüşmeler gerçekleştirdiğini yazdı.
BAE Washington Büyükelçisi Yusuf el-Uteybe'nin hacklenen e-Postalarıyla Türkiye düşmanlığı açıkça ortaya çıkarken, İsrail'in en sıkı savunucularından ABD'li milyarder Sheldon Adelson tarafından fonlanan Türkiye karşıtı söylemleriyle bilinen FDD ile koordineli bir şekilde Türkiye'yi hedef aldığı görülmüştü.”
Her fırsatta Türkiye’yi kötüleyen ve kara propaganda yapan FETÖ’cülerin kirli ilişki ve yapıları da ortaya çıkıyor. Artık Avrupa’da yaşayan gazeteciler bile oynanan pis oyunun farkında. FETÖ’cülerin çevirdiği dolapları biliyorlar. Bazı ülkelerin istihbaratları tarafından finanse edilen bazı FETÖ’cüler ve onların yancılarının nasıl kullanıldığı gün yüzüne çıkıyor.
En son İsviçre’nin Neue Zürcher Zeitung (NZZ) gazetesinde Avrupa’daki FETÖ medya yapılanmasını ortaya koyan bir makale yayınlandı. Neue Zürcher Zeitung, merkezi Zürih olan 1780 tarihinde kurulmuş, bağımsız ve tarafsız bir gazete. Burada Dr. Joseph Croitoru “Türkiye’nin sürgün gazetecileri şimdi Arapça mücadele ediyor” başlıklı bir makale yayınladı. Joseph Croitoru 1960 Hayfa, İsrail doğumlu, Alman FAZ, SüZ gazeteleri ile Alman Cicero dergisinde yazan tarihçi, yazar ve serbest gazeteci. Croitoru makalesinde şunları söylüyor:
 
*15 Temmuz başarısız darbe girişimi sonrasında Türkiye’den ayrılan gazeteciler birçok yabancı enformasyon platformunda aktifler.
 
*Yurt dışındaki Türk gazeteciler kendilerince Arapça olarak yayınlar yapıyorlar ama bunu yaptıkları mecra oldukça şüpheli bir yer.
 
*Bu yeni mecra Londra merkezli haber portalı Ahval.
 
*Ahval’ın Genel Yayın Yönetmeni 15 Temmuz’dan sonra Türkiye’yi terk ederek bir yıl kadar Almanya’da yaşayan ve bu süre içinde Türk hükûmetini hedef alan yazılarını SüZ’deki köşesinde yayınlayan Yavuz Baydar.
 
*Türkçe ve İngilizce yayın yapan Ahval’ın, yine Londra merkezli Al Arab haber portalı yardımıyla Arapça yayınlara başladı.
 
*Üç dilde yapılan yayınlara bakıldığında başlık ve içerikler ilk etapta aynı gibi görünseler de Arapça yayınların içerikleri Türkçe ve İngilizceden farklı.
 
*Ahval’ın “siyasi tarafsızlık” çerçevesinde Türkiye’den ayrılan ve Türk Hükûmeti’ni hedef alan Türk gazetecilerin yazılarını yayınladıkları Almanya merkezli medya girişimlerinden farklı olarak tarafsız olduğu söylenemez.
 
*Ahval’da Al Arab yazarı Hischam al-Nagar’ın yazıları başta olmak üzere Türk Hükûmeti’ni doğrudan hedef almayan Arapça yazıların İngilizce ve Türkçeleri bulunmuyor.
 
*Ahval’ın Türkçesinde ve İlhan Tanır’ın sorumluluğundaki Ahval İngilizcesinde Türkiye doğrudan hedef alınıyor.
 
Dr. Joseph Croitoru’nun yazdıkları önemli. Artık her açıdan deşifre oldular. Avrupalılar, Amerikalılar ve hatta İsrailliler bile bunun farkındalar. Üstelik kendileri de ifşa ediyorlar. Kimlerin onları fonladığı da bütün detayları da ortada. Er ya da geç yurt dışına kaçan FETÖ’cü ve onların yancısı gazeteciler Türk adaletine hesap verecekler. Nasıl dün Balkanlardan 6 FETÖ’cüyü teslim aldıysak yarın bir gün diğer FETÖ’cüleri de Avrupalı devletler bize verecekler. Kaçamayacaklarını onlar da biliyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.