“Türkiye radikallere garantör olmuş”

A -
A +
Bu söz bana ait değil. Güvenlik Uzmanı Metin Gürcan böyle demiş. DW Türkçe son İdlib anlaşması üzerine bazı uzmanlardan görüş almış. Gürcan önce şu açıklamada bulunmuş: “Ankara böylelikle süre kazandı. Ankara için asıl risk 15 Ekim’den sonra başlayacak. Şimdi bir kalıcı çözümden bahsetmek mümkün değil ve İdlib’de askerî operasyon mutlaka olacak.”
Buraya kadar normal. Aslında Gürcan, askerî operasyon olsun ve Türkiye zora girsin isteğini belli etmiş. Yetmemiş, devam etmiş Metin Gürcan. Rusya güya bize "son bir kredi" vermiş. “Ankara’nın radikalleri ikna edebileceğini düşünmüyorum. Türkiye için asıl risk 15 Ekim’den sonra başlayacak” diye eklemiş. Ne riskiyse bu alamadım gitti.
Ama esas skandalı sona bırakmış. "Ankara, sicilleri çok kötü olan radikallere garantör oldu. Radikaller ikna edilemeyince askerî operasyon da mutlaka olacak. Eğer, Halep’in güneyindeki İran yanlısı milisler ile İdlib’in doğusundaki radikaller arasında da bir mezhep çatışması yaşanırsa Türkiye’nin hedef ülke hâline gelmesi kaçınılmaz olacak.”
Ankara’nın garantör olduğu radikaller kimdir, çok merak ettim. Türkiye teröristleri himaye ediyor demeye getiriyorsanız bunu ispatlamanız lazım Metin Gürcan. Niye kullandığınız her üslup ve yaptığınız yorumlar Türkiye aleyhine? Sanki Türkiye bu işten zararlı çıksın, Rusya istediğini alsın gibi bir havanız var. Bir de Gürcan’a göre, Türkiye neyine güveniyormuş da böyle bir teklif yapmış.
İdlib konusunda Cumhurbaşkanımız Erdoğan siviller ölmesin, insanlar mülteci konumuna düşmesin diye Tahran’da bütün dünyaya âdeta bir ders verdi. Ateşkeş olsun diye nasıl bastırdığını ve en son Soçi’de Putin’i ikna ettiğini dünya gördü.
Bir yabancı medya kurumuna İdlib anlaşması konusunda Türkiye’nin konumunu küçümseyici yorumda bulunmak millî bir davranış değildir. Gürcan’ın kendi ülkesinin değil başkalarının çıkarını savunan bir hâli var. Ben Gürcan’ın yorumlarını okuyunca acaba başka bir istihbarat kurumunun ya da ülkenin görüşlerini mi seslendiriyor diye düşünmeden edemedim.
 
CEM KÜÇÜK'ÜN DİĞER YAZISI İÇİN TIKLAYINIZ
AHMET ŞIK'IN MİLLETVEKİLLİĞİ DÜŞÜRÜLMELİDİR
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.