ABD istihbaratta Soğuk Savaş dönemine dönüyor

A -
A +

CIA Başkanı Gina Haspel’ın açıklamaları önceki gün medyada geniş yer buldu. CIA’de istihbarat olarak değişikliğe gideceklerini söyleyen Haspel, konseptlerini de değiştireceklerini açıkladı.

11 Eylül’den sonra tamamen terör ve terörizme odaklanan ABD bu yöntemin artık işe yaramadığını görmüş oldu.
Haspel, ABD'ye rakip ulus devletlere karşı casusluk faaliyetlerine daha fazla odaklanacaklarının da altını çizdi. Peki ABD niçin böyle bir tavır değişikliğine gitti? Cevabı basit.
Çünkü dünyaya eskisi gibi hükmedemiyor. Eskiden hükmettikleri de artık daha güçlü. Eldeki teknolojik imkânlar her ülke için elverişli hâle geldi.
ABD Soğuk Savaş döneminden beri Rusya’ya geleneksel düşman devlet muamelesi yapıyor. Çin ise Asya-Pasifik’teki en büyük rakibi. Obama döneminde ABD Asya-Pasifik’e büyük askerî yatırımlar yaptı. Müttefiklerinindeki silah oranını ciddi biçimde artırdı. Trump, İran’ı haydut devlet kategorisine tekrar soktu. Öte yandan artık her dediğine evet demeyen ve kendi çıkarına göre siyaset izleyen bir Türkiye var.
Tüm bunlardan ötürü Arapça, Çince, Türkçe, Farsça bilen elemanlar alacağını açıkladı Gina Haspel. Yani Soğuk Savaş konseptine dönerek adam adama markaj uygulayacaklar. Bu ayrıca şu demek: Sivil toplum kuruluşlarına, akademiye, medyaya el atacaklar, parayla birçok kişiyi kendilerine bağlayacaklar demek... Bu zahmetli, vakit alıcı ama işe yarayan bir yöntem. Aynı zamanda sahada hâkimiyeti ve kontrolü sağlamayı hedefler.
ABD dünya üzerinde siber alanda çok iyi. Teknolojik gücü fazla olduğu için uydulardan, teknik takipten istediğini elde ediyordu. Ancak teröristler birçok şeyi teknoloji kullanmadan yapmayı öğrendiler. Orta Doğu coğrafyasında insan istihbaratı da  önemli ve bu konuda Mossad çok etkin. İşte ABD bu alanda gücünü artırmak istiyor.
Dün CBS News’de Olivia Gazis imzasıyla “CIA Başkanı Gina Haspel: Çin, ABD nüfuzunu azaltmak istiyor” başlıklı bir haber yayınlandı. Habere göre Çin, Amerika’nın etkin olduğu Latin Amerika, Pasifik Adaları, Afrika gibi yerlerde etki alanını genişletmeyi sürdürüyor. Çin birçok fakir ülkeye yatırım yapıp borç veriyor ve bunları da geri almayı düşünmüyor. Zaten o ülkelerin borç ödeyecek hâli de yok. 2018’de Çin dünyada 1.9 trilyon dolarlık yatırım yapmış, bunun 734 milyarı da geri dönmesi zor fakir ülkelerdeki inşaat projeleriymiş.
Kendi açısından ABD mantıklı bir iş yapıyor. Güçlü istihbarat yoksa güçlü dış politika da olmaz. Ve unutulmamalıdır ki, istihbarat parayla yapılır. ABD’nin insan merkezli istihbarata dönüşü başta Orta Doğu olmak üzere tüm dünyada etkisini gösterecektir. Diğer ülkeler de buna göre tavır alacaktır.
 
CEM KÜÇÜK'ÜN DİĞER YAZISI İÇİN TIKLAYIN
İnternet yasası sansür mü getirecek?
 
 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.