Ebegümeci bitkisinin faydaları

A -
A +
Ülkemizde 8 ebegümeci türü yetişmektedir. Bunlardan en önemlisi büyük ebegümeci (M. sylvestris) türüdür. 20-30 cm arasında boylanabilen bu türün yaprakları yuvarlağımsı biçimli, kenarları dişli, uzun saplı, tüylü, almaşık dizili, 3-7 parçalı ve palmiye gibi damarlıdır. Yaz boyu ve sonbahar başlarında açan pembe renkli, eflatuni çizgili çiçekleri, yaprakların koltuklarından çıkar. Meyveleri 10 parçaya bölünen, olgunlaştığında açılmayan kuru tohumlar hâlindedir. Bitki döktüğü tohumlarıyla çoğalır.
Bilinen Bileşimi: Ebegümecinin yaprakları büyük oranda yapışkan bitki sıvısı; astrenjan/organik dokuları büzerek salgı azaltıcı, ekspektoran/balgam söktürücü, yumuşatıcı, diüretik/idrar söktürücü, sedatif/sakinleştirici. Yaprak ve sapları hafif kokulu ve yavan lezzetlidir. Bazı yerlerde sebze olarak yenilir.
Faydaları: Göğsü yumuşatır ve öksürüğü keser. Ateş düşürücüdür. Nezle ve bronşite iyi gelir. Burun kanamasını keser; burun tıkanıklığını giderir. Nefes darlığında faydalıdır. Mide ağrısına ve bulantısına karşı etkilidir. Diş eti hastalıklarında faydalıdır. Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur. Kabızlığı giderir. Ses kısıklığını, boğaz ve bademcik iltihaplarını giderir. Cildi korur, yumuşatır ve nemlendirir. Gözaltı kırışıklıklarına ve şişliklerine iyi gelir.
Kullanım Şekli
Çay: 2 çay kaşığı kıyılmış çiçek, yaprak ve tüm bitki 250 ml soğuk suda ara sıra karıştırılarak 8-10 saat bekletilerek demlenir süzülür. İçmeden önce ısıtılarak sıcak içilir.
Lapa: Bir kapta taze yapraklar veya tüm bitki ezilir, çok az su ile çabucak ısıtılıp vücudu yakmayacak bir sıcaklıkta hasta bölgeye sarılır...
Ebegümeci bitkisinin faydalarını yaz yaz bitmez. Ben de artık bu tip yazılar kaleme alacağım. Ebegümecinin faydaları dururken başka konu yazılır mı? Hürriyet’in Perihan Mağden ve Cezmi Ersöz gibi iki değerli kaleme sayfalarını açmasını bizim tarafın tüm köşe yazarları gibi ben de takdir ediyorum. Mağden ve Ersöz üstadlarımıza da ebegümeci tavsiye ediyorum. Halkımız bu iki yazara tepkiliymiş aman ne olacak canım? Zaten bizim taraf köşe yazarları olarak milletimizin taleplerini takmayalı çok oluyor. Sonra ne olacak Cezmi Ersöz eşini başka bir erkeğe pazarlamanın ne kadar yararlı olduğundan bahsediyor. Cezmi Bey de haklı onu da anlamak lazım. Zaten bizim taraf köşe yazarları da anlamaya çalışıyor. Hürriyet Pazar Editörü Çınar Oskay’ı da tebrik ederim. Sayın Vahap Munyar’ı ve Sayın Demirören Holding CEO’sunu da tebrik ederim. Bence hep beraber bir gün Eyüp Can’ın Londra’daki lokantasına gidip ebegümeci yiyelim. Aaaa Berlin çok yakın, Can Dündar da gelsin. Sonra Perihan Mağden bağırarak Tayyip Erdoğan’a “vahşi hayvan” desin. Biz de alkışlayalım. Halkımız tepki mi gösteriyor boş verin cahil halkı canım, ifade özgürlüğü bu ifade özgürlüğü. Bizim taraf köşe yazarları da öyle diyor zaten. Hep beraber ebegümeci yiyelim Eyüp Can’ın lokantasında. Çok büyük bir masa olsun. Sonra Cezmi Ersöz de hepimize “swinger”ın faydalarını anlatsın.
“Eşini başkalarına pazarlamanın” Hürriyet’te yayınlanmasını tenkit edenler ne çağ dışı ne bağnaz tipler hakikaten!..
Cumhurbaşkanımıza “vahşi hayvan” diyerek hakaret etmiş Perihan Mağden. Ne var ki bunda? Herkes hakaret ediyor Cumhurbaşkanımıza. Hakaret edenlerle bizim taraf köşe yazarları kanka oluyor. Çünkü ifade özgürlüğüne inanıyor bizim taraf.
Aa, Binali Bey, Altaylı’yı Arjantin’e özel davet etmiş? Bunlara kızanlar bozgunculuk ediyor. Sayın HSK Başkan Vekilim Mehmet Yılmaz, Fatih Altaylı’ya 4 yıl 4 ay hapis cezası isteyen savcımızı derhal ihraç edin lütfen. Nasıl terbiyesiz bir savcıymış o öyle! Polis de hak etmiş küfrü canım. Sayın Mustafa Çalışkan ve Sayın Süleyman Soylu da çok yanlış yaptılar polisin hakkını koruyarak!.. Polisimize küfreden Altaylı aleyhine tek bir yazı kaleme almayan bizim taraf köşe yazarlarını örnek almalı herkes. 15 Temmuz’a katılan Harbiye talebelerini savunan Yazgülü Aldoğan’ı Turizm Bakanımız Mehmet Ersoy resmî gezilere götürerek ne güzel yapıyor. Cezmi Ersöz ve Perihan Mağden de Turizm Bakanlığı gezilerine katılmalı. Bizim taraf köşe yazarlarıyla beraber instagram pozu vermeliyiz hep beraber ve sonra da ebegümeci yemeliyiz. Ne güzel ülke şu Türkiye'm beee...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.