​ABD Türkiye’den vazgeçemez

A -
A +
Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak Amerika Başkanı Trump ile görüştü. Görüşmeye damadı Jared Kushner ve ABD Hazine Bakanı Steve Mnuchin de katıldı. Berat Bey'in Trump’la görüşmesi son derece önemli. 
NATO’nun iki önemli ülkesinin iş birliği bölgesel anlamda vazgeçilmez. İlk kez bir Türk bakan Beyaz Saray'da ABD Başkanı ile baş başa görüştü. Bu konu Sayın Albayrak’a soruldu. Bakan Bey, "Kişisel olarak üzerime alındığım bir husus değil, Türkiye'ye verilen önemi gösteren bir husus. Sayın Başkan'ın Türkiye'ye karşı olumlu algısını ve Sayın Cumhurbaşkanımıza olan güçlü diyaloglarını gösteren bir husus” açıklamasında bulundu. Berat Bey S-400’ler konusunda da şunları söyledi: “Türkiye'nin ihtiyaçlarına dayalı S-400'le alakalı süreçleri gayet makul bir şekilde dinleyip olumlu bir anlayış içinde bir bakış açısı sergilediğini gözlemlediğimi ifade edebilirim.” Dün ayrıca Cumhurbaşkanımızın Sözcüsü İbrahim Kalın da kritik açıklamalar yaptı. Kalın’ın şu ifadeleri çok önemli: “Türkiye topraklarında PKK'ya karşı çok güçlü ve büyük oranda başarılı bir savaş verdiğimiz şu zamanda Suriye'de YPG/PKK'ya verilen herhangi bir destek, doğrudan ya da dolaylı olarak PKK'ya verilen bir destektir." Kalın ayrıca S-400, Rusya ile ilişkilere de değindi ve şu değerlendirmede bulundu: “Türkiye-Rusya ilişkisi, üçüncü bir ülkeye hiçbir şekilde tehdit niyeti taşımamaktadır. Rusya, bölgemizdeki önemli bir ortaktır ve birçok konuda bölgesel iş birlikleri yapıyoruz. Fakat biz NATO müttefiki bir ülkeyiz ve ABD ile ve NATO ile stratejik ortaklığımıza çok değer veriyoruz."  İbrahim Kalın’dan sonra ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’nin açıklamaları geldi. Jeffrey’nin özellikle YPG konusunda söyledikleri önemli: "Türkiye ile henüz üzerinde tam anlaşamadığımız bir güvenli bölge üzerine çalışıyoruz. Türkiye'nin çok önemli güvenlik endişeleri var. ABD, Türkiye'nin bizim DEAŞ'a karşı birlikte savaştığımız insanlarla (YPG/PKK) ilgili endişelerini de anlıyor. Türkiye ile YPG'nin olmayacağı bir güvenli bölge konusunda da çalışıyoruz."  Bütün açıklamaları alt alta koyunca ortaya çıkan gerçek şu: Türkiye NATO’nun önemli bir parçası. Türkiyesiz NATO düşünülemez. ABD de Türkiye’den vazgeçemez. YPG/PKK paçavralarına asla feda edilecek bir ülke değil Türkiye. ABD ile stratejik ortaklığımız devam ediyor. Elbette Türkiye kendi çıkarları gereği Rusya’dan S-400 de alacaktır. Bu başka bir konu.  İçerideki bazı muhalifler, yurt dışındaki FETÖ’cüler Batı ile ipler kopsun istiyor ama Amerika istese bile Türkiye’den vazgeçemez. İlerleyen günlerde bunun daha somut adımlarını göreceğiz.   CEM KÜÇÜK'ÜN DİĞER YAZISI İÇİN TIKLAYINIZNEDEN BU KADAR RAHATIZ?
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.