Dikkat, seçimden sonra sorun çıkabilir!

A -
A +
Önce bandı geri saralım. 31 Mart İstanbul Belediye Başkanlığı Seçimlerini YSK iptal etti. Gerekçeli kararında da "sandık kurulu başkanlarıyla ilgili şaibe var ve sandık başkanlarını belirleyen ilçe seçim kurulları kusurludur" dedi.
Ben bu karar çıkar çıkmaz "AK Parti’nin ilçe seçim kurulları başkanlarıyla alakalı Hâkimler ve Savcılar Kurulu’na müracaat etmesi gerekir" dedim. AK Parti uzun zaman sessiz kaldı. İlçe seçim kurullarıyla ilgili şikâyette bulunmadı. Ne zamana kadar? YSK’nın tuhaf kararına kadar. Yüksek Seçim Kurulu’nun cumhuriyet savcılığınca soruşturma açılan ilçe seçim kurulu başkanı, seçim müdürü ve seçim personelinin, 23 Haziran'daki yenilenecek seçimde de görevlerine devam etmelerine karar verene kadar.
Bu karar YSK’nın kendi gerekçeli kararıyla çelişiyordu. Hem ilçe seçim kurullarını gerekçe gösterip seçimi yenileme kararı al, sonra da onların yeniden görev yapmasını sağla. Akılla izah edilir bir şey değil. Hem Tayyip Erdoğan, hem Binali Yıldırım hem de AK Parti’nin önde gelenleri bu duruma itiraz etti.
Peşinden AK Parti’nin Yüksek Seçim Kurulu Temsilcisi Recep Özel, YSK’nın 31 Mayıs 2019 tarihinde Şişli İlçe Seçim Kurulu Başkanı ve müdürünün başvurusu üzerine aldığı “Soruşturma geçiren ilçe seçim kurulu başkanları 23 Haziran’da da görev yapacak” kararına itiraz etti. YSK iki gün önce kararını verdi ve itirazı hâkimlerle ilgili idari tasarruf ve yaptırım uygulama yetkisi Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nda olduğu için reddetti.
Benim anlamadığım AK Parti neden HSK yerine YSK’ya müracaat etti. Burada hâkimlerle ilgili karar yetkisi HSK’ya ait. YSK yanlış adres...
Dün bir başka gelişme yaşandı. HSK, İstanbul seçiminde kanuna aykırı sandık kurulu görevlendirmeleri yaptıkları gerekçesiyle haklarında YSK tarafından suç duyurusunda bulunulan İstanbul ilçe seçim kurulu başkanları hakkında inceleme başlattı. HSK, 1. Daire’nin müfettişlerinin hazırlayacağı rapor doğrultusunda hâkimlerle ilgili karar verecek.
Üç gün önce Sabah’ın belgeli ve görüntülü haberi vardı. YSK'nın İstanbul seçimlerinin yenilenmesine yönelik kararından 3 gün sonra emekliliğini isteyen İstanbul İl Seçim Kurulu Eski Başkanı hâkim Müberra Gürdal ve iki üye hâkimin oyların yeniden sayımı engellemek için CHP'lilerle iş birliği yaptığını gösteren görüntüler CHP’nin yalanını da ortaya çıkardı. Gürdal ve iki hâkimin mesaileri bitmelerine rağmen 2 Nisan akşamı adliyeye geldikleri, 5 dakika sonra ise CHP'li heyetine binaya giriş yaptığı ortaya çıktı.
Gürdal ve iki üye hâkim, CHP'nin başvurusunu işleme aldı ve aynı gece yarısı yasalara aykırı olarak 7 ilçede sayımı durdurdu. Çünkü yasalara göre başlayan oy sayımı durdurulamaz. Ancak Müberra Gürdal ve iki üye durdurmuştu.
Şimdi soru şu: Kanunun apaçık hükmüne rağmen sandıklar sayıma başlamışken sayımı durduran İstanbul İl Seçim Kurulu ve iki üyesi hakkında YSK neden suç duyurusunda bulunmadı?
Tekrar ediyorum, açılmış sandıkların sayımı asla durdurulamaz. AK Parti bu kanunsuzluğu yapan il seçim kurulu hakkında neden suç duyurusunda bulunmadı? İl Seçim Kurulu Başkanı Müberra Gürdal neden istifa edip emekliliğini istedi?
HSK ilçe seçim kurulları başkanlarını derhâl açığa almalı. Çünkü YSK gerekçeli kararında ilçe seçim kurullarını suçladı. 23 Haziran sonrası "tam kanunsuzluk var" denilerek seçimin iptali istenirse bunun vebali YSK ve HSK’dadır. Bu seçimle ilgili de itirazlar olursa önce ilçe seçim kurulu, sonra il seçim kuruluna gelecek. Hepsinde şaibe varsa bu işin içinden nasıl çıkılacak?
YSK bu konuda neden bir şey yapmıyor? HSK neden karar almıyor? Adalet Bakanlığı neden sessiz? AK Parti neden bu konuyu gündeme getirmiyor?
Muhalefet seçimi kazanırsa sorun çıkarmayacaktır ama kazanamazsa tam kanunsuzluktan itiraz edecektir.
Yapılması gereken 23 Haziran seçimi bitene kadar ilçe ve il seçim kurullarının geçici açığa alınmasıdır. Benden söylemesi.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.