Dış politikada bunlar başarıldı mı?

A -
A +
İlerleyen yıllarda bu zamanlar çocuklara anlatılırken herkesin yüzünde haklı bir sevinç ve tebessüm olacak. Dış politika alanındaki gelişmeler ve Başkan Erdoğan’ın söylem üstünlüğü Batılıları bile şaşırtıyor.
Yanına gelen diğer dünya liderleriyle dalga geçen, neredeyse omuz atan Trump’ın Başkan Erdoğan karşısındaki hâlleri görüldü. Bir kere eskiden bırakın Başkan ya da Bakanları, Amerikan büyükelçilerine laf söylenemezdi. Adamlar bizi müstemleke gibi görürdü. Şimdi o hava değişti.
Başkan Erdoğan Türkiye’nin isteklerini, sorunlarını, sıkıntılarını takır takır Amerika Başkanının yüzüne söyledi. YPG’nin 32 km’nin gerisine gitmesi tekrar vurgulandı. Oraya yaklaşırlar ve sınırımıza tehdit olursa TSK’nın gerekeni yapacağı söylendi. S-400’ü tamamen kaldırmanın kabul edilemeyeceği anlatıldı. FETÖ konusunda yeni belgeler verildi ve terörist başının iadesi istendi.
Başkan Erdoğan’ın rahatlığı zaten hâl ve tavırlarından belliydi. Trump azledilme duruşmalarından olacak rahatsızlığı yüzünden belliydi. Görüşme sonrası yapılan basın açıklamalarında bu konuların hepsinin görüşüleceği açıklandı. Erdoğan, “Yeni bir sayfa açmak istiyoruz” diyerek ABD ile bozulan ilişkilerin tamirine işaret etti. Neticede Türkiye ABD’den sonra NATO’nun 2. büyük ordusu. ABD’nin Türkiye’yi es geçemeyeceğini herkes gördü.
Zaten görüşmenin önemi dünya medyasının tamamının Başkan Erdoğan’ı birinci habere taşımasından belliydi. Çünkü Batı her haberinde Türkiye’nin Kürtleri katlettiğini yazıp durdu. Tabii bunların yalan olduğunu cümle âlem biliyor. Senatörlerin hazır bulunmasını buna yoranlar da oldu ama nafile. Türkiye PKK’yı temizliyor, Kürtlerle asla bir sorunu yok...
Ha, Amerika’nın PKK’dan vazgeçmeyeceğini anladık. Devlet fikrinden de cayacak değiller. Ancak Türkiye gibi bir ülke varken bu oyun her zaman bozulur. Mazlum Kobani denilen teröriste Trump’ın sahip çıkması da bunun bir işareti. Amerika-PKK ilişkisi sürecek. Başkaları ne plan yaparsa yapsın, Türkiye güçlü olduğu sürece her oyunu bozar.
Yukarıda dünya medyası demişken, dünkü görüşmeyi bazı ülkelerin nasıl gördüğüne bakmak lazım. Avusturya yayın organı Kurier, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump görüşmesini, “İnanılmaz” şeklinde paylaştı. Haberde Kurier, “ABD Başkanı, Türkiye Cumhurbaşkanı’na sırnaşık bir şekilde yağ çekti ancak Erdoğan bundan pek etkilenmedi” ifadelerine yer verildi.
Alman Bild Gazetesi görüşmeyi, “Trump Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan’ı Beyaz Saray’da ağırladı. Trump ve Erdoğan ilk önce eşleriyle ardından da ikili olarak Oval Ofis'te bir araya geldi. Görüşmeler sonrasında ise uzlaşma içerisinde olduklarını sergilediler. Ortak düşmanları ise AB!” şeklinde yorumladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Trump’ın AB ve NATO hakkındaki açıklamalarına yer veren gazete, görüşmeyi hedef aldı.
Zaten Almanlar ya da Batı medyası bir şeyi beğense şüphe etmek lazım. Neticede Türkiye eski Türkiye değil. Bunu herkes gördü. Hakkını artık arıyor ve kendi çıkarımız neyi gerektiriyorsa öyle davranıyoruz.
Bazı muhaliflerin bu görüşmeyi olumsuz gibi yansıtmaları anlamsız bir çaba. Her şey dünyanın gözü önüne cereyan etti. Bakmayın siz eleştirdiklerine, içlerinden “vay be” bile diyorlar. Başkan Erdoğan ve Türk devlet yetkililerine ne kadar teşekkür etsek az...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.