Beyrut saldırısını kim yaptı?

A -
A +
25 Aralık 2019'da Habertürk'ten Kürşad Oğuz, Lübnanlı ünlü yazar Amin Maalouf ile röportaj yapmıştı. Söyleşinin bir yerinde Kürşat Oğuz, Maalouf'a anlamlı bir soru sordu: "Doğu Akdeniz için büyük umutların olduğunu ama bunların yerle yeksan olduğunu anlıyorum. Özellikle Beyrut ve Kahire’ye baktığında…"
Maalof'un cevabı teessür içeriyordu. "Çok umudum vardı ve evet hayal kırıklığı içindeyim. Doğduğum ülke Lübnan’ı ele alalım. Kaliteli insan kaynağı, stratejik bir coğrafya gibi önemli kozları vardı. Hatta bir dönem entelektüel, ekonomik, kültürel bakımdan önemli rol üstlendi o coğrafyada. Bölgesinde bir gelişme ve modernleşme örneği olabilirdi. Ama olmadı. Tabii hayal kırıklığı içindeyim. Bugün baktığımda kaçırılmış pek çok fırsat olduğunu görüyorum. Mısır için de böyleydi, başka bazı ülkeler için de. Ön planda olma imkânları varken ve bir dönem bunu yapmışken bugün hiç de parlak durumda değiller."
"Orta Doğu'nun Paris'i" denilen Beyrut geçen haftaki patlamayla âdeta kül oldu. Haritadan silinmesine ramak kalmıştı. Hâlâ enkaz altında binlerce kişi var. Beyrut Limanı yer ile yeksan oldu. Tarihte onlarca patlamaya, suikasta, cinayete tanıklık etmiş Beyrut tam can evinden vuruldu.
Kim yaptı, niçin yaptı hepsi muamma. Belki bu sorunun cevabını asla bilemeyeceğiz. Ancak nerede patlama ya da suikast varsa orada bir komplo vardır. İsrail de İran da fail durumunda. Ne fark eder ki? Halk umudunu yitirdi. Geleceğe dair yaşam sevinçleri bitti.
Orta Doğu haritası tek tek düşüyor. Irak, Suriye, Yemen, Libya, Mısır... Arada haritada kalan tek yer Lübnan'dı. O da düştü. Bu saldırı herkesin işine geldi. İran da İsrail de olandan memnun. Şimdi sıfırdan bir kent inşa edilmek zorunda. Kent belki yapılır ama ya umutlar? Hayaller? Sevinçler? Daimî bir depresyona girdi Beyrut, Lübnan, bütün Orta Doğu.
Amin Maalof'un "Ölümcül Kimlikler"de yazdığı etkili cümleyle bitirelim. "Bir insanın kimliği birbirinden bağımsız aidiyetlerin yan yana gelmesiyle oluşmuş bir yamalı bohça değil, gerilmiş deri üzerine çizilmiş bir desendir. Bir aidiyete dokunduğunuzda tüm beden titrer."
 
CEM KÜÇÜK'ÜN DİĞER YAZISINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN
AVRUPA'NIN YENİ BAŞKENTİ AMSTERDAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.