Covid-19’un ne olduğu hâlâ tam bilinemiyor

A -
A +
Mart ayında tam bir sene olacak. Hatta 2019 Aralık ayından alırsak, yani Çin’de ortaya çıktığı tarihi milat kabul etsek 14 ay oldu. Bilim insanları, doktorlar hâlâ  Covid-19’un ne olduğunu çözemediler! 
Yarasalardan mı bulaştı, başka bir hayvandan mı çıktı belli değil. Dünya Sağlık Örgütü’nden bazı bilim insanları Çin’e gittiler ve şu an Covid’i araştırıyorlar. Bakalım ortaya ne çıkacak... 
Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz: Virüs vücuda nasıl giriyor, bazı insanlarda boğazda kalırken bazılarında akciğerlere nasıl iniyor belli değil. Bazı insanların beynine zarar veriyor, bazılarının kalbine... Bu virüsü çözmek daha zaman alacak.
Bir de sitokin fırtınası var. Zaten Covid'e yakalananları ölüme götüren, virüsten ziyade bu fırtına olayı. Peki nedir sitokin fırtınası? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı“sitokin fırtınası”nı durdurulamayan bir sel olarak tanımlıyor. Savaşçı, "Dost olan savunma sistemi, kendi hücrelerini düşman görüp yok etmeye başlıyor. O zaman da bütün hücreler yok oldukça, organlar hasarlanınca kişiyi ölüme götürüyor. Asıl bu virüs değil, 'kontrolsüz güç' dediğimiz sitokin fırtınası kişiyi ölüme götürür" açıklamasında bulunuyor. 
Tabii sitokin fırtınasını tetikleyen unsur nedir, o da henüz belli değil. Zamanla ortaya çıkarılacaktır. Yabancı bilim insanları hastaları inceliyorlar. Zaten Covid-19’u tanımlamak için hastaların durumuna ve vücutlarına olan etkilerine bakmak lazım. 
Şimdi diyeceksiniz ki: “O zaman aşılar nasıl geliştirildi?..” Geliştirilen aşılar gönüllüler üzerinde denenerek bağışıklığa yaptığı katkıya baktılar. Virüsün özellikle ciğerde yaptığı tahribatı incelediler. 
Dikkat edilirse aşılar ikinci dozu yapıldıktan sonra etkili oluyor. Tek doz işe yaramıyor. Tabii aşıların ne kadar etkili olacağını zamanla göreceğiz. Ben işe yarayacağını düşünüyorum. Bekleyip görelim. Ama bu virüs önceki bildiklerimiz gibi değil. Bir grip asla değil. Çünkü insanı ciddi güçten kuvvetten düşürüyor ve iyileşmek zaman alıyor.
 
Cem Küçük'ün diğer yazısı
Neden isimlerinin açıklanmasını istemediler?
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.