Pandemide bozulan akıl ve ruh sağlığımız

A -
A +
Pandeminin yani Covid-19’un hepimiz üzerinde değişik etkileri oldu. Günlük hayat akışımız bile değişti. Büyük holdingler ve bazı şirketler, “İşe gelmenize gerek yok, evden çalışabilirsiniz” dediler. 
İşini kaybedenler oldu. Şirketler değer kaybetti. Perakende sektörü çok olumsuz etkilendi. Virüsten dolayı herkesin bir tanıdığı mutlaka öldü. Hepimizin bir yakını Covid’e yakalandı. Ağır geçirenler oldu. Psikolojik dengemiz bozuldu... 
Yasaklar, kısıtlamalar, maske takmak zorunda kalmak, mesafeye uymak artık rutinimiz hâline geldi. Ve en önemlisi virüs ne zaman geçer bilmiyoruz. Aşılama devam ediyor ama orada bile görüş ayrılıkları oldu. Ülkemizde aşıya temkinli bakanlar, yan etkilerinden korktukları için aşı olmayanların sayısı yüzde 25 civarında... 
Ipsos'un Dünya Ekonomik Forumu için 30 ülkede gerçekleştirdiği araştırmaya göre Türkiye yüzde 60'lık oranla Covid-19  salgını sebebiyle akıl ve ruh sağlığının en çok bozulduğu ülke olmuş.
Türkiye'de katılımcıların yüzde 61'i “pandemi döneminde akıl ve ruh sağlığımı kaybettim” dedi. Oran hiç de az değil.  Dünyada bunu söyleyenlerin oranı yüzde 45. Yani Türkiye listede açık ara ile birinci. Türkiye'nin peşinden Şili ve Macaristan geliyor. Türkiye 30 ülkeyi kapsayan araştırmada “2021 başından beri akıl ve ruh sağlığınız nasıl?” sorusunda da en fazla “daha kötü” denilen ülke olmuş durumda... 
Araştırmada katılımcılara pandeminin ne zaman sona ereceğine dair beklentileri de soruldu. Türkiye'de yüzde 44, 12 aydan önce Covid-19 öncesine dönülmeyeceğini belirtirken, yüzde 5 “asla eski günlere dönemeyeceğiz” dedi. 30 ülkenin yer aldığı araştırmada ortalamada yüzde 59, 1 yıl içinde pandemi öncesindeki hayatına dönebileceğini düşünüyor.
Korona öncesi normal hayatımıza ne zaman dönebileceğimize dair tahminler tüm dünyada farklılık gösteriyor. Ortalamada 5 kişiden 3'ü, pandeminin bir yıl içinde kontrol altına alınabileceğini düşünüyor. Hindistan, Çin ve Suudi Arabistan'da yaşayanlar çok daha iyimser. En kötümserler ise Japonlar. 5 Japon'dan 4'ü pandeminin 1 yıldan önce kontrol altına alınamayacağını belirtiyor. (Sözcü) 
Aslında Ipsos’un araştırmasına göre çoğu kişinin akıl ve ruh sağlığı bozulmuş. Türkiye’de 2021’de işler daha bozulmuş. 
Araştırmaya göre global olarak yetişkinlerin neredeyse yarısı pandeminin başından bu yana akıl sağlıklarının bozulduğunu belirtiyor. Küresel bazda yüzde 27 akıl sağlığının yılın ilk 3 ayında daha da kötüleştiğini söylemiş... 
Yani Türkiye’de her 10 kişiden 6’sı aklen ve zihnen pandemiden olumsuz etkilenmiş. Dışarıya çıkmaya alışkın, akrabalık ilişkilerinin yoğun olduğu Türkiye’de virüsün psikolojik anlamda olumsuz etkisi olması çok normal. Ama araştırma rakamları yine de fazla çıkmış.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.