Bolu Belediye Başkanı'nın kararları yargıdan döner, çünkü...

A -
A +
İki gün önce sosyal medyada gördüm. Bolu’nun CHP’li belediye başkanı Tanju Özcan şehirdeki göçmenlerin su ve katı atık bedellerini 10 kat artıracağını söyledi. 
Buna cevap da CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun’dan geldi ve şöyle dedi: “Su gibi temel bir yaşam hakkının bırakınız engellenmesi, bu konunun tartışmaya açılması dahi, parti politikalarımız ile taban tabana zıttır." 
Tanju Bey partisinden tepki gelse bile dediklerinin arkasında olduğunu söyledi. Bir kere Tanju Özcan bu dediklerini yapamaz. Yapmak istese de mahkemeden döner. Hatırlarsanız Trump 2017’de vizesi olduğu hâlde, Yemen, Irak, Somali gibi yerlerden gelen vatandaşları ABD’ye almıyordu. Ama bu karar Yüksek Yargı’dan döndü. Çünkü temel hak ve özgürlükler konusunda kimse geriye dönük karar alamaz.
Tanju Özcan temel yaşam hakkı olan su gibi konularda farklı muamele yapamaz. Yapsa bile yargıdan döner. 
Ama burada daha acı olan şey Türkiye’de bazı insanların buna destek vermesi. ABD’nin tamamını bilmiyorum ama New York’ta gördüğüm taksiciler Mısırlı, Pakistanlı, Srilankalı... Sokaklarda 170 milletten insanlar var. Chinatown, Little Italy’yi bırakın Manhattan’ın göbeğinde başka ülkelere ait binlerce iş yeri, restoran vb. var. Bu zenginliktir. 
İnsanları ortak noktada, idealde buluşturdunuz mu, gerisi kolay. Afrikalı Amerikalılar her yerde. Göç unutulmamalı ki, dünyayı olumlu anlamda değiştirir. Amerika’ya gelen her mülteci ya da göçmen de illa vasıflı değildir. 
New York’un göbeğinde dondurma satanlar Hintliler. Halk Kütüphanesi’nin yanında meyve satanlar Ekvadorlular. Bizim Türkler bile birçok iş kolunda faaliyet gösteriyorlar. İnşaatta çalışan da var, markette et taşıyan da. 
Faşizm her yerde faşizm. O yüzden faşist olacak ama onlarla mücadele edenler de olacak. 
Son not: Türkiye’de Suriyeli ve Afganlara karşı çıkanlar mesela İngiltere’nin vasıfsızları, İtalyanların işsizleri de gelse karşı çıkar mı? Hiç sanmıyorum. Türk sanatçılarının bir kısmı gibi cahil ve faşizan söyleme sahip Cem Davran birkaç sene önce saçını ektiren bir Arap görmekten bıktığını söylemişti. Acaba saç ektirmiş Fransız görse ne der?
 
Göç dünyayı nasıl değiştirdi?
 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.