Türkiye ve BAE yakınlaşırken

A -
A +
Evvelsi gece Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Birleşik Arap Emîrliklerinin ilişkilerinin düzelmeye başladığını söyledi. “Yol haritası üzerinde adımları kimler nasıl atacak belirledik. Çok ciddi bir yatırım hedefleri, yatırım planları var. İnanıyorum ki çok kısa zamanda Birleşik Arap Emîrlikleri ülkemizde ciddi yatırımlara girecek"  diye de ekledi.
Son 5-6 yılda Orta Doğu’da en çok güç mücadelesine girdiğimiz ülke BAE. Suriye’den Libya’ya her yerde karşı karşıya geldik. Ama Türkiye’siz BAE’nin bu coğrafyada iş yapması imkânsız. Onların da bizi zorladığı belli konular var. Mesela Kuzey Afrika’da Fas gibi ülkelere tekstil satışlarımızı engellemişlerdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşik Arap Emîrlikleri Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Tahnoun bin Zayed en-Nahyan ile de iki gün önce görüştü. Demek ki istihbari anlamda da ilerleyen günlerde bazı konular gündeme gelebilir. BAE Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Enver Gargaş, görüşmeyi "tarihî" olarak yorumladı. 
Reuters haber ajansı görüşmeyi "Görüşme, Ankara'nın bir dizi Arap gücüyle Libya'daki çatışma, Körfez içi anlaşmazlıklar ve Doğu Akdeniz sularında rekabet konularındaki tansiyonu düşürmeye yönelik son hamlesi oldu" şeklinde yorumladı. (BBC)
Erdoğan, BAE ile buzlar eriyor mu?” sorusuna şöyle cevap verdi: “Devletler arasında bu tür gidiş gelişler, iniş çıkışlar olabilir ve olmuştur da. Burada da benzer bazı durumlar oldu. Şu an itibarıyla yaklaşık birkaç aydır bizim istihbarat örgütümüz başta olmak üzere Abu Dabi yönetimiyle bazı görüşmeler yaparak bu görüşmelerle belli bir yere gelmiş bulunuyoruz. Bundan sonraki süreçte de (Abu Dabi Veliaht Prensi) Muhammed bin Zayed ile de bazı görüşmeleri yapma durumlarımız olacaktır, inşallah olacaktır diye düşünüyorum bugünkü görüşmeden sonra. Bu görüşmelerle bölgedeki bazı sıkıntıları aynı kültürün, aynı inancın mensupları olarak inşallah gidermiş oluruz. Çünkü biz bölgenin esas aktörlerinin birbirleriyle doğrudan konuşmasını, müzakere etmesini, kendi sorunlarını birlikte çözmelerini önemsiyoruz. Ben de bu konuda çok hassasım."
Türkiye ve BAE birçok konuda karşı karşıya geldi. Türkiye'nin yakın ilişkiler kurduğu Mısır'ın halkoyuyla seçilmiş ilk cumhurbaşkanı ve Müslüman Kardeşlerin adayı Muhammed Mursi'nin 2013'te darbeyle devrilmesinin ardından yönetime gelen Abdülfettah es-Sisi'ye BAE'nin verdiği açık destekle ilişkiler daha da kötüleşti. BAE, Suudi Arabistan, Mısır ve Bahreyn 2017'de; "teröre destek verdiği ve bölgeyi istikrarsızlaştırmayı hedefleyen politikalar izlediği" gerekçesiyle Katar'a ambargo uygulamaya başlamış ve diplomatik ilişkileri kesmişti. Türkiye, Katar'ın yanında yer almıştı. Bu ülkeler arasındaki diplomatik kriz, ocak ayında sona ermişti. (BBC)
Şimdi bunların hepsi geride kalıyor. Erdoğan’ın dediği gibi ülkeler arası inişler çıkışlar olabilir ama bunlar şimdilik geride kaldı. Bu, İsrail’le ilişkileri de etkileyecektir. Umarım ülkemizin lehine olur.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.