Cennet Belgeleri ve Panama Belgeleri ne oldu, bilen var mı?

A -
A +

Bu ara Pandora Belgeleri herkesin gündeminde. Bazı dünya liderlerinin vergi cenneti adalarda paralara takla attırarak çeşitli gayrimenkul alımları yaptıkları yazılıyor. Özellikle demokrasinin zayıf olduğu ülke liderleri. 

Avrupa gibi demokrasinin olduğu yerlerde ise bazı iş insanları ve zenginlerin vergi cenneti adaları kullandıkları yazıldı. Hepsi yazılsın çizilsin. Hiç itirazım yok. 

2017’de de Cennet Belgeleri yayınlanmıştı. Hatta Alman istihbarat aparatı DW olayı, “Aralarında Kraliçe II. Elizabeth ve ABD Ticaret Bakanı Ross'un da bulunduğu dünya genelinde çok sayıda politikacı ve iş insanının offshore yatırımları ‘Cennet Belgeleri’ adıyla yayımlandı” diye duyurmuştu. 

Cennet Belgeleri’nden önce Panama Belgeleri vardı. Şimdi de Pandora Belgeleri. Ara ara hepsi yayınlanıyor. Ama unutulan bir isim var. Malta’da Panama Belgelerini araştıran, peşinden tehditler alan ve öldürülen gazeteci Daphne Caruana Galizia'yı hatırlayan var mı acaba? 2017’de arabasına yerleştirilen bomba sonucu öldürülmüştü. Malta’da bazı önemli iş adamları ve siyasilerin cinayetin ardında olduğu söylenmişti. 

Vincent Muscat gazetecinin arabasına bomba yerleştirmeye yardımcı olduğunu söyleyerek suçu kabul etti. Ama birçok kişi cinayet emrinin Malta'nın üst düzey siyasetçileri tarafından verildiğini düşünüyor. Dosyada Maltalı iş adamı Yorgen Fenech de cinayete yardımcı olmakla suçlanıyor. Kasım 2019'da Malta'dan yatla ayrılmaya çalışırken yakalanan Fenech suçlamaları reddediyor.

Kritik belgeleri yayınlayan bir gazeteci Avrupa’da öldürülüyor ama ifade özgürlüğü diyenlerden tık yok. Suçlananlar iddiaları reddettiler. Cinayetin emrini kimin verdiği hâlâ bilinmiyor. 

Olay örtbas edildi bile. Gazetecinin ailesi arada açıklama yapıyor soruşturma raporundaki "Bulguların Malta'da hukukun üstünlüğünün yeniden tesis edilmesine yol açmasını ümit ettiklerini" ifade ediyorlar. Bunu de BBC Türkçe dışında takip eden yok. 

Yani ortada fol yok yumurta yok. Ölen öldüğüyle kaldı.

CEM KÜÇÜK'ÜN DİĞER YAZISI İÇİN TIKLAYIN
Terörle mücadele ve Avrupa’nın ikiyüzlü tutumu

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.