Millet İttifakı er ya da geç görüş ayrılıkları yaşayacak

A -
A +

Genç arkadaşlar bilmez. HDP’nin 1990’lardaki adı HEP’ti. O zaman CHP yok SHP vardı. Sosyal Demokrat Halkçı Parti 1991 seçimlerine HEP ile ortak girmişti. 

HEP milletvekilleri Leyla Zana ve Hatip Dicle, 6 Kasım 1991’de yapılan yemin töreni sırasında Kürtçe konuşup provokasyon yapmak istemişlerdi. Leyla Zana sarı, yeşil ve kırmızı renklerde bir saç bandıyla kürsüye çıkmıştı. Kürtçe olarak "Bu yemini Kürt ve Türk halklarının kardeşliği için ettim" demiş ve yemin töreni sırasında infial çıkmıştı.
İsmet Paşa’nın oğlu Erdal İnönü’nün partisinde bölücülük sesleri yükseliyordu. Yemin töreninde sıralara vurup tepki gösterenlerin başında SHP’liler geliyordu. Nitekim o ilişki çok yürümedi ve 20 HEP’li SHP’den ayrıldılar. 
SHP bunun siyasi bedelini ağır ödedi. Erdal İnönü siyasetten çekildi... SHP yerini CHP’ye bıraktı. 1994 belediye seçimlerinde büyükşehirleri kaybettiler. 1995 seçimlerinde yüzde 10’a düşen CHP 1999 seçimlerinde barajı geçemedi. 
O yıllardaki durumun benzeri şimdi yaşanıyor. CHP, HDP ile ortak. Zaten bunu inkâr eden de kalmadı. 2019 belediye seçimlerinde büyükşehirleri HDP desteğiyle kazanan CHP aynı tarihî hatayı yapıyor. Halkın bu duruma tepkisiz kalacağını düşünüyor ama yanılıyor. 
Diyelim ki 2023’te iktidar oldular. Hem Cumhurbaşkanlığını kazandılar hem de Meclis'te çoğunluğu aldılar diyelim. Mesela bir askerimiz şehit düştüğünde ne olacak? CHP tepki gösterse HDP oralı olmayacak. Muhalefetteyken bir şey olmaz ama iktidardayken sorumluluk sizde. 
Suriye’de YPG varlığı devam ediyor. Operasyon yapmak için tezkere  gerekecek. CHP bu tezkereyi çıkarmayacak mı? Ee, bir de İyi Parti var.
Onlar PKK/YPG varlığından rahatsızlar. Nitekim son Irak-Suriye tezkeresine destek verdiler. 
Şimdi yok sayıyorlar ama ileride şayet iktidar olurlarsa bu önlerine çıkacak. Kaldı ki terör meselesi doğrudan millî güvenlik sorunudur. CHP ortağı HDP’yi üzmek istemeyecek mi yoksa terörle mücadeleye devam mı edecek? 
Bir diğer konu ülkemizdeki Suriyeliler meselesi... İyi Parti ve CHP "Suriyelileri göndereceğiz" diyorlar. Ama HDP bunu istemiyor. Çünkü HDP Suriye’de bir YPG devleti istiyor. Ülkemizdeki Suriyelilerin çoğu Arap. Kendi vatanlarına dönerlerse orada Araplar sayıca fazla olacak. CHP bu durumu nasıl izah edecek HDP’ye?..
Şimdilik görmezden geliyorlar ama şayet seçim onwin kayıt kazanırlarsa bu soruların hepsi önlerine çıkacak. Bakın göreceksiniz Millet İttifakı er ya da geç birçok konuda; başta terör olmak üzere görüş ayrılıkları yaşayacak. Ve dağılıp gidecekler...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.