Yoksulluk, umutsuzluk, cehalet, suç ve aşırılık...

A -
A +
Fransa'nın varoşları, banliyöler, birçok genç insan için kaybolan umutlarla ve öfkeyle dolu yerlerdir. Bazıları Cezayir veya Kuzey Afrika'daki başka yerlerden gelen bu gençler, 2. ya da 3. kuşak olsalar da hâlâ ekonomik ve sosyal çukurdadırlar. Birçok çalışmadan elde edilen verilere göre, Fransa'da başkalarına göre iş bulmaları çok daha zordur. Çoğu umudunu kaybetmiştir. Kiminin hiç umudu yoktur. Çok azı daha iyi bir hayata kavuşabilmiştir.
Bu gençlerin bazıları aralarındaki aşırı uçların kurbanı oldu. Bazıları dedim, hepsi değil ve hatta toplam rakam çoğunluk olmaktan bile çok uzaktır. Bu gençlere rehberlik ve öğretmenlik yapan büyükler ve 'sahte imamlar' vardır -ve bu insanlar Kur'an-ı kerimi kafalarına göre yorumlayarak- gençlere şiddeti öğretirler. Yetersiz eğitimli, özellikle kendi dinleri konusunda yetersiz eğitimli gençler, bunların kendilerine iş vermelerine ve sözlerine aldanarak bu tuzaklara kolayca düşerler ve ilerideki hain emellerinin bir parçası olurlar.
Cehalet içinde debelenen bir genç, özellikle en temel ahlaki ve dini değerlerin bile cahili olan bir genç, fırtınalı denizlerdeki dümensiz bir gemiye benzer. Ve bazıları bunları kandırarak umutsuzluk ve cahillikten çıkış yolunun kendi bozuk ve yanlış ideolojileri olduğuna inandırır.
İslam dünyasındaki pek çok lider şiddet yanlısı aşırılığın yanlış olduğunu ve bu büyük dinin gerçek öğretilerine uymadığını söyledi. Müslüman dünyasındaki dini, siyasi, iş dünyası, öğretmenler ve her tür lider elini taşın altına koymalı ve uzun vadede alenen ve sebat ile aşırılığa karşı durmalıdır.
Liderlerin çekingen ve kararsız tavırları gençlerin cahil kalmasına neden oluyor ve bu durum gençleri doğru yoldan ayırmak isteyenlerin ekmeğine yağ sürüyor. Her seviyeden Müslüman liderin bir araya gelerek olan bitene karşı durması ve çok daha kötüye gitmesini engellemesi gerekir.
Umutsuzluk ve yoksulluk, işsizlik ve fırsat eksikliği de suça teşvik ediyor. Eğer bir ailenin masasında yemek yoksa ve olmasını sağlayacak bir şansları da yoksa kimileri suç işlemeye başlıyor. Gençlerin aşırı uçlara kaymasına sebep olan en tehlikeli yerlerden biri hapishanelerdir. Son dönemdeki ölümcül aşırılık yanlılarının çoğu hapishanede geçirdikleri sürenin ardından bu zihniyete sahip oldular.
Dünya, dini bahane edilerek yapılan ve dünyanın her köşesindeki bütün aşırılık belalarına karşı durmalıdır. Gençlere dinlerini ve temel olarak neyin yanlış neyin doğru olduğunu öğretmek için daha çok çaba göstermelidir. Dünya gençlere eleştirel düşünmelerini sağlayacak temel eğitimi vermeli, bozuk insanların fikirleriyle karşılaştıklarında bunların dünyayı daha karanlık bir yer haline getireceğini ayırt edebilecek hale getirmelidir. Bunlar yapılmazsa dini, siyasi, iş dünyası, öğretmen gibi liderler sorumlu olacak ve ellerine kan bulaşacaktır.
Bazıları yeniden karanlık çağlara dönmek istiyor olabilir. Çoğunluk istemiyor. Bulutlar toplanıyor. Fırtınalar oluşuyor. Tüm insanların şiddetle dolu değil, daha iyi bir gelecek olmasından emin olmak için çaba göstermesi gerekir. Daha fazla düğün, daha fazla mezuniyet, terfiler için daha çok kutlama, yeni doğanlar için kutlama ve daha fazla umuda ve karanlık şiddet sebebiyle daha az ölüm olmasına ihtiyacımız var. Ama bunun için çaba göstermek gerekir ve şimdilerde bu çabalar pek yeterli gözükmüyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.