Bebekteki koliğin tedavisi ‘sabır'dır

A -
A +

Durmadan ağlama olarak tanımladığımızı koliğin, etkinliği kesin olarak gösterilmiş bilinen bir tedavisi yoktur. Ancak bazı öneriler ve ilaçlar kısmen yararlı olabilmektedir:

> Öncelikle bebeğinizi bir hekime götürün ve ağlama ve karın ağrısına neden olabilecek diğer hastalıklarla ayırıcı tanısının yapılmasını sağlayın (İdrar yolu enfeksiyonu, ishal, kulak iltihabı gibi).
> Bebeğinizin rahat ve tok olmasını sağlayın.
> Dik olarak kucağınıza alın ve sırtına minik darbeler vurarak sakinleştirmeye ve gazını çıkarmaya çalışın.
> Biberonla beslenme 20 dakikadan az sürüyorsa daha ince delikli bir biberon başıyla beslemeyi deneyin. Böylece hızlıca emip hava yutmasını engellediğiniz gibi, emme arzusunu da giderin.
> Sessiz ve daha az aydınlık bir oda dış uyaranları azaltarak yardımcı olabilir.
> Bebeği korkutabilecek ani hareketlerden sakının.
> On dakikadan fazla süredir bebeğiniz ağlıyorsa yüzüstü yatırmayı deneyin.
> Çok aktif bebeklerde bebeğin bir battaniye ile sarmalanması işe yarayabilir.
> Bazı bebekler araba yolculuğu ile bazıları da saç kurutma makinesi veya elektrik süpürgesi sesi ile sakinleşebilmektedirler.
> Ana baba olarak çocuğunuzun sağlıklı bir bebek olduğunu, infantil kolikin çocuğunuzun büyüme ve gelişmesi üzerinde hiçbir olumsuz etkisi olmayacağını ve bir müddet sonra kendiliğinden geçeceğini unutmayın ve moralinizi bozmayın.
> Bebeğinizi formul mamaları ile besliyorsanız değiştirin. İnek sütü proteini olan mamalar yerine soya formüllüler bazen yararlı olabilmektedir.
> Bebeğinizi emziriyorsanız yediğiniz gıdalara dikkat edin (Lahana, karnıbahar, brokoli, inek sütü, çikolata ve soğandan uzak durmayı deneyin)
> Koliklerde kullanılan hiçbir ilacın faydası kanıtlanamamıştır.
> Sizi çok üzen bu durum karşısında yapılabilecekler sınırlı. En azından bebeği yatıştırmak için elinizden geleni yapın. Sık sık besleyin. Gezdirin, sallayın, hoplatın. Ama ona karşı daima sabırlı ve anlayışlı olun. Unutmayın ki bu geçici bir durum.
> Kolikli bebeğe ilaç verebilirsiniz ama geçmeyebilir. Çünkü koliğin sebebi halen tam olarak ortaya çıkarılamadığı gibi, birden çok faktörle ilgisi olduğu düşünülmektedir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.