Çocuğunuzla uçak yolculuğu

A -
A +

Aktif enfeksiyonu olan çocuklar hem kendileri için hem de diğer yolculara enfeksiyonu bulaştırabilecekleri için çok zorunlu olmadıkça iyileşene kadar uçmamalıdır. Eğer kulak enfeksiyonu varsa kabin içi basınç değişiklikleri çok şiddetli kulak ağrılarına yol açabilir. Sinüzitli çocuklarda da aynı şekilde şiddetli baş ağrıları oluşabilir. İshali olan çocuklar uzun süren uçak yolculuklarında aşırı sıvı kaybedebilir, bu nedenle ishal düzelene kadar uçmaları önerilmez. Kronik kalp ve akciğer hastalığı olan çocukların da uçuş öncesi doktor kontrolünden geçmeleri gereklidir. 


Uçakla ilgili pratik notlar
1- Ev ortamında giyilen kıyafetlerin giyilmesi çocukların huysuzlanmalarını önler, kendilerini daha rahat hissetmelerini sağlar.
2- Eğer yaramaz bir çocuğunuz varsa havaalanındaki kalabalıkta kaybolmasını önlemek için kolay fark edilen canlı renklerde giysiler giydirmenizi öneririz.
3- Uzun yolculuklarda yanınızda en sevdikleri birkaç oyuncak, boyama kitapları ve kalemleri, masal kitapları bulundurmanızda şaşırtıcı faydalar görebilirsiniz.
4- Uçakta verilen yiyecek ve içecekleri yok sayarak çocukların en sevdikleri içecek ve yiyeceklerden ihtiyacı kadar almanızda fayda vardır.
5- Biberonla beslenen bebekler için kısa süreli uçuşlarda en az 2, uzun süreli uçuşlarda da 3 temiz biberon bulundurmalısınız. Uçakta biberon sterilizatörü bulmak genellikle mümkün olmaz.
6- Yeterince alt bezi ve ıslak mendil bulundurmanız şarttır. Eğer kabin memurlarından yardım istenirse uçağın tuvaletleri bez değişimi için uygun hale getirilebilir. Koku ve hijyen açısından kabinde alt değiştirmek önerilmez.
7- Uzun süreli uçuşlarda yolculuktan 1 saat öncesinde ve her 6 saatte bir olmak üzere bir soğuk algınlığı veya alerji şurubunun kullanılması çocukların rahatlamalarını ve sakinleşmelerini sağlar.
8- Uçuş saatinin çocuğun günlük uyku saatlerine denk gelmesi yolculuğun daha kolay geçmesini sağlar. 
9- Eğer mümkün olursa büyük uçaklarda uçmak daha konforludur. Çünkü kabin içi basınç değişikliklerini daha az hissederler ve daha az huzursuzlanırlar.
10- Havaalanında bagaj teslimi sırasında herkes aceleyle eşyasını alıp bir an önce çıkmak ister. Bu telaşlı ortamda görevli yük taşıyıcılardan yardım istenmelidir.
11- Uçuş sonrasında da her zaman olduğu gibi bol sıvı tüketilmesi çocukların daha kolay adapte olmalarını sağlar. Özellikle varılan yerde aşırı sıcak hava varsa sıvı tüketimi çok daha fazla önem kazanır. Giysiler de gidilen yerdeki hava durumuna uygun olarak en kısa sürede değiştirilmelidir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.