Eski tip siyasetçi futbola mesafeliydi, çünkü...

A -
A +

Hadi çok yorulmuş beyinleri biraz başka tarafa çekelim.
Siyasetçilerin futbol merakına.
Bunu önemsiz saymayın.
Türkiye'nin gelişimi ile yakından ilgili.
İddialı tüm politikacılar futbolu önemsedi.
"Eski Türkiye" taraftarları ise futbolu umursamadı.
Ya da tuttukları takımı gizlediler.
Verdiğim örnekler sonrası hak vereceksiniz.
Gazeteci Yazar Orhan Kılıç'la "Politik Futbol" kitabını konuştum.
İşte onun ağzından siyasetçiler ve futbol.
.....
DEMİREL FUTBOLA MERAKSIZ BİR BEŞİKTAŞLI
"Eski Cumhurbaşkanlarından Süleyman Demirel futbolla yüzeysel olarak ilgileniyor. Maç seyrettiğini sanmıyorum. -Beşiktaşlı olduğunuzu neden gizliyorsunuz- dedim. -Açıklamalı mıyım?- cevabını verdi. Sonra da -Açıklıyorum Beşiktaşlıyım- deyiverdi."
ERBAKAN FENERBAHÇE FORMASI GİYERMİŞ
"Rahmetli Erbakan'a hangi  takımı tuttuğunu sorunca, -Fenerbahçeliydim çocukken- dedi. Çocukken annesinin fanilalarını keserek, sarı ve laciverde boyadığını, sonra onları tekrar dikerek kendisine Fenerbahçe forması yaptığını anlatmıştı. Yani Eski Başbakan Erbakan çocukluğunda Fenerbahçe forması giyermiş."
TANSU ÇİLLER KALECİLİK YAPMIŞ
"Eski Başbakan Tansu Çiller, siyasete atılmadan önce oğullarıyla top oynadığını anlattı bana. Bahçedeki mini müsabakalarda Çiller hep kaleye geçermiş. Kendisine ısrarla hangi takımı tuttuğunu sordum. Tutmadığını söyledi. Ama yakın çevresine göre Sarıyer'e sempatisi varmış."
TUTTUĞU TAKIMI UNUTAN BAŞBAKAN
"Eski Başbakan Merhum Bülent Ecevit'in Beşiktaş'ı tuttuğu düşünülür. Ama kendisine tuttuğu takımı sorduğumda ilginç bir cevap verdi. Çocukken bir takım tuttuğunu ancak o takımı bugün hatırlamadığını dile getirdi. Evet, Ecevit tuttuğu takımı unutmuştu."
GALATASARAY'A BAŞKAN OLMAK İSTEYEN BAŞBAKAN
"Eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz evine bayrak astıracak kadar tutkulu bir Galatasaray taraftarı. Bir gün yaptığımız sohbette edindiğim izlenim, Yılmaz'ın Galatasaray Başkanı olma yönündeki isteğiydi."
ALPARSLAN TÜRKEŞ HİÇ TAKIM TUTMAMIŞ
"MHP'nin eski lideri Merhum Alparslan Türkeş bana hayatında hiç takım tutmadığını söyledi. Futbolla da hiçbir ilgisi yoktu. Onun ilgisini çeken güreş başta olmak üzere ata sporlarıydı."
ERDOĞAN VE GÜL İLK ON BİRLERİ SAYACAK DURUMDA
"Cumhurbaşkanı Erdoğan Fenerbahçe'nin, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Beşiktaş'ın onbirini sayacak kadar bu işle ilgililer. Tayyip Erdoğan'ın futbol oynamışlığı ve futbol kültürü de biliniyor. İşin ilginç yanı Erdoğan'ın eşi Emine hanımın Beşiktaş, Gül'ün eşi Hayrünnisa hanımın Fenerbahçe taraftarı olması... Hatta Gül bir sohbetimizde bana -Spor programları çok geç. Hayrünnisa hanım izlememe bazen muhalefet ediyor- demişti. Ben de sorunca -Evet kendisi Fenerbahçeli- diye eklemişti."
DAVUTOĞLU VE BAHÇELİ BEŞİKTAŞLI
"Başbakan Ahmet Davutoğlu Beşiktaşlı. Ama yoğun programları nedeniyle maç izlemeye vakit bulamıyormuş. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Beşiktaş taraftarı. Bahçeli maçları takip ediyor ama dışarı belli etmiyor."
KILIÇDAROĞLU FUTBOLA İLGİSİZ, BAYKAL GALATASARAYLI
"CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu futbola meraklı değil. Takım tuttuğunu da bilen yok. CHP'nin eski Genel Başkanı Deniz Baykal'sa merakını gizleyen ama tutkulu bir Galatasaray taraftarı. CHP'nin Genel Başkan Danışmanı Erdoğan Toprak ise bir dönem yöneticilik yapacak kadar önemli bir Beşiktaşlı."
ÖZAL'IN ÜÇ BÜYÜK KOALİSYONU
Orhan Kılıç'a biz de bir ilave yapalım. Merhum cumhurbaşkanlarından Turgut Özal ve çevresi tam bir futbol koalisyonuydu. Özal futbola ilgisini gizlemeyen ilk başbakan ve cumhurbaşkanı idi. Kendisi Fenerbahçeli, eşi Semra Özal maçlara gidecek kadar tutkulu bir Beşiktaşlıydı. Hükümetin İçişleri Bakanı ise Galatasaray'ın Eski Başkanı Ali Tanrıyar olunca ortaya Özalların üç büyükler koalisyonu çıkıyordu.
Sonuç: Bana göre iddialı siyasetçiler futbolla da ilgili... Bunu da siyaset bilimciler ve sosyologlar açıklasın deyip müsaade istiyorum...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.