Geleceğin hava araçları bilim kurgu filmlerini aratmayacak

A -
A +

Uçan araba alanında yoğun çalışmalar yapan Airbus, sürücüsüz ve elektrikle çalışan uçan taksi programı Vahana’nın ilk prototipi Alfa-1’in test uçuşunu gerçekleştirdi. Yatay ve dikey dönebilen kanatlara sahip olan bu uçan taksi 5,7 metre uzunluğunda, 2,8 metre yüksekliğinde ve 744 kilogram ağırlığında. Sahip olduğu 100 kilometrelik menzili ile direkt yere inmesinin dışında yüksek binaların üzerine de iniş-kalkış yapabiliyor. Yürütülen projede, uçan taksilerin akıllı telefonlara yüklenecek bir uygulama vasıtasıyla yolcular tarafından çağrılarak noktadan noktaya transferin gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

Supersonik uçaklar geliyor
Uçuş hızının artırılarak ses hızının üstüne çıkabilen uçaklarla ilgili teknik çalışmalar özellikle Amerika merkezli olarak devam ediyor. 2003 yılında bu doğrultuda piyasaya çıkan Concorde’un tarihe karışması sonrasında başta Airbus olmak üzere çeşitli teknoloji geliştirme kuruluşları çeşitli ipuçlarını meraklılarını vermeye başladı. Estetik görünüme sahip yeni nesil süpersonik uçaklar sayesinde yolculuk sürelerinin yüzde elliden daha fazla kısalacağı öngörülüyor. Bu alanda çalışma yapan Boom firması, 2.450 km/saat hıza çıkacak 55 yolcu kapasiteli ve 200 milyon dolar liste fiyatına sahip olması öngörülen süpersonik uçağı ile 2023 yılında gökyüzünde olmayı hedefliyor.

Millî muharip uçak
Türk Hava Kuvvetleri tarafından kullanılan ancak 2030 yılı itibarıyla envanterden çıkarılması planlanan F-16 savaş uçaklarının yerini alacak Millî Muharip Uçak projesi Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ (TUSAŞ-TAI) tarafından yürütülüyor. Yeni nesil bu uçaklarda yüksek kamuflaj, ileri manevra kabiliyeti ve geliştirilmiş sensörler öne çıkan
özelliklerden bazıları.

CLIP- AIR
3’lü kapsül uçak

İsviçre’de geliştirilen Clip-Air ile hem yolcular hem de kargoların aynı anda taşınabilmesi amaçlanıyor. Gövde, kokpit ve motorlardan oluşan bu uçaklarda üç tane kapsül bulunuyor. Her biri 150 yolcu taşıma kapasitesine sahip bu üç kapsül aynı anda uçabilecek. Clip-Air ile nakliye masraflarının düşürülmesi öngörülüyor. Kapsüllerin işletmesi de farklı şirketler tarafından yapılabilecek. Bazı firmalar uçuşa, diğerleri kargoya odaklanabilecek.

AIRBUS
Düşük yakıt oranı

Airbus’ın 2009’da piyasaya sürdüğü 787 Dreamline modelinin en son versiyonu, yolcu, yük kapasitesi ve yakıt verimliliğiyle dikkatleri üzerine çekiyor. Kendi sınıfındaki uçaklara göre yüzde yirmi daha düşük yakıt tüketiyor. 150’den fazla sipariş alan modelin montajı Amerika’nın Güney Karolina eyaletinde yapılıyor. Şu an için liste fiyatı 300 milyon doların üzerinde.

 

***

En fazla Almanya ve İtalya’ya gittik
Türkiye İstatistik Kurumunun açıkladığı verilere göre geride bıraktığımız 2017 yılında yurt dışına çıkan Türk vatandaşı sayısı 9 milyon 440 bin 457 kişi oldu. 2016 yılında yurtdışına çıkan Türk vatandaşı sayısı ise 8 milyon 62 bin 65 kişiydi. Türklerin en çok gittiği ülkeler ise sırasıyla Gürcistan, Yunanistan, Bulgaristan, Almanya ve İtalya şeklinde.

***

Rumeli Üniversitesi akademi kuruyor
Gelişen hava yolu ulaştırmasıyla birlikte ortaya çıkan nitelikli ve yetkin pilot ihtiyacının karşılanması amacıyla İstanbul Rumeli Üniversitesi bünyesinde çalışmalara başlandı. Özellikle Ankara bölgesinde ihtiyaç duyulan pilotaj eğitimi gereksinimine cevap verilmesi amacıyla bir uçuş eğitim akademisi kurulacak. Öğrencilere çağın gelişen teknolojileri sayesinde teorik eğitim sürecinde uzaktan eğitim imkânları sunulacak.

***

THY aylık, 5 milyon yolcu sayısını aştı
Türk Hava Yollarının 2017 yılında gösterdiği büyük başarı, açıklanan 2018 yılı Ocak ayı yolcu rakamlarıyla birlikte rekora koşuyor. Geçen yıl aynı döneme göre Ocak 2018 verileri yüzde 36,6 artarak 5,7 milyon yolcuya ulaştı. Böylelikle Ocak 2017’de yüzde 72,3 olan doluluk oranları Ocak 2018 döneminde yüzde 7,3 artarak yüzde 79,8 şeklinde gerçekleşti. Türk Hava Yolları tarihinde ilk defa ocak ayında 5 milyon yolcu rakamı aşılmış oldu.

***

Millî uçağa 5 milyar lira
Sabancı Holding CEO’su Mehmet Göçmen, Türkiye’deki yerli ve millî uçak projelerine teknoloji transfer etmeyi hedeflediklerini ve 2018 yılında 5 milyar TL’nin üzerinde yatırım bütçesi ayırdıklarını belirtti. Göçmen, satın almış oldukları uzay ve havacılık sektörlerine parça yapan firma vasıtasıyla özellikle üniversiteler ile ortak çalışmalar yürüteceklerini ifade etti.

***

Yerli Atoncoin ile uçak bileti alınacak
Türk girişimcilerin kurduğu Further Network’ün geliştirdiği Atoncoin isimli sanal para ile havacılık sektöründe nakit paranın ortadan kaldırması hedefleniyor. Bitcoin gibi bir kripto para olan Atoncoin herhangi bir para birimi ile satın alınabiliyor. Atoncoin Türkiye’de 2 ve Körfez bölgesinden de 2 hava yolu şirketiyle anlaştı. Atoncoin’in akıllı telefonlara yüklenecek uygulaması yüz tanıma veya parmak izi sistemiyle çalışacak. Böylece telefondaki Atoncoin’leri sahibinden başkasının kullanamaması hedefleniyor

***

Atlasglobal 2 milyon turist getirecek
Atlasglobal Hava Yolları Rusya ve Kazakistan’nın en önde gelen tur operatörleri Anex Tour ve Intourist ile yapılan anlaşmalarla toplam 2 milyonu aşkın turisti taşımayı hedefliyor. Erken rezervasyon döneminde satışların yüzde 25’ini gerçekleştiren Atlasglobal Hava Yolları Rusya ve BDT ülkelerinde toplam 22 uçuş noktası ve 31 hat ile uçuş yoğunluğunu arttırdı. Atlasglobal Antalya’da 1 milyon 750 bin, Dalaman’da ise 300 bin turist taşıyacak. Uluslararası arenada büyüme stratejisi doğrultusunda yurt dışındaki tarifeli uçuş noktalarını artırmaya devam edeceğini açıklayan Atlasglobal’in Rusya ve BDT Bölge Temsilcisi Orhan Sancar, Antalya ve Dalaman çıkışlı direkt seferlerin Rusya’daki 19 yeni uçuş hattının başta St. Petersburg ve Moskova olmak üzere önemli şehirleri kapsadığını belirterek, Kazakistan uçuş noktalarının ise Astana, Almati ve Karaganda olarak sıraladı.

***

THY part-time personel arıyor
Türk Hava Yolları, kurumsal internet sitesinden yayınladığı ilanla üniversite öğrencilerinin başvurabileceği part-time/yarı zamanlı personel arayışına çıktı. Özellikle bilgi teknolojileri alanında çalışılacağı bildirilen söz konusu ilan sayesinde hem okuyup hem de çalışmak isteyen öğrenciler için büyük bir fırsat kapısı açılmış olunuyor. Müracaatlar ise internet üzerinden alınacak.

***

İskoç gaydası ve direksiyon simidi çıktı
Ülkemizin en yoğun havalimanı konumundaki İstanbul Atatürk Havalimanı 2017 yılında ilginç unutulan eşyalara ev sahipliği yaptı. Kimi zaman telaştan, kimi zaman yorgunluktan unutulan eşyaların içerisinde araba direksiyonu, araba tamponu, mermer kalıpları, gelinlik, avize, semaver, İskoç gaydası ve olta takımı bulunuyor. Konuya ilişkin 2017 yılında 48.504 adet kayıt mevcut.

 

 

 

 

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.