2020’de pasaporta gerek kalmayacak

A -
A +

Sık seyahat eden kişiler için uçuş hem zahmetsiz hem de keyifli bir ulaşım şekli. Günümüzde dakikalar bile çok kıymetli. Zamandan tasarruf etmemizi sağlayan, uzakları yakınlaştıran hava yolu ulaştırmasında bizleri yeni jenerasyon hizmetler bekliyor. Bunlardan en önemlisi pasaportsuz ulaşım... 2020’de hayata geçmesi planlanan “biyometrik gümrük sistemi” ile yolcular havalimanı içerisinde dizayn edilen tünel yapılı bir alandan geçecek. Burada yolcuların yüzleri lazer taramasına tabi tutularak veritabanı kayıtlarıyla kontrol edilecek. Sistemin, kayıtlı verilerle eşleştirerek tanıdığı kişiler pasaport kontrol sırasına girmeksizin çıkışa doğru yönlendirilecek. Böylelikle ortalama her ay 3 milyon kişinin kullandığı Londra Heathrow Havalimanı ile her ay 8 milyon kişinin kullandığı Dubai Havalimanı gibi merkezlerdeki pasaport kuyruklarının önüne geçilecek. Ayrıca Hollanda, İsviçre ve Japonya’da da konuya gelişkin tasarım ve geliştirme çalışmaları yürütülüyor.

Bavulsuz seyahat
Avrupalı teknoloji geliştiriciler bir yandan uzaktan takip sistemleri içeren dijital bavulların kullanımını arttırmayı planlarken bir yandan da bavulsuz seyahat konsepti üzerinde çalışıyorlar. Bu konseptte bavullar seyahat öncesinde yolcunun adresinden alınıyor ve inişi sonrasında gideceği adrese teslim ediliyor.

Pilotsuz uçaklar
Üzerinde yoğun araştırma-geliştirme çalışması yapılan konuların başında yapay zekâ destekli robotik ve yer komuta merkezi kontrollü otonom uçak projeleri geliyor. Bu teknolojide kokpitteki pilotlara gereksinim kalmaması hedefleniyor. Buna karşın kabin içinde uçan yolcu için canlı bir pilotun seyahati yönetmiyor olduğu düşüncesi şimdiden ürkütücü hisler uyandırmakta. Bu sebeple pilotsuz uçaklarla seyahat fikrine, çoğu çevreler çekimser bakıyor.

Manzaralı yolculuk
Özellikle geniş gövdeli uçakların özel yolcu sınıflarında geliştirilecek olan kabin dışına uzanan fanus şeklindeki panoramik cam vasıtasıyla yolculara enfes bir yolculuk manzarası sunulacak. Kuşlar gibi özgürce uçmayı arzulayan insanoğluna eşsiz bir deneyim sunacak olan bu hizmet için tabii ki yolcuların hatırı sayılır ücretler ödemesi gerekecek.

Yolcu taşımaya kısa bir mola
İstanbul’da yapılan 3. Havalimanı çalışmaları bütün hızıyla devam ediyor. 29 Ekim’de açılması planlanan havalimanında taşınma işlemleri sebebiyle Türk Hava Yolları, 18 saat süreyle hizmetlerine ara verecek. Atlas Global Hava Yolları ve Onur Air de 30-31 Ekim’de gerçekleşmesi planlanan taşınma işlemleri için 12 saat uçuş gerçekleştirmeyecek. Böylelikle hava yolları yolcu taşımacılığına bir süre mola vermiş olacak. Transferden sonra Atatürk Havalimanı ticari uçuşların rotası olmaktan çıkarak, imkânlarını özel jetler ve kargo uçaklarına kullandıracak.

4,2 milyon lira cebimizde kaldı
Hava Kuvvetleri Komutanlığına alınan Airbus A400M Atlas Stratejik Ulaştırma uçağının bakımları Airbus Türkiye’nin katkılarıyla Kayseri İkinci Hava Bakım Fabrika Müdürlüğünde ilk defa yapıldı. Millî imkân ve kabiliyetler kullanılarak yürütülen bakım sürecinde aynı işlemler için yurt dışında ödenen uçak başına ortalama 900 bin avro (yaklaşık 4,2 milyon lira) bütçenin de ülkemizde kalması sağlandı. Bununla birlikte yurt dışına yapılan gönderim nedeniyle uçak başına düşen işlem süresinin altı aydan iki aya düşürüldüğü bildirildi.

Turist merkezlerine yeni havalimanları
Ülkemizde her geçen gün hava trafiği artıyor. Başta millî bayrak taşıyıcımız konumundaki Türk Hava Yolları olmak üzere, havayolu işletmelerinin her geçen gün yolcu hacmi artıyor. Bu kapsamda turist potansiyeli ve yerel ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak, Antalya-Kaş, Çeşme-Alaçatı ve Gümüşhane-Köse Havalimanları için gerekli hazırlık çalışmaları başlatıldı. Bölge halkında büyük sevinç ve heyecan oluşturan bu projeler, sanayi ve ticaret kuruluşlarının da yüzünü güldürdü.

Düzeltme: Geçen hafta yeni nesil 787 Dreamliner uçakları için hazırlanan içerikteki firma ve model bilgisinde sehven yapılan hatadan ötürü Boeing’in affını istirham ediyoruz.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.