Dünyaya bağlanıyoruz

A -
A +

Türkiye’nin gelişimini destekleyen en büyük unsurlardan olan hava ulaştırması ve buna bağlı turizm faaliyetleri her geçen gün çeşitlenerek büyüyor. Özellikle yeni eklenen ve sefer sayısı artan dış hat uçuşları yolcuların yüzünü güldürürken, bölgesel kalkınmanın da önünü açıyor.

THY, Ukrayna’da 25. yılını kutluyor
 2018 yılında Türk Hava Yolları, Ukrayna’ya uçuşunun 25. yıl dönümünü kutluyor. Günümüzde THY, uçuş yapılan noktalar ve yolcu sayısı bakımından Ukrayna’daki en büyük yabancı hava yolu işletmesi konumuna geldi. Kiev, Odessa, Zaporojye, Lviv ve Herson’un ardından Harkiv de uçuş gerçekleştirilen havalimanları arasında yerini aldı ve Ukrayna’ya yapılan haftalık uçuş sayısı 50’yi buldu.

Sunexpress’ten Diyarbakır atağı
Türk Hava Yolları ve Lufthansa’nın ortak kuruluşu olan Sunexpress, 2018 yaz sezonunda gerçekleştireceği Frankfurt, Hannover ve Düsseldorf uçuşlarıyla Diyarbakır’ı Almanya’ya bağlamaya hazırlanıyor. İlk uçuş 19 Haziran’da Frankfurt ile başlayacak, ardından 21 Haziran’da Düsseldorf, 22 Haziran’da ise Hannover ile devam edecek ve tarifeli seferler haftada bir kez gerçekleştirilecek.

Pegasus’tan Kiev çıkarması
Ankara - Kiev seferlerine ilave olarak sabah uçuşu ekleyen Pegasus Hava Yolları, bundan böyle gece seferinin yanında sabah 10.10’da Kiev’e uçacak. Kiev’den dönüş uçakları ise gece 02.45 ve öğlen 13.10 saatlerinde havalimanından kalkacak. Böylece Ankaralılar günün diğer yarısında karşılıklı birer sefer artışına kavuşmuş olacaklar.

Buta AIrways Gazipaşa’ya uçacak
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, geçen eylül ayında Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan Dışişleri Bakanları Üçlü Toplantısı için gittiği Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüşmüştü. Bakan Çavuşoğlu, bu görüşme sırasında Alanya’nın turizm imkânlarından, Alanya-Gazipaşa Havalimanı’ndan da bahsettiği Aliyev’den, Azerbaycan-Gazipaşa uçuşlarının başlatılması konusunda destek istemişti. Güzel haber Azerbaycan millî hava yolu işletmesi AZAL’ın düşük maliyetli kuruluşu olan Buta Airways’den geldi. Bakü Haydar Aliyev Havalimanı-Gazipaşa Havalimanı arasındaki ilk uçuş 7 Haziran Perşembe günü olmak üzere haftada iki sefer şeklinde başlayacak.

Yüz kilometreye bir havalimanı
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan şu an için Türkiye’deki aktif kullanılan havalimanı sayısının 55 olduğunu, yeni yapılacak havalimanları ile her yüz kilometrede bir havalimanı olacağını belirtti. Rize-Artvin, Yozgat, Bayburt-Gümüşhane (Salyazı), Karaman, İzmir Çeşme-Alaçatı, Batı Antalya, Çukurova ve Tokat Havalimanlarının yapımına yönelik gerekli çalışmaların başlatıldığından bahsedilirken, özellikle yeni yatırımlarda Yap-İşlet-Devlet modelinin teşvik edilmesi hedefleniyor. Bakan Arslan, 2003 yılında 163 olan Türkiye’deki uçak sayısının şu an 517’ye çıktığını, toplam yolcu sayısının 2003’e göre yaklaşık 6 kat artarak geçen yılın sonunda 193,3 milyona yükseldiğini dile getirirken, karşılık seferler için havacılık anlaşması bulunan ülke sayısının ise 81’den 169’a çıktığını belirtti.

***

Güneş’e çip gönderilecek
Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), ilginç bir proje başlattı ve gözünü Güneş’e dikti. “Hottest Ticket” projesi kapsamında, insanlardan adlarıyla birlikte kendilerine başvurmalarını isteyen NASA, eline ulaşan isimler arasından seçim yapacak. NASA yetkilileri tarafından seçilen isimler, Parker Solar Probe uzay aracında bulunan bir çipe yüklenecek. Yüklemesi yapılan çip, Güneş’e yollanacak. Böylece, birçok insan ismiyle hem uzay tarihine hem de Güneş tarihine geçecek.

***

Havalimanında cezalar arttı
Uçak ve havalimanlarında problem çıkaran yolcular için verilen cezalarda değişiklik yapıldı. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün belirlediği yeni cezalara göre uçakta kurallara uymayan yolcuya 1.717 TL, X-Ray girişlerinde problam çıkaran kişilere ise 2.289 TL idari para cezası uygulanacak. İzinsiz lazer ve havai fişek gösterisi yapan şahıslara 1.717 TL, işletmelere ise 6.868 TL ceza verilecek. Uçak haberleşmesine müdahale edilmesi ve benzer ihlallerde bulunulması ya da hava araçlarına lazer tutanlara da 11.447 TL ceza kesilecek.

***

Boeing şokta
Dünyanın en büyük uçak üreticilerinden Boeing’in, 787 Dreamliner modeli ile 777 geniş gövde jetlerinin üretiminde kullanılan ekipmanları etkileyen bir siber saldırıya uğradığı açıklandı. Chicago merkezli şirketin sözcüsü Linda Mills “Siber güvenlik operasyon merkezimiz, sistemlerimizin bir kısmını etkileyen kötücül yazılım keşfetti. Gerekli iyileştirmeler yapıldı” ifadelerini kullandı. Boeing mühendislerinden Mike VanderWel ise, paylaştığı notta siber saldırının neden olduğu virüsün ticari uçakların fabrika çıkışları ve ilk uçuşları öncesi yapılan testleri etkileyebileceğini belirtti.

***

Yeni uçağını teslim aldı
Yeni nesil çevreci motorlara sahip uçaklarla filosunu genişletmeye devam eden Pegasus Hava Yolları, 2018 yılında filosuna katılacak 10 yeni uçaktan ikincisi olan TC-NBR kuyruk tescilli “İrem Asya” isimli uçağı teslim aldı. Almanya’nın Hamburg şehrinden hareket ederek İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’na iniş yapan Airbus A320neo tipi yeni uçak, Pegasus’un 100 uçaklık Airbus siparişi kapsamında teslim aldığı 17. ve Pegasus filosunun 76. uçağı olma özelliğini taşıyor. 5,7 yaş ortalaması ile Türkiye’nin en genç filosuna sahip olan Pegasus’ta 46’sı Boeing B737-800, 1’i Boeing B737-400, 12’si Airbus A320ceo ve 17’si Airbus A320neo olmak üzere toplam 76 adet uçak bulunuyor.

***

THY GÜNLÜĞÜ

Voleybolda da uçuşa geçti 
Türk Hava Yolları Bayan Voleybolu A Takımı, voleybol birinci liginde önemli bir başarıya imza atarak en üst lig olan Vestel Venüs Sultanlar Ligi’ne yükseldi. Teknik direktörlüğünü İsmail Şahin’in yaptığı takımda yerli ve genç oyuncuların yanı sıra Anita Havlickova ve Jelena Nikolic gibi tecrübeli isimler de yer alıyor. Kurulduğu 2016-2017 sezonunda İkinci Lig Birinci Grupta mücadele eden ve sezonu şampiyon olarak tamamlayan takım, başarısını 2017-2018 sezonunda da 26 maçtan 24 galibiyetle tamamladı.

Rusya’da üç ödül birden aldı
Rusya’nın başkenti Moskova’da, Rusya Havacılık Kurumu (Rosaviatsiya), Rusya Ulaştırma Bakanı ve Rusya Federal Turizm Ajansı’nın (Rosturizm) desteğiyle bu yıl beşincisi düzenlenen Ulusal Sivil Havacılık Altyapısı (NAIS) Fuarında Türk Hava Yolları üç ödül birden aldı. THY, yabancı hava yolu işletmeleri arasında “En İyi Ekonomi Sınıfı”, “En İyi Sadakat Programı” ve “En İyi Uçak İçi Eğlence Sistemi” ödüllerine layık görüldü.

Misafirperverlik ve hizmette birinci
Dünyaca ünlü seyahat portalı eDreams, 60 bin yolcuya ilişkin verilerin incelenmesi neticesinde uçuş öncesi ve kabin içi hizmetleri, misafirperverliliği ile güler yüzlü hizmetiyle Türk Hava Yolları’nı 2018 yılı için en yüksek puanla zirveden ilan etti. Böylelikle THY, Lufthansa, Emirates, Swiss Air gibi dünyaca ünlü firmaları puanlamada geride bırakmayı başardı.

Anlamlı rota
Türk Hava Yolları’nın İstanbul-İzmir seferini yapan tarifeli uçağı, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 103. yıl dönümü dolayısıyla özel oluşturulan rotayı takip ederek büyük zaferin yaşandığı Gelibolu semalarında uçtu. Kaptan pilot Murat Söylemez, yolculara Gelibolu semalarında olduklarını belirterek, “Hiç görmedikleri bizler için canlarını feda edenleri, asla unutmayacağız” anonsu yaptı. Anons sonrası Çanakkale Türküsü eşliğinde destanın yazıldığı toprakların üzerinde duygu dolu anlar yaşayan yolcular, uçuşu dakikalarca süren alkışlarıyla daha da özel kıldı. Kaptan Söylemez’in bu uçuşa atanmasının ise ayrı bir anlamı var. Çanakkale Deniz Zaferi’nin 100. yılında THY Yayınları’ndan “Gelibolu 1915, 100 Yıl Sonra Yeniden” isimli bir kitap çıkaran Söylemez ayrıca Gelibolu Savaş Müzesi’nin kurucuları arasında...

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.