Yapay zekâ havalanıyor

A -
A +

İnsan düşüncesini taklit ederek hareket eden yapay zekâ uygulamaları bütün dünyayı şaşırtmaya devam ediyor. Bilimkurgu filmlerindeki kontrolden çıkan ve insanlarla mücadele eden yapay zekâ ürünü robotlar, şu an için aramızda dolaşmasa da bu konseptin temelleri atılmışa benziyor. Peki, yapay zekâyı oluşturan yapay sinir ağları nedir? Cevabını insanın biyolojik yapısından esinlenerek oluşturulan ve beynin bilgiyi işleme sürecini taklit eden bilgisayar programları olarak söylemek mümkün.

UYGULAMALAR MASAYA YATIRILDI
 Geçtiğimiz günlerde Maltepe Üniversitesi ev sahipliğinde 'Havacılıkta Yapay Zekâ Sempozyumu' düzenlendi. Türk Hava Yolları bünyesinde de görev yürütmüş olan Maltepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şahin Karasar moderatörlüğünde gerçekleşen oturumlarda yapay zekânın havacılıktaki yeri ve önemi tartışıldı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Haydar Yalçın tarafından havacılık sektöründeki dijital devrim ve hayatımızı kolaylaştıran e-Dönüşüm uygulamaları anlatıldı.

ALTERNATİF SİSTEM
Yapay zekânın kullanılacağı artırılmış gerçeklik uygulamaları sayesinde pilotlardan hava trafik kontrolörlerine kadar geniş bir yelpazede, öncelikle karar destek sistemleri sonrasında ise akıllı sistemlerin, insan kaynaklı iş gücünün yerini alması öngörülüyor. Havacılığın son 15 yılındaki gelişime dikkat çeken Rektör Karasar, uçak içi sistemler ve havalimanı sistemleri olmak üzere yapay zekânın pek çok kullanım alanının ortaya çıktığına vurgu yaptı. Türk Hava Yolları Kurumsal İnovasyon ve Projeler Başkanı Adem Yılmaz ise, yapay zekânın havacılıktaki önemi ve geliştirilen proje uygulamaları hakkında bilgilendirmede bulundu.

***

Diplomayı kap 10 bin doları al
Yükseköğretime geçiş sisteminde bu yıl yapılan değişiklikler sebebiyle Türkiye’de eğitim alma yönünde çeşitli çekinceleri olan aday öğrenciler, yurt dışı alternatiflerine yoğunluk vermeye başladı. Öğrencilere çağrıda bulunan Başkent Yıldızları Havacılık ve Eğitim AŞ Genel Müdürü Leyla Erol "Bütün dünyada geçerli olacak ticari pilotaj eğitimi, Havacılık Mühendisliği lisans ve yüksek lisans diplomalarının hepsini birlikte sunuyoruz. Öğrenciler mezun olduktan sonra 10 bin doların üzerinde maaşla sektörde işbaşı yapabiliyor" dedi.

***

İş dünyasına okulda giriyorlar
Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri ve Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği alanlarında eğitim veren İstanbul Esenyurt Üniversitesi, havacılığa gönül veren öğrenci adaylarını bekliyor. Doluluk oranlarının yüzde 90'ın üzerine çıktığını belirten Mütevelli Heyet Başkanı Orhan Özyurt "Öğrencilere diplomadan öte, yetkinlik ve kalifikasyon bazlı eğitim modeli uyguluyoruz. Bu sayede özellikle pratik çalışmalar gerçekleştiren öğrencilerin iş hayatlarındaki oryantasyon sürecini bir hayli kısaltıyoruz. Yakın gelecekte sektörel istihdam anlaşmaları da yapacağız" diye konuştu.

***

6,4 milyon kişiyi bir ayda taşıdı
Geçen yıl sergilediği yükselen grafiği, 2018’de de aynı ivmeyle sürdüren Türk Hava Yolları (THY), trafik performansıyla  göz dolduran sonuçlara imza attı. THY’nin nisanda taşıdığı yolcu sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artarak 6,4 milyona ulaştı. Bu yolcu artışı, yüzde 83,2 ile şirket tarihinin en yüksek nisan ayı doluluk oranına ulaşılmasını sağladı. Ocak-nisan dönemindeki yolcu sayısı da geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 24 artarak 23 milyon oldu.

 

 

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.