İstikbal göklerde

A -
A +

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, yapımı hızla devam eden ve bugün itibarıyla yüzde 89’u tamamlanan İstanbul Yeni Havalimanının 29 Ekim 2018’de açılması için çalıştıklarını belirtti. Bakan Arslan, Uluslararası Havayolu Taşıyıcıları Birliği (IATA) ve Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) yetkili organlarına gerekli resmî bildirimlerin yapıldığını vurguladı. Şu an için seyrüsefer yardımcı cihazları ve diğer elektronik sistemlerin testlerine geçildiği ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi vasıtasıyla yapılacak bu testlerin yaklaşık 1 ay sürebileceği kaydedildi.

Konya hava kargo üssü değer katacak
Konya sanayisinin hava kargo ihtiyacını karşılamak amacıyla yatırımı tamamlanan ve 7 gün 24 saat hizmet verecek olan Konya Organize Sanayi Bölgesi Hava Kargo ve Geçici Depolama Alanı hizmete açıldı. Törene, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Cenap Aşcı, TBMM Sanayi, Ticaret, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı AK Parti Milletvekili Ziya Altunyaldız ve Konya Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Memiş Kütükcü katıldı. Kara ve demir yolu entegrasyonuyla bölgesel bir misyon edilecek olan yeni merkezin, çevre illerin de kalkınmasına katkı sağlayacağı öngörülüyor.

THY, başarılı fikirlere ödül veriyor
Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili Bilal Ekşi, Türk Hava Yollarındaki yenilikçi motivasyon ve katılımcı yöneticilik uygulamalarını çeşitlendirmeye devam ediyor. Kurumsal imkân, kabiliyet, kapasite ve verimliliğin artırılması amacıyla geliştirilen Bireysel Öneri Sistemi sayesinde her seviyedeki çalışan, fikir, teklif ve değerlendirmelerini karar yönetim süreçlerine dâhil edebiliyor. Tek tek incelenen bu bildirimlerden hayat bulanlar hem kurumsal gelişimi destekliyor, hem de bizzat başarılı olanlar Bilal Ekşi tarafından ödüllendiriliyor. Kurumun acil müdahale ve yoğun gayret gerektiren en zor anlarında üstün özveriyle görev icra eden çalışanlar da ayrıca ödüllendiriliyor. Böylece çalışanların Türk Hava Yollarına olan aidiyet ve bağlılığı daha da pekişmiş oluyor.

TAŞIMACILIKTA İDDİALIYIZ
n 2018 yılı içinde filosuna 5 yeni uçak daha ekleyecek olan Türk Hava Yolları bünyesindeki Turkish Cargo, yıl sonunda 23 uçaklık büyük bir filoya sahip olacak. Canlı hayvan taşımacılığında iddialı olan Turkish Cargo, 2.2 milyon civciv, 147 ton akvaryum hayvanı, 45 bin papağan, 28 arslan, 28 penguen taşıdı. Turkish Cargo taze sebze ve taze balık gibi bozulabilir kargo taşımacılığında 2017 yılında yüzde 33 büyüme sağladı. Elektronik aletler gibi hassas kargo taşımalarında ise yüzde 50 büyüdü.

***

Yapay zekâlı pilot geliştirdi
NASA’nın yaptığı testlerde, yapay zekâlı insansız hava araçları, en yetenekli NASA pilotlarına meydan okudu. NASA’nın ve Google’ın ortak geliştirdiği yeni pilot yapay zekâsıyla donanmış insansız hava aracı, NASA pilotunun 11,9 saniyede bitirdiği engelli bir yarış pistini 13 saniyede bitirerek, neredeyse uzman bir pilot kadar iyi olduğunu kanıtladı. Aradaki yaklaşık 1 saniyelik fark, teknik olarak insan pilotu birinci yapsa da yapay zekânın ne kadar geliştiğini göstermesi açısından önemli bir sonuç olarak karşımıza çıkıyor.

***

Uber’den hava taksi hizmeti
Son zamanların en çok konuşulan ulaştırma uygulamalarından olan Uber, şimdilerde uçan taksi konsepti üzerinde çalışıyor. Uber’in 2020’de havalanmasını planladığı uçan taksisi ilk kez Los Angeles’ta düzenlenen Uber Elevate Summit konferansında ortaya çıktı. Aracın, elektrikle çalışacağı, böylelikle daha sessiz, verimli ve ekonomik olacağı ve dikey kalkış-inişi destekleyeceği belirtiliyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Uber CEO’su Dara Khosrowshahi, uçan taksinin 4 yolculuk hacme sahip olacağını açıkladı.

***

THY, yeni uçuş hatları açıyor
THY, uçak müsaitliğine bağlı olarak  yeni hatlar açımı için düğmeye bastı. Suudi Arabistan’ın Abha, Güney Sudan’ın Juba, Mısır’ın Aswan ve Luxor, Rusya’nın Krasnodar, Voronej, Samara ve Mahaçkale, Polonya’nın Krakov, İspanya’nın La Coruna, Azerbaycan’ın Lenkeran, Angola’nın Luanda, Meksika’nın Mexico City, Fransa’nın Nantes, Endonezya’nın Denpasar, Gambiya’nın başkenti Banjul, Komorlar Birliği’nin başkenti Moroni, Fas’ın Marakeş ve İtalya’nın Palermo şehirlerine tarifeli yolcu seferler başlatılmasına karar verildi.

***

İÇİNDE KÜTÜPHANE MÜZE VE MİNİ SİNEMA VAR
Antalya’nın Aksu ilçesindeki Uçak Bakım Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine hibe edilen eski yolcu uçağı, 7 aylık çalışmayla, öğrencilere kütüphane, müze ve mini sinema salonu olarak hizmet vermek için hazır hâle getirildi. Sky Hava Yollarının uçağı, 2011’de, Antalya Havalimanı’na inişi esnasında lastiğin patlaması sonucu kanadının üstüne yattı. Kaza sırasında içinde 156 yolcu ve 6 kişilik mürettebat bulunan uçak, onarımı mümkün olmayınca hurdaya ayrıldı. Uçak, Sky Hava Yollarının 2013 yılında iflası sonrası 1,5 milyon liraya satışa çıkarıldı ancak üç ihalede de alıcı bulamadı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun girişimiyle bir hayırsever tarafından satın alınan uçak, Aksu Uçak Bakım Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne hibe edildi. Okul Müdürü Haldun Çevik, “Kokpiti de dâhil tamamen orijinal bir uçaktır. Şu anda bir dünya projesi olan uçağımız bitmiş vaziyette. Öğrencilerimiz için de uçağın bahçede olması büyük bir şans olacak. Camdan bir fanus sayesinde, öğrenciler uçağın anatomisindeki sac yapısını, boruları, elektronik aksamını birebir görebilecek. Mini sinema salonunda da uçakların tanıtım filmini izletiyoruz. Öğrenciler, uçaktaki ekipmanları söküp takarak el hünerlerini ve becerilerini de geliştiriyor. Anaokulundan üniversiteye kadar tüm Türkiye’ye okulumuzu açacağız. Havacılığı sevdireceğiz” değerlendirmesini yaptı.

 

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.