Yasaklı kelimeler hayatınızı karartabilir

A -
A +

Sadece ‘şaka olsun’ diye ‘bavulunuzda ne var?’ sorusuna vereceğiniz ‘bomba var’ cevabı başınızı derde sokabilir. Avustralya’da bir uçuş sırasında üzerinde bomba olduğunu söyleyen yolcu 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 

 

Özellikle yabancı ülkelere yapacağınız uluslararası uçuşlarda kullanacağınız kelimeler başınıza dert açabilir. Yapacağınız seyahatte güvenlik kontrolünden geçişiniz sırasında bavulunuzda ne olduğunu soran görevliye “bomba var” şeklinde yapacağız “masumane” espri size pahalıya patlar. Özellikle 11 Eylül Amerika İkiz Kule saldırısından sonra getirilen katı kurallar ve sıkı politikalar sonrası size tavsiyemiz hava yolu seyahatlerinizde bu tür şakalardan uzak durun. Seyahat sırasında güvenlik prosedürlerine takılacak ifadeler ise şu şekilde: Terörist (terrorist), bomba (bomb), füze (missile), silah (gun), patlamak (explode), patlama (explosion), cinayet (killing), intihar (suicide), kimyasal (chemicals) kelimelerini kullananlar terör şüphesi ile işlem görebiliyor.

Yasaklı kelimeler hayatınızı karartabilir

DİNLENİYORSUNUZ

Geçtiğimiz yıllarda İstanbul Atatürk Havalimanı’nda uçak yerdeyken bir yolcu yüksek kabin ısısı nedeniyle “sıcaktan patlayacağız” demiş, bunu duyan kabin memuru tehlikeli kelimeyle birlikte güvenlik prosedürlerini başlatmıştı. Uçağa gelen polis yolcuyu indirmişti. Yolcu sıcaktan bunalmış ama kullandığı yanlış kelime, başını derde sokmuştu. Uçakta kabin memurları, havalimanında güvenlik görevlileri bir yandan yolcuyu gözlemlerken diğer yandan da ne konuştuklarına dikkat ediyor.

HAPİS CEZASI ALDI

Geçen yıl Avustralya’nın Melbourne kentinden Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur seferini gerçekleştiren 220 yolculu uçakta, üzerinde bomba olduğunu iddia ederek uçağın geri dönmesine neden olan Sri Lankalı yolcu Manodh Mark, uçağın kontrolünü ele geçirme girişiminde bulunmaktan suçlu bulundu. Kalkıştan 15 dakika sonra, üzerinde bomba olduğunu iddia ederek uçağın geri dönmesine sebep olan ve Melbourne’e inişinden sonra polis tarafından gözaltına alınan Sri Lankalı yolcunun üzerinde bomba bulunmadığı ortaya çıkmıştı. Avustralya mahkemesi, uçağın güvenliğini tehlikeye atmak, kokpite girmeye çalışmak, patlayıcıyı tehdidinde bulunmak, uygunsuz davranışlar, uçak güvenliğini ihlal etme, zarar verme ve yolcuların hayatını tehlikeye atmaktan yargılanan Mark’ı 12 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Havacılıkla ilgili diğer gelişmeler şöyle:

AVUSTRALYALI MÜHENDİS EVİNİN GARAJINDA UÇAK YAPTI

50 yaşındaki Avustralyalı mühendis Steven Mogg, en son doğum gününde hayattayken başarması gerekenleri listeledi. Yazdıklarının içerisindeki en sıra dışı madde ise bir uçak yapıp onunla uçmaktı. Eşinin desteğini alan Avustralyalı mühendis, evinin garaj katını üretim atölyesine çevirdi. Üç yıllık hummalı bir çalışmasının sonunda ise “Charlie” adında bir uçak yaptı. Test çalışmaları yapılan uçak için çiftin Avustralya semalarını katetme hayali gerçekleşmek üzere.

Yasaklı kelimeler hayatınızı karartabilir

28 YIL ÖNCE THY UÇAĞINDA DOĞDU ŞİMDİ İŞBAŞI YAPTI

Fatma Geldi, 9 Eylül 1990’da Almanya’ya eşi Kemal Geldi’nin yanına giderken İzmir-Frankfurt seferini yapan uçağında sancısı tuttu. Kaptan pilotluğunu Erkan Süzer’in yaptığı uçağın ön bölümü Fatma Geldi için boşaltıldı. Kabin ekibi ile beraber yolcular arasında bulunan yeni mezun bir jinekolog da doğuma yardımcı oldu. Fatma Geldi 2 kilo 600 kilo ağırlığında bir erkek bebek dünyaya getirdi. Geldi Ailesi, bebeğe doğduğu uçağın kaptan pilotu Erkan Süzer’in adını koydu. Erkan Geldi, Almanya’da liseyi bitirdikten sonra Balıkesir Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği’nden mezun oldu ve 25 yaşında THY’de kabin memuru olarak işe başladı. Erkan Geldi, millî hava yolunun 85. yılını anlatan yeni reklam filminde kendi doğum sahnesinde rol aldı. 

Yasaklı kelimeler hayatınızı karartabilir

LONDRA'DAN BODRUM'A DİREKT SEFER BAŞLADI

Türk Hava Yollarının satın alma siparişini verdiği uçakların 2018 yılına ait olanları Boeing ve Airbus tarafından teslimata hazırlanıyor. Bu kapsamda; 7 adet Boeing 737 MAX, 3 adet Airbus A321neo ve 3 adet Boeing 777F kargo uçağı teslim alınacak. THY’nin ilk Boeing 737 MAX8 ise uçağı imalat hattında görüntülendi. Kanat uçlarında bulunan winglet bölümlerinde THY logosunun görülmesiyle birlikte teslimat adresi anlaşılmış oldu. Uçağın çok yakında imalat hattından çıkması ve testlerine başlanması planlanıyor.

Yeni satın almaların dışında AerCap şirketinden kiralanan, THY’de TC-JIY ve TC-JIV tescil işaretleriyle uçan ve geçen yıl Rus hava yolu işletmesi Nordwind’e kiralanan 2 adet Airbus A330-200 tipi uçak THY’ye geri döndü ve boyama işlemlerine başlandı. Ayrıca THY filosuna 2 adet Boeing 737-800 tipi uçak daha katılıyor. Daha önce SunExpress ve Anadolujet adına uçan ve yaşları 3 ile 3,3 olan iki uçak yeni tescil işaretleri sonrası THY filosuna katılacak. 

Filosunda gerçekleşen büyümenin yanı sıra yaz sezonunun gelmesiyle birlikte birçok noktada kapasite artışına giden THY, Türkiye’nin gözde tatil noktası Bodrum ile Avrupa’nın en büyük şehirlerinden Londra arasında direkt uçuşlara başladı. İlk sefer ise geçtiğimiz çarşamba günü gerçekleştirildi ve yapılan ilk sefer ise pastalı bir törenle kutlandı. Yaz sezonu boyunca sürecek uçuşlar haftada iki defa olacak şekilde planlandı. Böylelikle Türkiye’nin turizm gücüne katkı sağlanmış olacak. 

THY VE PEGASUS'A BAYRAM UÇUŞLARINDA TAM NOT

Ülkemizin millî bayrak taşıyıcısı olan Türk Hava Yolları, bayram tatilinde sevdikleriyle buluşacakların ihtiyaçlarını karşılamak maksadıyla 14 Haziran bayram öncesinden bugüne kadar toplam 84 ek seferin planlamasını başarıyla yaptı. Bu kapsamda hareket merkezi Atatürk Havalimanından Milâs-Bodrum Havalimanı’na 39, Antalya Havalimanı’na 20, Dalaman Havalimanı’na 20, Trabzon Havalimanı’na 1 ve KKTC Ercan Havalimanı’na 4 ek sefer düzenlendi. Benzer hassasiyeti gösteren Pegasus Hava Yolları ise 13 Haziran Çarşamba gününden bugüne değin iç hatlarda 65, KKTC’ye 54, Rusya’ya 6, Katar’a 2, Bahreyn, Danimarka, Norveç, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne birer ek sefer planlamasında bulundu.

HELİKOPTERLER DÜNYA KUPASINDA BULUŞTU

Uluslararası Havacılık Federasyonu (FAI) tarafından düzenlenen Helikopter Dünya Kupası 2018 ilk etap müsabakaları Rusya’da sona erdi. İki ayrı kategori ve dört farklı dalda gerçekleşen yarışmalarda ilk sıralar Ukraynalı ve Rus ekiplerin oldu. 18-20 Mayıs 2018 tarihleri arasında Tver Bölgesinde gerçekleştirilen müsabakalar Belarus, Polonya, Ukrayna ve Rusya’dan 23 ekibin mücadelesine sahne oldu. Müsabakaların diğer etaplarının ev sahipleri ise Wycombe Air Park (İngiltere), Pryzlet (Polonya) ve Minsk (Belarus) şeklinde belirlendi.

Yasaklı kelimeler hayatınızı karartabilir

ÇUKUROVA HAVALİMANI 2019'DA FAALİYETE GEÇİYOR

Bölgesel kalkınmada lokomotif etki oluşturacak olan Çukurova Havalimanının üst yapı temel atma töreni Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’ın katılımıyla gerçekleşti. 2019’da havalimanında seferlerin başlayacağını belirten Bakan Elvan, 145 bin metrekarelik terminal binası oturma alanı olan projenin 30 milyon yolcu kapasitesiyle Türkiye’nin en büyük 2’nci havalimanı olacağını belirtti. 500 bin metrekarenin üzerinde kapalı alanın oluşturulacağı belirtilirken, pistin uzunluğu 3 bin 500 metre ve 60 metre eninde olacak. Bayram sonunda ise sürat verilecek olan yapım-inşaat çalışmalarındaki istihdam edilecek işçi sayısının 1.500’e yükseltileceği bildirildi. 

 

 

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.