Pilot olmak için lisans şartı yok

A -
A +

Dünyanın 120 farklı ülkesi ve 300 noktaya uçuş gerçekleştiren Türk Hava Yolları (THY) bünyesindeki Uçuş Akademisi kapılarını bütün Türkiye’ye açtı. Gün geçtikçe gelişen Türk sivil havacılığının lokomotifi konumundaki THY, bu yıl pilot istihdam atağına geçti. Yeni siparişlerle uçak filosundaki büyüme ve İstanbul yeni havalimanı vasıtasıyla elde edilecek uçuş kapasitesi doğrultusunda Ticari Hava Yolu Pilotu (ATPL) ihtiyacında çok büyük bir artış ortaya çıktı. İhtiyacın yıllık minimum 300 olduğu THY’de, yakın gelecekte bin kişilik bir pilot istidamı gerçekleştirilecek.
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan THY Genel Müdür Yardımcısı Abdulkerim Çay, hâlen bünyelerinde 4 bin 509 pilot bulunduğunu ve bu yıl ön lisans mezunu adaylarının da müracaatlarını kabul ettiklerini belirtti. Çay, lisans mezunları için yabancı dil yeterlilik belgesinin müracaat sırasında zorunlu olmadığına ve adaylara yeterliliklerini belgelendirmeleri için süre verildiğine vurgu yaptı. Bu arada hâlihazırda elinde pilotluk lisansı bulunan adaylar için ise lise mezunu olmak başvuru yapmak için uygun nitelik taşıyor. Son zamanlarda özellikle bayan adayların ilgisiyle karşılaşılan müracaat sürecinde 35 yaş sınırı bulunuyor. Şu an için 156 kadın pilot THY kokpitinde uçuş gerçekleştiriyor.
Adayların THY İnsan Kaynakları sayfasından yapacakları müracaat sonrası ilk aşama boy-kilo oranının kontrolüyle başlıyor. Eğer ki dil belgesi ibraz edemeyen lisans mezunu adaylar bulunuyor ise İngilizce sınavları THY tarafından ayrıca yapılıyor. Sonrasında teknik yeterliliklerin test edilmesi,  kişilik özellikleri ve yetkinliklerinin değerlendirilmesi, kurul mülakatı ve uçuşa elverişliliğin sağlık kontrolü ile tespiti aşamaları yürütülüyor. Başarılı olan adaylar teorik eğitimlerini tamamlayarak Aydın-Çıldır Havaalanı yerleşkesinde gerçekleştirilen uçuş operasyon sürecine alınıyor. Programın yoğunluk durumlarına göre pilot adayları farklı uygulama havaalanlarına da yönlendirilebiliyor.

Eğitim ücretleri işe girdikten sonra alınıyor
THY Uçuş Akademisinde çağın gereklerine uygun şekilde verilen pilotluk eğitiminde ayrıca Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA) onaylı son teknoloji akredite uçuş simülatörleri kullanılıyor. Eğitim sürecinin yaklaşık 2 yıl sürdüğü akademide, pilotlar operasyon gerçekleştirecekleri uçak modeline göre tip eğitimi alarak mezun oluyor. Sürecin başlangıcında eğitim ücreti tahsil edilmiyor, bu meblağ işbaşı yapıldığında maaş üzerinden kesintiye tabi tutuluyor. Bu durumdayken bile yeni işe başlayan bir yardımcı pilotun eline aylık net 20 bin TL tutarında bir ücret geçiyor. Bunun yanında Türkiye’nin en değerli markasında prestijli bir iş ve geniş THY sosyal hakları da adayları bekliyor.

***

10 bininci yolcu çiçekle karşılandı
Belçika’nın başkenti Brüksel’den Eskişehir’e Hasan Polatkan Havaalanı’na gelen özel hava yolu şirketinin 10 bininci yolcusu Selim Kılıçalp apronda karanfillerle karşılandı. Havaalanında düzenlenen törene Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak, AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı ile çok sayıda kişi katıldı. Karşılamanın, kendisi için büyük sürpriz olduğunu söyleyen Kılıçalp “İndiğimizde şaşırdık. Ben uçaktan inince söylediler haberim yoktu” dedi.

***

Antalya’ya 3. havalimanı
Hâlihazırda Merkez ve Gazipaşa olmak üzere iki farklı uluslararası hava trafiğine açık havalimanına sahip olan Antalya için üçüncüsü planlamalarına başlandı. Antalya Batı Havalimanı Projesi, özellikle kente gelen yoğun turist trafiğinin bölgelere etkin ve verimli şekilde ulaştırılması, hava trafik kapasitesinin artırılmasında faydalı olacak. Mevcut Antalya Merkez Havalimanı’nın kapasitesi yapılan çalışmalar neticesinde 11 milyondan 35 milyon yolcuya çıkartılmış durumda.

***

Şehit isimleri gökyüzünde
Van İl Emniyet Müdürlüğü Havacılık Şube Müdürlüğü kullanımına sunulan TB2 tipi İnsansız Hava Aracına, 15 Temmuz hain darbe girişimi sırasında Ankara Gölbaşı Özel Harekât Daire Başkanlığında görevliyken şehit olan ikizlerin ismi verildi. Konuya ilişkin yapılan açıklamada “15 Temmuz şehitleri Ahmet Oruç, Mehmet Oruç, Yunus Uğur’un isimleri Türk hava sahasında hizmet veren İHA ve Silahlı İHA’lara verildi” dedi.

***

Dikkat! Uçakta zürafa var
Turkish Cargo, eşyanın yanı sıra hayvanları da güvenle ulaştırıyor. Bu kapsam 16 aylık 3 zürafa, Güney Afrika kenti Johannesburg’tan, İstanbul aktarmalı olarak Tahran’a taşındı. Zürafalara uçuş süresince bakıcıları, veterinerleri ve IATA Live Animals Regulation (Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği - Canlı Hayvan Taşıma Yönetmeliği) sertifikalı Turkish Cargo personeli eşlik etti. Ayrıca son bir ay içerisinde, Johannesburg’tan 7’si yavru 10 tane aslan Pakistan’a, 10 tane zebra Bangladeş’e, 4 tane fil Birleşik Arap Emirlikleri’ne; Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nden 3 tane maymun Ukrayna’ya İstanbul aktarmalı olarak başarılı bir şekilde teslim edildi.

Rakiplerine duman yutturdu
Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), Dünya Hava Yolu Ulaşım İstatistikleri’ni (World Airline Transport Statistics) açıkladı. Verilere göre Türk Hava Yolları, yıllık 66,4 milyon yolcu ile dünya sıralamasında ilk 10’da yer aldı. Böylelikle dünyanın hemen hemen her yerine uçuş gerçekleştiren THY, en yakın rakipleri olan Lufthansa, Emirates, Air France ve British Airways’i geride bıraktı.

***

Güney Avrupa’ya uçmak ucuz
Türk Hava Yolları, İstanbul çıkışlı olmak üzere İtalya, İspanya, Fransa, Malta, Portekiz ve Yunanistan’da bulunan 24 havaalanına avantajlı fiyatlarla bilet satışına başladı. İndirimden yararlanmak isteyen yolcular, 4 Temmuz 2018 tarihe kadar satın alacakları biletler ile 1 Ekim 2018 - 31 Mart 2019 tarihleri arasında her şey dâhil 119 dolardan başlayan fiyatlarla uçma ayrıcalığı elde edecekler.

***

Afrika’da 3 yeni noktaya sefer
THY, Afrika’nın doğusundaki üç büyük ada konumundaki Büyük Komor, Anjuan ve Moholi’den oluşan Komorlar Birliği’nin başkenti Moroni’ye seferlere başladı. Stratejik uçuş noktaları konusunda büyük sorumluluklar üstlenen THY’nin Moroni açılış törenine Komorlar Cumhurbaşkanı Yardımcısı Abdallah Said Sarouma da katıldı. Bununla birlikte THY’nin Afrika’da uçulan nokta sayısı 53’e yükseltilmiş oldu.

 

 

 

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.