Bu kurumdan habersiz kuş bile uçamıyor

A -
A +

Avrupa Birliği başta olmak üzere Türkiye ile birlikte 41 ülkenin üyesi olduğu Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı kısa adıyla EUROCONTROL, merkezi Belçika’nın başkenti Brüksel’de. Havacılığın düzenleyici ve kural koyucu konumundaki bu resmî devlet kuruluşu, seyrüsefer ve hava trafik hizmetleri sunuyor. Birçoğumuzun bildiği havalimanlarındaki hava trafik kulelerinde çalışan hava trafik kontrolörleri EUROCONTROL tarafından belirlenen eğitim süreci ve içeriklerine uygun şekilde Türkiye’de eğitim alıyor. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından lisans sınavına tabi tutularak göreve başlayabiliyor.

HER UÇAĞI TAKİP EDİYOR
 Avrupa hava sahası üzerinde uçuş gerçekleştiren her ticari uçak ise hava sahasının kullanımı için belirlenen birim ücretini EUROCONTROL’e ödemek zorunda. Aksi durumda uçakların gittikleri havalimanında kalkışlarına izin verilmeyip gerekli idari yaptırımlar uygulanabiliyor.
Örneğin Yaklaşık 1 milyon metrekarelik Türk hava sahasında 1 Temmuz 2018’de 5.087 uçak trafiği gerçekleşti ve aynı gün içinde bu sayıya dâhil olan ve ülkemizin üzerinden transit geçen hava trafiği ile bu sayı bir rekora ulaşarak 1.577 olarak kayıtlara geçti. EUROCONTROL ayrıca hava trafik operasyonları sırasında gerekli emniyet tedbirlerinin alınması, risk yönetiminin yapılması ve teknik hizmetlerde çalışan personel mesleki yeterliliklerinin belgelendirilmesi süreçlerinin takip ve gözetimini yaptırıyor.

PROFESYONEL EĞİTİM
EUROCONTROL’ün Hava Seyrüsefer Hizmetleri Enstitüsü (IANS) ise Lüksemburg’da bulunuyor. Bu eğitim enstitüsünde çeşitli teknik ve operasyonel sertifikalı kurs programları düzenleniyor. Belirli aralıklarda ise havacılığın kritik konularında çok uluslu çalıştaylar ve konferanslar düzenleniyor. EURCONTROL IANS internet sayfası üzerinden çeşitli çevrimiçi kurslar da almak mümkün. Özellikle hava trafik kontrolörlüğü, havacılık bilgi yönetimi uzmanlığı, havacılıkta emniyet ve kalite denetçiliği, hava trafik emniyeti elektronik hizmetleri konularında kendini geliştirmek isteyen alan uzmanları için bulunmaz fırsatlar sunuluyor. Eğitimler için belirlenen ücretler ile bedelsiz çalıştay ve konferans bilgileri için internet sitesinin incelenmesi faydalı olacaktır.

BAŞKANLIK BİZDE
EUROCONTROL’ün dönem başkanlığı görevini ilk defa Avrupa Birliği üyesi olmayan Türkiye yürütüyor. Başkanlık koltuğunda Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Haydar Yalçın bulunuyor. Özellikle havacılık alanında ön lisans ve lisans düzeyinde eğitim gören Türk öğrenciler dilerlerse mesleki uygulama stajları için belirli dönemlerde internet sitesi üzerinden açılan staj ilanlarına müracaat edebiliyor. Yüksek lisans ve doktora eğitimi düzeyindeki öğrenci adayları ise, araştırma stajyerliği pozisyonunda çalışma gruplarında ücretli olarak görev alabiliyor. Bu uluslararası havacılık teşkilatında Türk öğrencilerin azınlıkta olması ise bu imkânın bilinirliliğinin sınırlı kalmasından kaynaklanıyor.

***

MUĞLA'YA UÇAK BAKIM ÜSSÜ
Dünyanın en büyük uçak bakım ve modifikasyon kuruluşlarından olan AMAC Aerospace, Türkiye’deki ikinci hangarının açılışını Muğla’daki Milas - Bodrum Havalimanı’nda gerçekleştirdi. Kuruluş, Türkiye’de 2012 yılında kurduğu AMAC Aerospace Turkey ile ilk olarak İstanbul Atatürk Havalimanı özel hangarlar bölümünde yer alan bakım merkeziyle hizmet vermeye başlamıştı.  Muğla’yı uçak bakımında Orta doğu, Afrika ve Avrupa arasında merkez hâline getirmeyi hedefleyen AMAC Aerospace, açılan yeni hangarında aynı anda 20 özel jete hizmet verebilecek. Yaz aylarında ayda ortalama 2 bin uçağın iniş gerçekleştirdiği Milas-Bodrum Havalimanı’nda hizmet vermeye başlayan hangar, yaz aylarında ise Boeing 777 gibi büyük gövdeli uçaklara bakım hizmeti vererek hava yolu işletmelerinin ilgisinin kış aylarında da Muğla’ya çekilmesine katkı sağlayacak.

***

YENİ MEZUNLAR GÖREVE HAZIR
İstanbul Esenyurt Üniversitesi bünyesindeki Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri ve Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği programları ilk mezunlarını verdi. Saha stajları ve sahip oldukları simülatörleriyle pratik tecrübeler elde eden, teorik eğitimlerini profesyonel akademisyenlerden alan ve sektörün önde gelen temsilcilerini düzenledikleri etkinliklerle ağırlayan genç havacılar, sektöre ilk adımlarını attılar. Konuya ilişkin açıklama yapan Mütevelli Heyet Başkanı Orhan Özyurt, “Havacılık; ihtiyacın durmaksızın devam ettiği, sürekli büyüyen, gelişen ve Türkiye’nin en önemli dinamiklerini oluşturan bir alan. Üniversitemizi havacılık sektöründe en iyi şekilde temsil edecek ilk mezunlarımızla gurur duyuyoruz. Onlar bizim bu alanda gösterdiğimiz gayret ve özverinin birer aynası olacaklar” dedi.

***

YENİ HAVALİMANI, HAVACILIĞINI YÜZDE 27,5 BÜYÜTECEK
İlk fazı 29 Ekim’de hizmete girecek İstanbul’daki yeni havalimanının da etkisiyle Türkiye’de hava yolunu kullanan yolcu sayısı 2020’de 250 milyon seviyesine ulaşacak. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, Uçak, Yolcu, Yük Serisi ve Tahminleri Raporu’nu açıkladı. Buna göre, geçen yıl direkt transit yolcular dâhil 193 milyon 576 bin 844 olan hava yolu yolcu sayısı, 2020’de yüzde 27.5 artarak 246 milyon 794 bin 586’ya çıkacak. Gelecek yıl 2 milyon 160 bin 993’e çıkması beklenen uçak trafiği, 2020’de 2 milyon 248 bin 844’e ulaşacak. Geçen yıla göre 2020’de transit üst geçişlerde yüzde 21.4 artış gerçekleşecek. Türkiye geneli havalimanlarında 2017’de 3 milyon 481 bin 211 ton olan yük hareketi ise bu yıl 3 milyon 772 bin, gelecek yıl 3 milyon 938 bin 355, 2020’de ise 4 milyon 149 bin 730 tona yükselecek. Yük taşımacılığında 2020’de, 2017’ye göre yüzde 19.2’lik artış olacak.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.