Yediden yetmişe çok havalıyız

A -
A +

Türkiye’nin yakın geçmişinde kendine önemli bir yer edinen sivil havacılık, şimdilerde genç-yaşlı herkesin ortak merak konusu hâlini aldı. İlk adımlarını atan bir bebeğin bile en çok ilgisini çeken oyuncakların başında uçan balonlar gelirken, okul çağına gelen çocuklarımızın ellerinde “drone” görmek sıradan bir hâl aldı. Erişkinler açısından konuya yaklaştığımızda ise insanın hayatta geri almayı başaramadığı zamanın önemi gün geçtikçe artıyor. Bu noktada ise kaybedilecek zamanın en aza indirgenmesi için hızlı ulaşım şekilleri cazibesini artırıyor.

Pilotaj eğitimi
Havacılık tutkusunu hayatını kazandıran bir duruma dönüştürmek isteyenler için pilotluk güçlü bir gelir getirici meslek. Metal kuşlara hükmeden pilotlar, mevcut iş hayatımızdaki en prestijli meslek grubunu oluşturuyor. Zorlu bir seçim ve eğitim süresinden geçiyor olsalar dahi aldıkları aylık ücret ve mesleki tatmin, pilotluğu birçok mesleğin önüne taşıyor. Özellikle günümüz Türkiye’sindeki pilot ihtiyacı, bu alana yönelik tercih ve öncelikleri artırıyor.

 Hafta sonu eğlencesi drone
Gökyüzünde süzülen martının gözünden dünyayı, tepeleri, ovaları, ormanları görmek ne kadar keyiflidir öyle değil mi? İşte artık gökyüzündeki üçüncü gözümüz drone şeklinde tanımladığımız minik dijital kuşlar hayatımızın her yerindeler. Bir doğa yürüyüşünde, vadideki manzara keyfinde, bir konserde ya da plajda, uçurulan bu minik dijital kuşlar yeryüzünde duran bizlere havadan en keyifli anları aktarıyor. Çeşitli kabiliyetlerde ve fiyat aralığında olan bu cihazlar, her keseye göre farklı modellerde üretiliyor.

Deve kuşu pilotlar
Gökyüzünde özgürce uçan kuşlar ve pilotları zihnimizde yan yana hayal ederken bir an devekuşları ve pilotları bu başlıkta görünce şaşırmış olabilirsiniz. Ancak konunun detayları başlığın anlamını ortaya çıkaracak. Uçamayan kuşlar familyası denildiğinde aklımıza gelen deve kuşlarının yanında uçamayan pilotlar şeklinde bir soru yöneltildiğinde aklıma neler gelecek? Bu sorunun cevabı tabii ki İnsansız Hava Araçları (İHA) Pilotları olacak. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen standartlar dâhilindeki İHA için getirilen mecburi pilotluk lisansı yeryüzünden gökyüzünü keyifli bir şekilde komuta-kontrol eden pilotları aramıza kattı.

Boğazda helikopter
Evlilik yıl dönümlerinde, doğum günlerinde veya evlilik tekliflerinde partnerinize sıra dışı ve bir o kadarda keyifli sürprizler için boğazda helikopter turlarını tercih edebilirsiniz. Sizin için unutulmaz bir deneyi vadeden bu imkânın fiyatı şu an için biraz orta direk üstü çiftlere hitap etse dahi alınacak keyif istenilen ücreti ödemeye değdiriyor. Dilerseniz de 4 kişilik ailenizle havada minik bir kutlama pastası çekip fotoğraflarınızı sosyal medyada paylaşmanızın sizi imrenilen bir konuma getirmesi içten bile değil.

Balon keyfi
Balonların sadece çocuklarımızın isteklerine konu olan birer oyuncak olduğunu düşünüyorsanız size bir teklifimiz var. Özellikle Nevşehir-Kapadokya bölgesinde yabancı turistlerin ilgisini sepetli sıcak hava balonları çekiyor. Aile bireylerinizle birlikte gökyüzündeki özgürce süzülüşün en keyifli adreslerinden biri olan bu balon turları için hatırı sayılır bir ücret ödemeniz gerektiğini ise unutmayın.

Türkiye’yi solladılar
Türkiye’nin en yoğun gümrük kapılarından Atatürk, Sabiha Gökçen ile Antalya Havalimanları, bu yılın sekiz ayında 90 milyon 27 bin 122 yolcuyu ağırladı. Atatürk Havalimanı’ndan, bu yılın ocak-ağustos döneminde iç hatta 13 milyon 119 bin 390, dış hatta 32 milyon 486 bin 480 olmak üzere 45 milyon 605 bin 870 yolcu geliş-gidiş yaptı. Geçen yılın aynı döneminde 41 milyon 947 bin 736 kişiyi ağırlayan söz konusu havalimanındaki yolcu sayısı 3 milyon 658 bin 134 arttı. Son yıllarda yolcu ve hava trafiğinde hızlı bir artış gösteren Sabiha Gökçen Havalimanı, yılın ilk 8 ayında da büyüme ivmesini sürdürdü. Havalimanından geçen yolcu sayısı 22 milyon 881 bin 864 olarak kayıtlara yansıdı. Söz konusu havalimanında, geçen yılla kıyaslandığında yolcu sayısı 2 milyon 328 bin 554 arttı. Antalya Havalimanı’nda da 8 ayda, geçen yıla göre 3 milyon 893 bin 614 yolcu artışı kaydedildi. Bu sene 8 ayda 21 milyon 539 bin 388 yolcu misafir oldu. Antalya Havalimanı’nda bu dönemde iç hatta 5 milyon 158 bin 157, dış hatta 16 milyon 381 bin 231 yolcu geliş-gidiş yaptı. Türkiye’nin üç büyük havalimanını, 2018’in 8 ayında ağırladığı yolcu sayısı bakımından Türkiye nüfusunu geride bıraktı. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine ülkemiz nüfusu 80 milyon 810 bin 525 kişi olarak açıklanmıştı.

Üçüncü havalimanı iştahları kabartıyor
Yapım çalışmaları hız kesmeden devam eden ve hizmete girdiğinden devasa bir kapasiteyi barındıracak olan İstanbul üçüncü havalimanı, çevre coğrafyasında yeni bir yatırım alanı oluşturdu. Özellikle uluslararası hava trafiği kapsamında ülkemize gelecek yabancı ve yerli turistler ile İstanbul’u keşfedecek ziyaretçilerin tercih edeceği konaklama alternatiflerinin başında bu bölgede inşa edilecek lüks oteller gelecek. Yatırımcıların ilgisini çeken bu durum karşısında hangi bilindik otel zincirlerinin bu yönde yatırım yapacakları ise merak konusu.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.