Durmak yok yola devam

A -
A +

Almanya, Belçika, Hollanda, İtalya, İspanya ve Portekiz’de yer alan çeşitli sendikalara bağlı İrlanda merkezli Ryanair hava yolu şirketi pilot ve kabin görevlileri greve gitti. İş bırakma eylemi sebebiyle şirket 250 planlı uçuşunu iptal etti; 30 bin civarında yolcu etkilendi. Ryanair, çalışanlarının önemli bir kısmını İrlanda hukukuna göre hazırlanmış iş sözleşmeleriyle istihdam ediyor. Bu durum AB üyesi ülkelerde bulunan çeşitli sendikalarca rahatsızlıkla karşılanıyor. Sendikalar, çalışanlarının yaşadıkları ülke yasalarına göre istihdam edilmesini, çalışma şartlarının ve ücretlerinin iyileştirilmesini talep ediyor. Avrupa’da durum böyle iken 124 ülke ve 304 farklı havalimanı ile dünyanın en çok noktasına tarifeli uçuş gerçekleştiren millî gururumuz Türk Hava Yolları (THY), icraatlarına tam gaz devam ediyor.  

JETLERİN BAKIMI BİZDE
Almanya’nın Karlsruhe/Baden-Baden Havalimanı merkezli olarak faaliyet gösteren ACM Air Charter Market isimli havacılık kuruluşu ve THY Teknik A.Ş. arasında hizmet anlaşması imzalandı. Bu kapsamda yaygın olarak kullanılan ve ACM envanterindeki yedi adet Gulfstream G450 iş jetinin bakım işlemleri millî imkân ve kabiliyetlerimiz dâhilinde gerçekleştirilecek. Böylelikle THY’nin dünya havacılık sahnesindeki görünen yüzü ve marka değerine önemli bir katkı sağlanmış olacak.

YİNE GURURLANDIRDI
THY, dünya genelindeki başarı ödüllerine Amerika Birleşik Devletleri’nde bir yenisini daha ekledi. Dünyanın en prestijli organizasyonları arasında kabul edilen ‘APEX Yolcu Tercihleri Ödülleri’nde 2018 yılı için “5 Yıldızlı Küresel Hava Yolu” seçildi. THY, geçmişte olduğu gibi başarılı hizmet sunumu ve sağladığı imkânlar sayesinde günümüzde de aldığı ödüllerle göğsümüzü kabartmaya devam ediyor.

BİR ŞİRKET DAHA
Başta kargo ve kurye taşımacılığı konularında olmak üzere kuruluş faaliyet alanlarında tanımlı işlerde ulusal ve uluslararası yatırımlar yapmak üzere “THY Uluslararası Yatırım ve Taşımacılık A.Ş.” kuruldu. THY Anonim Ortaklığı Yönetim Kurulu tarafından alınan kararda şirketin kuruluş sermayesinin 10 milyon TL nakit olması kararlaştırıldı. THY’nin, uçak koltuk üretimi başta olmak üzere özel ihtisas gerektiren konularda bilfiil faaliyet göstermek üzere çeşitli iktisadi teşebbüsler oluşturduğu biliniyor. Kurulan bu yeni şirket vasıtasıyla özel bir alanda da çalışma faaliyetleri başlatılmış oldu.

Millî simülatör eğitime hazır
Pilotaj eğitiminde çok önemli bir yere sahip olan simülatör uçuşları ile uçuş eğitiminin bu safhasının tamamlanmasını sağlayacak olan ve gerçek uçak fiyatlarıyla yarışan simülatör cihazları açısından ülkemizde sevindirici gelişmeler yaşanıyor. HAVELSAN tarafından THY için ülkemizde üretilen Boeing 737-800NG simülatörü, akreditasyon otoritesi konumundaki Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA) ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün sertifikasyon sürecini başarıyla tamamladı. THY Uçuş Eğitim Merkezi’nde hizmete verilen onaylı simülatörler sayesinde pilot adayları millî kaynaklarımızda tasarlanarak sertifikalandırılan uçuş simülatörlerinde pilotaj eğiminin bu önemli aşamasını tamamlayabilecekler.

***

ABD’nin F-35B’si ilk kazasını yaptı
ABD Hava Kuvvetlerine bağlı bir F-35B tipi 5’inci nesil savaş uçağı, eğitim uçuşu sırasında düştü. ABD’li askerî yetkililer, Güney Carolina eyaletinde bulunan Deniz Piyadeleri’ne ait Beaufort Hava Üssü’nden kalkan uçakla, üsse 8 kilometre mesafede bağlantının kesildiğini belirtti. Koltuk fırlatma yöntemi ile uçaktan atladığı kaydedilen pilotun sağlık durumuna ilişkin ise herhangi bir bilgilendirme yapılmadı. Bunun yeni nesil F-35B uçaklarının ilk kazası olduğuna da dikkat çekildi. Dikey kalkış ve iniş yapabilen F-35B uçaklarında birçok teknik arızanın söz konusu olduğuna vurgu yapıldı. Ekim 2016’da yine aynı üsten havalanan bir F-35B’nin motorunda yangın çıkmış ve pilot üsse zorunlu iniş yaparak düşmekten son anda kurtulmuştu. ABD ordusuna ait F-35B savaş uçağı bu hafta ilk defa Afganistan’da bir Taliban hedefine yönelik hava saldırısında kullanılmıştı.

***

Karadeniz’in sisleri onu etkilemeyecek
Gümüşhane ve Bayburt illerine hizmet verecek yıllık 2 milyon yolcu kapasiteli havalimanı inşaatında 200 futbol sahası büyüklüğündeki alanda dolgu çalışmaları devam ediyor. İki kenti havalimanı ile buluşturacak olan ve Gümüşhane’nin Köse ilçesine bağlı Salyazı köyünde yapımı süren havalimanı, Gümüşhane’ye 67, Bayburt’a 47 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Yer tesliminin ardından 13 Mart’ta yapımına başlanan havalimanının 31 Mart 2020’de tamamlanması planlanıyor. Havalimanında, büyük uçakların da rahatlıkla inebileceği, yan yollarla birlikte 60 metre genişliğinde, 3 kilometre uzunluğunda olacak pist çalışması sürüyor. Bölgedeki turizm, ticaret, sanayi ve istihdamın gelişmesine de katkı sağlaması öngörülen projeyle iki ilin gurbetçileri de daha konforlu ve hızlı seyahat etme fırsatı bulacak. Gümüşhane-Bayburt Havalimanı özellikle sahil şeridinde yaşanacak sis, yağmur gibi hava muhalefeti sebebiyle oralara inemeyen uçakların bile tercih edeceği ilk havalimanı olacak. Çalışmaları yerinde izleyen Gümüşhane Valisi Okay Memiş “Kaynağı yurt dışı olan döviz operasyonuna rağmen firmanın işlerini devam ettirmesi bizleri ayrıca mutlu ediyor” dedi. İHA

***

Seçime sayılı günler kaldı
Ülkemiz sivil, amatör ve sportif havacılığının mihenk taşı konumundaki Türk Hava Kurumu (THK), 13-14 Ekim 2018 tarihlerinde Ankara-Çukurambar’da gerçekleştirilecek olan 45’inci Büyük Genel Kurulu’na doğru gün sayıyor. Askerî vesayetin etkisinden çıkamayan bu nadide teşekkülde artık sivil bir adayın yönetime gelmesi paydaşların ortak beklenti ve temennisi durumunda. Özellikle finansal krizin had safhaya çıktığı günümüzde, kurum envanterinde bulunan İstanbul-Laleli’deki tarihî lüks otele yönelik mevcut yönetimin yürüttüğü operasyona ilişkin ciddi iddialar gündemi bir hayli meşgul eder durumda.

***

Gulfstream G500 görücüye çıktı
Amerikalı iş jeti üreticisi Gulfstream’in yeni modeli G500, Türkiye’de ilk defa İstanbul Airshow’da görücüye çıktı.
İstanbul Airshow 2018, Atatürk Havalimanı Genel Havacılık Apronu'nda kapılarını açtı. Gulfstream, fuarda yeni nesil özel jetleri olan G500, G650ER ve G280 modelini sergiledi.
Temmuz ayında aldığı Federal Havacılık Kurulu (FAA) onayı ile testlerini tamamlayan ve teslimleri bu yılın sonunda başlayacak olan G500, fuarda en çok dikkat çeken modellerden biri oldu. 56,2 milyon dolarlık liste fiyatına sahip jet, 9 bin 260 kilometre menziliyle 15 bin 545 metre (51 bin feet) irtifadan uçabiliyor.
Jet hakkında açıklamalarda bulunan Kaan Air Satış ve Pazarlama Müdürü Tuba Oğuz, yeni modelin havacılık dünyasının en prestijli uçaklarından biri olduğunu söyledi. Oğuz, "G500, iş dünyası tarafından çok büyük ilgi görüyor" dedi.
Gulfstream G650ER iş jeti de İstanbul Airshow’da havacılık tutkunlarının dikkatle incelediği bir diğer model oldu.

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.