9 bin gözle takip

A -
A +

İstanbul Havalimanı’nın açılışı 29 Ekim’de görkemli bir törenle gerçekleştirildi. Böylelikle bütün dünyanın gözü üzerinde olan havalimanında tarifeli seferler başladı. Havaalanında güvenlik önlemleri de en üst seviyede. 76,5 milyon metrekarelik alana inşa edilen havalimanının her noktası güvenlik kameralarıyla donatıldı. 60 metrede bir sabit, 360 metre de bir ise açısı dijital olarak kontrol edilip değiştirilebilen ‘PTZ’ türü kameralar yerleştirildi. Havalimanı iç ve dış olmak üzere 9 bin kamerayla izlenecek. Tedbirler bununla da sınır değil. Terminalde her 720 metrede bir termal kameralar bulunmakta. Ayrıca ilk defa bu havalimanında yer radarları kullanılacak. Hareketlilik 2,5 kilometre mesafeden başlayarak bu radarlar tarafından tespit edilecek. Havalimanı çevresinde ise, 12 adet kara radarı ile çit üzeri aktif fiberoptik sensör kablo güvenliği sağlayacak. İstanbul Havalimanı’nda 3 adet veri merkezi (data center), 102 adet entegre sistem, 467 adet sunucu ve 780 telekomünikasyon odası olacak. Havalimanı bünyesinde 20 milyon GB’lık data alanı mevcut. Kaydedilen görüntüler bu devasa depolama alanında muhafaza edilecek. Bunların yanı sıra polis ve 3 bin 500 güvenlik personeli görev yapacak. Havalimanının dış çevresi jandarma ekipleri tarafından korunacak.  Bu arada havalimanına döşenmek için planlanan fiber kablonun uzunluğu da dikkat çekiyor. Kablonun boyu bin 700 kilometre. Yani İstanbul ile Berlin arası kadar.  Ferhat Yasak İHA

***

SEKTÖRÜN DUAYEN BEYEFENDİLERİ
Herkesin bildiği gibi Türk Hava Yolları (THY), ülkemizin en değerli markası ve havacılık sektörümüzün de göz bebeği konumunda. Bu özelliklerinin dışında bünyesinden devlet bürokrasimizin birbirinden değerli profesyonel yöneticilerini de ülkemize kazandırmayı başardı. Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay ve Maltepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şahin Karasar, sözünü edeceğim duayen beyefendilerden sadece ikisi. THY’de verdikleri başarılı hizmetler sonrasında geldikleri mevkilerin hakkını sonuna kadar verdiler.

PROFESYONELLİĞİN GÖSTERGESİ
Başbakanlık Müsteşarlığı koltuğunda oturduğu dönemde devlet mekanizmalarının işleyişine en ince ayrıntısına kadar hâkim olan Oktay, aynı zamanda bu yıl İstanbul’da düzenlenen Teknofest’in ödül sahnesinde gösterdiği sabrı, ilgisi ve güler yüzü ile gıdayla bakılacak bir duruş sergiledi. THY’ye önemli katkı ve hizmetlerde bulunan kıymetli bilim insanı Karasar ise rektörlüğünü yaptığı üniversiteyi tam bir havacılık eğitim üssüne çevirmiş durumda. İşin katma değerli ve belki de en kritik yanı olan yetkilendirilmiş akredite diploma programları yürütüyor olması, kendisinin profesyonelliğinin bir göstergesi mahiyetinde.

***

MUHSİN YAZICIOĞLU KAZASI VE KANLI GİZEMİ
Büyük Birlik Partisi (BBP) eski Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu kazasının “suikast” olduğuna ilişkin iddialar güncelliğini korurken; merhumun bindiği helikopter ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan savaş jetlerine ait rotaların kazanın yaşandığı bölgelerde kesiştiği iddia edilmekte. Helikopterin takatini ve stabilizasyonunu kaybederek düşmesi ihtimali ise tetkik edilmesi gereken bir husus olarak karşımıza çıkıyor. Nitekim kazada hayatını kaybedenlerin kan değerleri havada yaşanan atmosferik değişimi destekler nitelikte. Bu durumun önceden planlanan organize bir eylem olup olmadığının da aydınlatılması gerekiyor.

 

Konuya ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisinde kurulan dönemin araştırma komisyonunda aktif rol aldığı, sorgulamalara iştirak ettiği, teknik uzman görüşü verdiği, raporun şekillenmesini büyük ölçüde sağladığı ve konuya ilişkin açıklamalar yaptığı basın mecralarında iddia edilen eski havacı askerî pilotun da iyi irdelenmesi gerekecek. Bu süreçte bahse konu hususların ne derece açıklığa kavuşturulduğu ve kamuoyuna servis edilen açıklamaların ne derece gerçekleri yansıttığına ilişkin muamma belirsizliğini koruyor.
Bahsedilen havacı pilot askerin Sayın Cumhurbaşkanımızın evinin üstünden savaş jetleri uçurarak minareye çarpan kol lideri komutan olduğu ve kendisine o soruşturmadan takipsizlik veren savcının ise FETÖ/PDY zanlısı Mustafa Bilgili olduğunu hatırlatmadan geçmemek lazım. Ayrıca vahim bir iddia olarak; kaza sonrası FETÖ/PDY mensubiyeti bulunduğu öne sürülen üniformalı askerî personeller kaza mahalline herkesten önce ulaşarak enkaza çeşitli teknik müdahalelerde bulunduğu öne sürülüyor. Bahsedilmiş olunan TBMM araştırma komisyonunda görevli eski pilotun 15 Temmuz 2016 FETÖ/PDY hain darbe girişimi öncesinde darbenin en yüksek rütbelisi Orgeneral Akın Öztürk ile çok yoğun şekilde ve sık aralıklarla görüştüğü de ulusal basında resmediliyor. Hatta FETÖ/PDY Akıncı Üssü davasında bu kişinin bizzat Akın Öztürk tarafından Türkiye’deki çok önemli bir havacılık teşekkülünün başına getirildiği yine medyada öne sürülmüş. Sizce de bu iddialar araştırılmaya değer değil mi?

***

2 bin 999 avroya sınırsız uçak bileti
Atlasglobal Hava Yolları, geçen yıl yapmış olduğu sınırsız uçuş uygulamasını 2018-2019 dönemi içerisinde de tekrarlayacak. Şirket, 2 bin 999 avro (18 bin 546 lira) karşılığında yolcularına 31 Mart 2019’a kadar sınırsız yurt dışı bileti imkânı sağlayacak. Bu kampanyadan faydalanmak isteyenlerin 15 Kasım’a kadar başvuru yapması gerek. Ayrıca yolcular businessclas (birinci sınıf) konforuyla ağırlanacak. Yoğun iş trafiği olan kurumsal firmalar için son derece cazip bir teklif sunan Atlasglobal, vergi ve harçların ise yolcular tarafından ödenmesini talep edecek.

***

Legolar THY’nin uçaklarını süslüyor
Türk Hava Yolları (THY) bir uçağının dışını lego karakterleri ile süsledi. TC-JSU tescil işaretli Airbus A321 tipi uçak THY Teknik Hangarında işlemlerin ardından lego karakterleriyle gökyüzünde uçmaya başladı. Logolu emniyet filminin dünya devi Google’a ait olan YouTube Ads Leaderboard listesinde geride bıraktığımız ağustos ayının lideri olmuştu. Benzer şekilde İstanbul-Atatürk Havalimanı’na iniş-kalkış gerçekleştiren lego figürleri kaplamalı uçak da, büyük ilgi uyandırdı.

***

Havadan harekât daha hızlı olacak
İçişleri Bakanlığı Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde 50’nci şeref yılını kutlayan Jandarma Havacılık Başkanlığı, filosuna birbirinden önemli ve değerli hava araçlarını katmaya devam ediyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yoğun gayret ve destekleriyle gücüne güç katan Başkanlık için özel olarak üretilerek teşkilatın sembol renkleriyle boyanan S-70i BlackHawk genel maksat helikopterinin deneme uçuşları Sikorsky’ye ait Polonya’daki fabrikada yapılıyor. 21 Kasım tarihinde millî filoya katılacak olan iki adet S70-i helikopterlerinden özellikle acil harekât ihtiyacı kapsamında istifa edilmesi öngörülüyor. Toplamda bu helikopter tipinde 30 adet üretilerek belirlenen periyotlarda Jandarma Genel Komutanlığına teslimatın yapılması planlanıyor.

***

Mezuniyete çözüm istediler
Türk Hava Kurumu Üniversitesinin pilotaj öğrencileri, seslerini duyurmak için olaylı bir seçim sonrası tek başına Genel Başkanlık koltuğuna getirilen Ahmet Bertan Nogaylaroğlu’nu ziyaret etti. Öğrenciler Nogaylaroğlu’na yaklaşık üç yıl süreyle oturduğu Mütevelli Heyet Başkanlığı koltuğunu bırakan emekli Tuğgeneral Kürşat Atılgan ile yaşadıkları problemleri anlattı.

 

 

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.