Kopyaya karşı 'karekod'lu tedbir

A -
A +
GÖKHAN KAYA

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), sınavlarda kopya çekilmesinin önüne geçmek için yeni bir güvenlik tedbiri daha aldı. Yarın yapılacak olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda(YGS) ilk defa her aday kitapçığına özel "karekod" uygulaması yapılacak. ÖSYM, sınavlarda soru kitapçıkları barkod sistemi kurdu. Her kitapçığın künyesini barkodlayan ÖSYM, kitapçıkların sınavdan önce ya da sınav sırasında kaçırılmasını önlemeyi hedefliyor. Sınav salonlarındaki görevliler, adayların soru kitapçığındaki karekod etiketini kitapçık üzerinden ayırarak, yoklama listesinde adaya ayrılan bölüme yapıştıracak. Böylece soru kitapçıkları basıldığı andan, dağıtıma, sınav öncesinden sınav sonrasına kadar nerede olduğu takip edilebilecek. ÖSYM yetkilileri, uygulamanın ilk olduğunu, adaya yönelik bir kodlama değil kitapçığına yönelik künye takip sistemi kurduklarını belirterek, sınav esnasında kaçırılan kitapçıkların da takibini sağlamayı amaçladıklarını söyledi. 
Öte yandan uygulama sayesinde adayın sınava girip girmediğine karekod ile takip edilmiş olacak. Ayrıca adayın soru kitapçığı üzerinde yer alan soru kitapçık numarasını cevap anahtarına kodlamayı yanlış yapması ya da unutmuş olması durumunda karekod ile birlikte adayın soru kitapçığına kolaylıkla ulaşılabilecek.

KİTAPÇIK ADAYA ZİMMETLENECEK
Poşeti açılan her soru kitapçığı sayısı kadar karekod etiketi sınav yoklama listesine yapıştırılmış olacak. Bu da soru kitapçıklarını dışarıya sızdırılmasının önüne geçecek. Bir anlamda soru kitapçıkları o adaya zimmetlenmiş olacak. Sınava girmeyen adayların soru kitapçıkları da tekrar ÖSYM merkezine dönecek. 
ÖSYM sınav öncesinde sınav merkezlerine son bir uyarı yazısı gönderdi. Yazıda, karekod uygulamasının sınav başlamadan önce yapılacağı duyuruldu. ÖSYM, sınav görevlilerinin uygulamayı görsel olarak da anlamalarını sağlamak için uygulamaya ilişkin kısa bir animasyon filmi de çekti. Film, bütün görevlilerin izlemesi için merkezlere ulaştırıldı.

UZMANLARDAN ADAYLARA TAVSİYELER:
Rahat olan kazanır

Yükseköğretime Giriş Sınavı'nda (YGS) yarın 1 milyon 851 bin aday ter dökecek. Uzmanlara göre, adayların sınavda daha yüksek puan alabilmeleri için strateji belirlemeleri ve morallerini yüksek tutulmaları gerekiyor. FEM Yayınları Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç, adaylara şu uyarılarda bulundu:
* Mutlaka 'şu kadar net yapmalıyım' diye şartlanmayın. Sınava şartlı girmek düşüncelerin kilitlenmesine sebep olabilir. Kaygıyı azaltmak için sınav öncesi rahatsız olunacak ortamlardan uzak durun. Sınav salonunu bir gün öncesinden görün.
* "Başarılı olabilecek miyim?" şeklindeki düşüncelerden uzak durun ve sınava odaklanın.
* Sınav öncesi aşırı derecede çay, kahve gibi uyarıcı maddeler ve sakinleştirici ya da uyarıcı niteliği taşıyan ilaçlar kullanmayın.
* Sınav sabahı mutlaka dengeli bir kahvaltı yapın. Kahvaltının fazla sulu olmamasına ve glikoz içerikli olmasına dikkat edin.
* Çevrenizdeki insanlarla sınavla ilgili konuşmalara pek fazla girmeyin.
* Sınav sabahı evden çıkmadan belgelerinizi son defa gözden geçirin.
*  Kıyafetinizin güzel değil, rahat olmasına dikkat edin.
* Sınava en başarılı olduğunuz alandan başlayın. 
* Çözemediğiniz sorular üzerinde fazla zaman harcamayın, bunları gerekirse ikinci tura bırakın.
* Emin olmadığınız sorulara bir daha bakın.
* Sayısal sorularda mutlaka işlem yapın.
* Cevabı hatırlayamadığınızda hemen telaşlanmayın. Doğru cevaba ulaşmak için yanlış seçenekleri eleyin.
* Yorulduğunuzda burnunuzdan derin nefes alıp ağzınızdan verin.
* Bütün seçenekleri okumadan doğru cevabı işaretlemeyin.
* Kitapçıkta altı çizili veya 'hiçbiri', 'yalnızca', 'ulaşılamaz', 'çıkarılamaz', 'değildir' gibi koyu tonda yazılmış kelimelere dikkat edin.

Eğitim fakültesine 'tıp' modeli

Bahçeşehir Üniversitesi, eğitim fakültesinde okuyan öğrencileri ikinci sınıftan itibaren okullarda görevlendirecek. Uygulama tutarsa Türkiye geneline yayılacak.

Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi, "Okulda Üniversite" projesiyle öğrencilerine, tıp fakültelerinde olduğu gibi, okurken uygulama yapma imkanı sağlayacak. Birinci ve ikinci sınıfta meslek dersleri alan öğrenciler, üçüncü ve dördüncü sınıflarda kıdemli bir eğitimcinin yanında yardımcı öğretmen olarak görevlendirilecek. İlk uygulaması BJK Koleji'nde başlatılan projenin tanıtımında konuşan Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, teknolojinin hayatımızda çok şeyi değiştirdiğini belirterek "Son 5 yılda, bundan öncekilere bedel bir bilgi üretimi oldu. Bilgi var ama nasıl kullanacaksınız? Burada öğretmenin rolü çok önemli. Öğretmenlik algısı artık değişmeli" dedi. Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürü Ömer Balıbey de Türkiye'de 16 milyon öğrenci, 780 bin öğretmen, 97 de eğitim fakültesi bulunduğunu hatırlatarak "Sistemde genel olarak öğrencilere ağırlık veriyoruz ama öncelik öğretmenlere tanınmalı. Üniversitelerimiz iyi öğretmen yetiştiremiyor. Öğretmen adayı staja gidiyor ama onunla ne öğretmen ne de müdür ilgileniyor. Sadece staj defterini imzalatıyor. Bunun için öğretmen geliştirme merkezleri kuruyoruz" dedi. Eğitimde yeni arayışlar içinde olduklarını ifade eden Ömer Balıbey, Bahçeşehir Üniversitesi'nin geliştirdiği modelin, Türkiye genelinde uygulanabileceğini ifade etti.

Ailelerin gözdesi doktorluk

Cüneyt Bitikçioğlu İSTANBUL
Türkiye'de ailelerin yüzde 22'sinin çocuklarının doktor olmasını istediği ortaya çıktı. HP tarafından Rusya, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Ukrayna, Türkiye, Güney Afrika, Yunanistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Romanya, Macaristan ve Slovakya'da, bin 653 kişinin katılımıyla meslek tercihlerine ilişkin araştırma yapıldı. Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye'deki ebeveynlerin yaklaşık beşte biri çocuklarına ''doktorluğu'' yakıştırırken, aileler için en gözde ikinci meslek ise yüzde 13'lük oranla "bilim insanlığı" oldu. Orta ve doğu Avrupa'da da ebeveynlerin çocukları için seçtiği meslek tercihlerinde ilk sırayı doktorluk, ikinci sırayı avukatlık aldı. BAE, Güney Afrika, Türkiye ve Yunanistan'ı içeren Orta Doğu, Afrika ve Akdeniz bölgelerinde ebeveynlerin yaklaşık yüzde 17'si, çocuklarının doktor olması yönünde görüş bildirdi.

'Yıldız Teknik'te oto rüzgârı
Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Teknolojileri Kulübü (YTÜ MAKTEK);  "Otomotiv Teknolojileri Etkinliği"nin bu sene üçüncüsünü düzenliyor. OTEK'13 başlıklı etkinlik 26-27 Mart'ta Yıldız Teknik Üniversitesi Oditoryumunda  yapılacak.  40 üniversitenin katılacağı zirvede,  ayrıca Makine Teknolojileri Kulübü YTU Racing Ekibi de formula student yarışlarına hazırladığı aracın lansmanını yapacak. Her yıl ortalama 34 ülke, 130'u aşkın araç ve 222 takımın katıldığı yarışlar temmuzda İngiltere'de yapılacak.

Avrupa, öğrenci avına geldi
Krizde olan Avrupa ülkeleri, yurt dışı eğitim fuarlarıyla Türkiye'den öğrenci çekebilmenin yollarını arıyor. 23. IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları, bugün ve yarın İstanbul Hilton Oteli'nde öğrencileri ağırlayacak. ABD ve İngiltere'den 50'nin üzerinde üniversitenin yanı sıra, Japonya, Malezya, Romanya, Avusturya, Polonya, İrlanda gibi dünyanın değişik ülkelerinden gelen 170 eğitim kurumu fuarda sundukları burs ve diğer eğitim imkanlarını Türk öğrenci ve ailelerine tanıtacak.

İnşaatlara YGS tebligatı
İstanbul Ataşehir Belediyesi  Zabıta ekipleri YGS adaylarının sesten ve gürültünden uzak, sağlıklı bir ortamda sınava girebilmeleri için inşaatlara ve eğlence yerlerine tebligat verdi. Tebligatta, bu akşam saat:19.00'dan yarın saat13.00'e kadar çevreyi rahatsız edici şekilde faaliyette bulunmamaları, aksi takdirde yasal işlem yapılacağı bildirildi. 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.