Bizim mahallenin 2016 hâlleri

A -
A +

Türk siyasi hayatına damga vuran fırtına gibi bir yılı geride bıraktık. Terör eylemiyle başladığımız 2016'yı bir başka terör eyleminin rüzgârıyla bitirdik. Araya da koskoca bir darbe girişimi sığdırdık. Hükûmeti değiştirdik. ABD ile bozuştuk. Rusya ile barıştık. Suriye'ye girdik. Avrupa’dan vize kazığı yedik. Milyarlık köprüleri, tünelleri birbiri ardına açtık.

Bütün bu hengamede basına ziyadesiyle 'malzeme' çıktı. Ne var ki medya da kendi içinde sürekli kaynadı. Ben de medya kazanından 'ortaya bir karışık' yaptım...

İşte kavgalar, davalar, firarlar, skandallar, yalanlarıyla 2016 yılı medya mahallesi:

Yılın satanı: Gazetesinin sütunlarını FETÖ'ye peşkeş çekip arkadaşlarını yüzüstü bırakarak Almanya'ya sığınan Cumhuriyet'in sabık yayın yönetmeni Can Dündar.

Yılın çaresizi: Kendisini FETÖ'den gözaltına alan polislere "Nezarethaneleriniz temiz mi? Yeme, içme ihtiyaçlarımızı nasıl karşılayacağız?" diye soran Nazlı Ilıcak.

Yılın kurgusu: Ellerine Cumhuriyet gazetesi verilen başörtülü teyzeler.

Yılın kazık yiyeni: Beyaz Show'da kendini öğretmen diye tanıtan kadının, teröristlerin propagandasını yapmasına müsaade eden Beyazıt Öztürk.

Yılın kazananı: 15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanını FaceTime ile canlı yayına bağlayıp hem Erdoğan'ın hem milletin hem de patronu Aydın Doğan'ın gözüne girip Hürriyet'in Ankara Temsilciliğini kapan ve hatta bu konuda bir kitap yazıp para bile kazanan Hande Fırat.

Yılın kaybedeni: Ekrem Dumanlı, Bülent Keneş, Mümtazer Türköne, Şahin Alpay, Bülent Korucu ve bilumum FETÖ kalemşorları.

Yılın silinip gideni: Zaman, Radikal ve Taraf gazeteleri.

Yılın asparagası: Köpekler tarafından öldürülen tilkiyi ayağa dikip "Termometrelerin eksi 32 dereceyi gösterdiği Bayburt'ta bir tilki ayakta dondu" diye haber yapan Bayburtlu yerel gazeteci.

Yılın çarpıtması: Aile Bakanı Sema Ramazanoğlu'nun Karaman’daki çocuk tacizi skandalı hakkında "Buna bir kere rastlanmış olması hizmetleri ile ön plana çıkmış bir kurumumuzu (Ensar Vakfı) karalamak için gerekçe olamaz" şeklindeki açıklamasının muhalif basın tarafından "Bir kereden bir şey olmaz" diye yansıtılması.

Yılın kazancı: Ayşenur Arslan'ın gazeteciliği bırakması.

Yılın iz süreni: Cevval polis adliye muhabirleri sayesinde, her seferinde terör saldırılarının faillerini ikinci gün ortaya çıkaran Habertürk gazetesi.

Yılın en iyi koku alanı: 15 Temmuz darbe girişiminin ayak seslerini üç ay öncesinden haber veren Fuat Uğur.

Yılın yükseleni: Yücel Koç'un yönetiminde kısa sürede çok iyi bir çıkış yapan TGRT Haber.

Yılın söz öbeği: Yaptığı röportaj sebebiyle adı "ByLockçu İsmail"e çıkan İsmail Saymaz'ın twitter'den spikere "Senin no ne?" diye "yazması".

Yılın insanları aptal yerine koyanı: Evlendirme programlarında iki sezondur ekran ekran koca arayan ama bir türlü bulamayan, prodüksiyon ürünü başörtülü gelin adayı Hanife.

Yılın safı: "Dolar 3.30 olmuş. Olsun. Bize ne âlemin parasından. Amerika düşünsün" diye yazan Sabah yazarı Meryem Gayberi.

Yılın gafı: TV8'de yayınlanan 'Aramızda Kalmasın' programında Funda Özkalyoncuoğlu'nun, yazar Sabahattin Ali'nin "Kürk Mantolu Madonna" isimli kitabını şarkıcı Madonna ile karıştırması...

Yılın dillere pelesenk olanı: Hanefi Söztutan'ın "15 Temmuz gecesiydi, hava sıcaktı. Bir ihanet kalkışması kalpleri yaktı" diye başlayan 15 Temmuz Marşı.

Yılın basın STK'sı: Tüzüğü değiştirerek üç ayda aralarında spor yazarı olmayanların da bulunduğu 600 kişiyi üye yapıp, katakulli ile seçim kazanan Türkiye Spor Yazarları Derneği yönetimi.

Yılın en iyi kavga çıkaranı: CNNTürk ve Habertürk'te yaptığı tartışma programlarında kavgaların arasında kalan Didem Arslan.

Yılın "Bu da söz mü yani" dedirteni: Canlı yayında "Güvenlik güçlerinin görevi hayatını vermek. Onun için maaş alıyor. Ekstra bana bir iyilik yapmıyor" diyen Muhsin Kızılkaya...

Yılın pişmanı: Ahmet Davutoğlu'ndan sonra Binali Yıldırım'ın adı açıklandığında "Bundan sonra gelecek başbakanın profili daha düşük olacak" diyen, daha sonra "Hata ettiğimi kabul ediyor, herkesten özür diliyorum" açıklamasını yapan AK Parti Milletvekili ve Yeni Şafak yazarı Aydın Ünal.

Yılın spikeri: TRT spikeri Tijen Karaş.

Yılın muhabiri: PKK'lılar yüzünden yangın yerine dönen Diyarbakır Sur'dan tarafsız haberler geçen Al Jazeera Türk muhabiri Abdülkadir Konuksever.

Yılın çanak sorusu: İlber Ortaylı'ya "Sizce bu memlekette yaşanmaz mı? Neden yaşanmaz, çok mu cahil var? Pekiyi Türkiye'yi cahiller mi yönetiyor?" sorularını yöneltip "Türkiye'ye cahiller yönetiyor" başlığını atan Cumhuriyet gazetesi...

Yılın skandalı: Donald Trump'un başkan seçildiği ABD seçimlerini, sonuçlarını beklemeden Hillay Clinton'a kazandırıp uykuya yatan Posta gazetesi.

Yılın en çok bekleteni: Okurları ondan haftada üç gün yazı beklerken, haftada bir gün yazabilen, müdavimlerini ve editörünü dört gözle bekleten Yıldıray Oğur.

Yılın utancı: Bir imam hatip mezunu olarak mihrap ile minberi karıştıran Hürriyet yazarı Ahmet Hakan.

Yılın kahramanı: Batuhan Yaşar, Nuri Elibol, Abdülkadir Selvi, Hande Fırat, Oğuz Haksever ve darbe gecesi direnen bütün gazeteciler.

Yılın manşeti: Takvim gazetesi. "Grup Fezleke"...

Yılın en iyi kelime oyunu: İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılmasından sonra "See EU Later" manşetini atan İngiliz The Sun gazetesi.

Yılın apışıp kalanı: "Takiyenin bu kadarı: Laikleri kandırmak için Atatürkçü görünümlü okul açmışlar" diye yazan Sözcü.

Yılı özetleyen fotoğraf: İhlas Haber Ajansı'ndan İsmail Coşkun. Tankın önüne yatan adam.
Bizim mahallenin 2016 hâlleri

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.