Dünya Savaşları bitmedi!

A -
A +
Geçen yüzyıl içinde dünya, iki büyük savaşa sahne oldu. Birincisi malum; Osmanlı topraklarında keşfedilen petrol yüzünden çıktı ve gayesi; Osmanlı Devleti'ni büsbütün ortadan kaldırmak, onun sahip olduğu petrol sahalarını ele geçirmekti.
Osmanlı tahtında Sultan 2. Abdülhamid vardı. Asrın siyasi dehası idi; ince diplomasi ile düşmanlarının ufunetini bertaraf ediyordu. Ülke içindeki sözde aydınları ve gençleri, Sultan aleyhine kışkırttılar. Tıpkı Tayyip Erdoğan'a yaptıkları gibi, kumpas üstüne kumpaslar kurdular.
Sultan Abdülhamid tahtta iken, emellerine nail olamayacaklarını anladılar ve çareyi, onu tahtından indirmekte buldular. Meşru bir Halifeyi tahtından indirmek öyle kolay bir iş değildi. Tıpkı şimdiki gibi; enva-i çeşit algı operasyonlarına giriştiler. Satın aldıkları ve kandırdıkları onca dinli-dinsiz insanı; Sultanın aleyhine yazdırıp-çizdirip, bağırttılar. Bunların içinde; o gün olduğu gibi bugün de yere göğe sığdırılamayan din adamları, edipler-şairler, yazarlar, devlet ve siyaset adamları vardı.
Bunların teşviki ile Dar-ül Fünun (üniversite) talebesi sokağa döküldü. Akıntıya kapılan ve şuursuzca yürüyen gençlik; 'Şeriat isteriz!' diye bağırıyordu. Gelen onca padişahların içerisinden en dindarı olan Halife-i ruyi zeminden şeriat isteniyordu!
Ayakların baş, başların ayak yapıldığı Osmanlı diyarında; Halife'nin ordusu, içinde ne idüğü belirsiz bir sürü sapık çapulcu ile birlikte, Halife'ye karşı ayaklandırıldı.
Halife, 'devlet başa!' diyemedi ve bedelini hem kendi ödedi ve hem de koca bir ümmete ödetti!
Tahtından indirilen Halife'nin yerine; İttihat Terakki sergerdeleri iktidar oldu. Maceraperest bu güruh, devleti savaşa (ateşe) soktu. Başta İngiltere olmak üzere, Fransa, İtalya ve Rusya aralarında, Osmanlı topraklarını işgal konusunda anlaşmışlardı.
Düşmanın gayesi Sevr'di; yani, Osmanlıyı Haymana Yaylası'nda izole etmek ve büsbütün eritip tüketmekti. Kesin netice alınmaya yaklaşılmışken; beklenmedik bir şey oldu. Rusya'da (17) devrimi yapıldı ve Rusya böylece 'şer ittifakı'ndan ayrılmak zorunda kaldı.
Savaşın galibi İngiltere; Osmanlı coğrafyasını cetvelle parselledi ve istediği (kendi uşağı) yönetimleri işbaşına getirerek ve hepsinden önemlisi, petrol sahalarını kendi emrine alarak işi bitirdiğini zannetti.
İngiltere'nin bu denli kurt taksimine rıza göstermeyen Almanya, birincisinden yalnızca (19) sene sonra İkinci Cihan Savaşı'nı başlattı.
Osmanlının yerine kurdurulan Türkiye, 2. Cihan Savaşı'na girmedi. Bu kez, İngiltere'nin yerine ABD, palazlanıp sahne aldı. Türkiye ise, durduğu yerde kıymetlendi; zira,  Avrupa'ya ulaşacak enerji hatları kendi üzerinden geçiyordu.
ABD, mevcut taksimi beğenmemiş olacak ki; o gün bugündür bölgeyi karıştırıyor. İstediği şey; petrolden aslan payını almak! Bunun için de; Dünya Savaşları bitmedi deyip, bir yenisini başlatmak istiyor! Bu cümleden olarak; Orta Doğu'da sınırlar yeniden şekillenip çizilecek.
Birincisinde hata ettik; bedelini çok ağır ödedik. İkincisinde teğet geçtik ama en ufak bir menfaatimiz olmadı. Her iki tecrübe ile bir yenisinin eşiğine geldik!
Aman dikkat!!!

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.