Hollanda ve Belçika'da ceza infaz kurumları gerçeği

A -
A +
Geçen hafta Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün başkanlığındaki TBMM insan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun Alman Gençlik daireleri raporundan söz etmiştik. Ortaya çıkan sonuç vahimdi.Komisyonun bir de Belçika ve Hollanda'daki cezaevleriyle karakollara ilişkin incelemesiyle raporu var elimizde.Sonuçlar yine hayal kırıklığı oluşturucu. Her iki ülke de cezaevleri ve karakollarında ciddi sorunlar barındırıyor. Yapılan inceleme ve karşılaştırmalı sonuçlara bakıldığında Türkiye'de demokrasinin ve insan hakları kavramının daha da derinleşmekte olduğunun altını çizelim.TBMM İnsan Hakları İnceleme komisyonunun Hollanda ve Belçika raporundan notlar:1-Hollanda'da polis şüpheli gördüğü herkesi alıp 6 saat sorgulayabilir.2-Hollanda'da gözaltı süresi 3 gün ve bazen 6 günü bulabilmekte. Türkiye'de şüphelinin 24 saatte hâkim önüne çıkarılması zorunlu.3-Kamu savcısı tahkikat hâkiminde gözaltı süresinin 14 güne çıkarılmasını isteyebilir.
4-Hollanda'daki nezarethaneler hücreyi andırmakta ve kamerasız. Hatırlatalım, Türkiye'de demir parmaklıklı ve kameralı. Hollandalı yetkililer bunu "özel hayata saygının gereği" olarakaçıklıyor. Ama özel hayata saygının gereği olarak bir Hollanda karakolunda İhsan Gürz adlı bir Türkiye vatandaşı polisler tarafından dövülerek öldürüldü. Polisler serbest.5-Hollanda'da gözaltına alınanların giriş ve çıkışta sağlık kontrolleri yok. Bütçeleri kısıtlı olduğu içinmiş. Türkiye'de zorunlu bilindiği üzere.6-Belçika'da Anvers ve Leuven Hulp Cezaevlerinin binası 19. yüzyıla ait çok eski bir bina. Leuven Hulp'da 140 kişilik kapasiteye karşılık 215 mahpus barındırılmaktadır. 439 kişi kapasiteli Anvers Ceza İnfaz Kurumu'nda ise, 748 mahpus var.7- Leuven Hulp Cezaevinde 8 metrekarelik bir alanda 3 mahpus barınıyor. Anvers Cezaevinde ise yeterli yatak olmadığından yer yatağında yatılıyor.8-Mahpusların odasında banyo yok. Klozet ise odanın içerisinde. Türkiye'deki F Tipi cezaevlerinde tek kişilik odaların büyüklüğü 11 m2, 3 kişilik odalar 25 m2. Ayrıca odalarda banyo ve tuvalet bulunmaktadır.9-Belçika'daki cezaevlerinde pencerelerdeki demir parmaklıklar cinayet ve intiharlara davetiye çıkarıyor. Aziz Karaşam'ın şüpheli ölümü de Belçika'daki Leuven Hulp cezaevinde oldu.
10-Belçika'daki ceza infaz kurumlarında bulunanların yüzde 45'i yabancı uyruklu. Hollanda'da ise, her 4 mahpustan biri Müslüman.

Dağ başını duman almış veya "Tre Trallande Jantor"
Gezi olayları sırasında Kemalistler sık sık bu marşı söyledikleri için bir bakayım diyordum. Cumhuriyet Bayramı sebebiyle yeniden hatırladım.Marşın orijinali, Gustaf Fröding adlı bir İsveçli şairin mizahi bir şiiri üzerine 1904 yılında tarafından yapılan beste. İsveç'te halk şarkısına dönüşmüş. Şarkının adı Tre Trallande Jantor. Bu isim "Yola Çıkmış 3 Hoppa Kız" diye çevrilebiliyor. Hoppa yerine daha ağır ikinci anlamları da mevcut ama bu tercih edilmiyor.Şarkının Türkiye'ye gelişi ise Selim Sırrı Tarcan sayesinde. Kendisi 1909 yılında İsveç'te duyduğu bu şarkının müziğini çok beğenip Türkiye'ye getirmiş. İlk kez 1916 yılında İstanbul Erkek Muallim Mektebi'nin beden eğitimi gösterisinde söylenen bu marşı duyan Mustafa Kemal de çok beğenmiş. Atatürk, Kurtuluş Savaşı'nı başlatmak için Samsun'a çıktıktan sonra, bu şarkıyı silah arkadaşlarına öğretmiş. Cumhuriyet'in ilanından sonra da şarkı 'Gençlik Marşı'na dönüşmüş.Ben şarkının İsveççe aslındaki sözlerinin bir hayli açık saçık olduğunu işitmiştim ama meğer o kadar değilmiş.Marşın orijinalindeki sözlerde ortalık yerde biraz rahat davranan ve sereserpe gezen üç genç kızın beklenmedik bir anda karşılarına çıkan üç üniversiteli erkek tarafından taklit edilmesiyle utanıp yerin dibine girmek istemesi anlatılırmış meğer.
DÜZELTME: Geçen günkü yazımda televizyonlardaki casting seyircilerinden birini; Şaduman Ocak'ı tanıtmıştım size. Reklam arasındaki röportajda, işin içine biraz da telaş girince olan oldu. Evet, sözün kısası Şaduman hanımın iki oğlu değil, bir oğlu bir kızı var. Vefat eden oğlu da trafik kazasından değil, hastalıktan.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.