Beyazlayan Demirtaş Kürtlere ne ifade eder?

A -
A +

Bir heyecan dalgası yaşattığı muhakkak Beyaz Türk ahalisinde.
Kimi, Kürtlerden Tayyip Erdoğan'a gidecek oyları böleceğine deli gibi inandıkları için sevinçli.
Ekmeleddin İhsanoğlu'na oy vermeye eli gitmeyenler ise farklı bir seçenek bulmaktan dolayı mutlu.
Bir de Aydınlıkçılar var ona oy verecekler arasında -ki daha kısa bir süre öncesine dek "Kürt bakkaldan alışveriş etmeyin"ci cephede dans ediyorlardı.
İlk kez bir Kürt adayın Trakya, İstanbul, Ege ve İzmir'i kendine mesken tutup propaganda yapıyor olmasının şahane bir duygu olduğunu söylemeden geçemiyor Erdoğan takıntılı ve 'sol' tandanslı arkadaşlar.
Düşünün, adam PKK'nın legal uzantısı olan partinin adayı ve sadece bu solcularımız değil, İstanbul sermayesinin medyasında şakıyan kimi köşe yazarları bile etekleri zil çalarak anne ve babalarının Demirtaş'a ne kadar bayıldıklarını yazıyorlar. Tüm Türkiye'nin nabzını tutmuş oluyorlar kendilerince. Eski günlerle karşılaştırıldığında rüya gibi hakikaten.
Demirtaş'ın CNN Türk'ün anketinde yüzde 57 oy alması şaşırtıcı gelmiyor bu nedenle. Anket sonuçlarını heyecanla sosyal medyadan paylaşanların hâli üzücü de olsa hayallerini yıkmamak için yutkunuyoruz hep birlikte.
Neyse onlardan biri karşıma çıktı yurt dışı tatilimde karşıma. Keyifliydi konuşurken. Gülerek "Selahattin Demirtaş seçilse ne iyi olur da durum belli. Ama olsun, ilk kez Kürt olduğunu göğsünü gere gere söyleyip dolaşan bir aday var ve bu Türkiye için bir şans. Hem zeki, hem de esprili. Sizin Tayyip'e ne biçim çakıyor ama" dedi.
Lafı ağzıma vermişti bir kez. "Evet, dolaşıyor da Tayyip Erdoğan sayesinde dolaşıyor ve çakıyor. Çözüm süreci olmasaydı, misal geçen hafta üç şehit cenazesi gelseydi zor dolaşırdı o Trakyalarda, Ege'lerde. Siz de 'Ay ne sevimli bu adam' diye zor konuşurdunuz. Unutma, daha iki yıl önce sizin sarışın İzmirli kızlarınızın Kürtlere taş atarken fotoğrafları yayınlanıyordu boy boy" dedim.
Kızdı tabii.
"Yaa bir kere de yandaşlıktan vazgeç be adam."
Klişeler zor zamanda imdada yetişir. Söyleyecek sözü bitmişti çünkü.
Erdoğan'ın büyük bir risk alarak, Türkiye'de akan kanı durdurmak için siyasi iradesiyle yönlendirdiği devletin Öcalan'la görüşerek tarihi bir adım atıp çözüm sürecini başlattığını, akan kanın durduğunu, demokratik kazanımların peş peşe geldiğini ve tüm bu gerçekler toplamını işitmek bile istemiyordu. Çünkü ona yakın gelen her iyi şeyin ardından nefret ettiği Erdoğan çıkıyordu.
Anlıyoruz, Selahattin Demirtaş Beyaz Türkleri heyecanlandırıyor, tamam.
Ancak, Demirtaş'ın o iradenin ortaya koyduğu siyasi hareketin bir unsuru olduğu, kendisinin ve kimi arkadaşlarının Hasan Cemallerin gazına gelerek çözüm sürecini sabote etmek için alesta beklediği de bir başka doğru.
Yanlış anlaşılmasın, Demirtaş'ın başarılı olması Türkiye demokrasisine kaybettirmez, kazandırır. Her makama da yakışır Selahattin bey. Dediği gibi Kenan Evren'i bile cumhurbaşkanı olarak kabul eden bu ülkeye ziyadesiyle layıktır. Kendisinin ayrıca, zarif ve hoş bir eşi, Allah bağışlasın dağdaki kız çocuklarının yaşlarında iki de kızı var. Dağa gidip anne ve babasını mutsuz etmemiş en azından. Gitseydi, Demirtaş'ın eşi de dağdan çocuklarını bekleyen annelerin yanında yer alır mıydı acaba? O annelerle konuşmaya tenezzül etmeyen Demirtaş, eşiyle konuşur muydu?
Şöyle söyleyelim kestirmeden.
Evlerinden ya da arkadaşlarının, komşularının ve tanıdıklarının evlerinden tek bir şehit cenazesi çıkmamış Beyaz Türklerin Demirtaş'a ilgisi, Demirtaş'ın LGBT bireylerinin haklarını tanıma cesaretini bile gösterebilmesi; dağdan çocuklarını bekleyen, dağa çocuklarını kaptırmaktan korkan Kürt aileleri için ne ifade eder? Çözüm Süreci ile ilk kez korkmadan yaşayan, hayatları yoluna giren Kürtler, bu omo efekti ile beyazlaşan Demirtaş'a nasıl bakar?
Soruların cevapları 11 Ağustos'ta yayınlanacak.
Ben bir tüyo vereyim.
Cevap dönüştürülmüş bir (e) şıkkı.
Yani hiçbir şey...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.