ÇERKES ETHEM'E İADE-İ İTİBARIN VAKTİ GELDİ

A -
A +

Aşağıdaki sözler Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a ait.
"Türkiye'de hiçbir vatansever, resmî ideolojiye kendini kaptırmış 3-5 kişi dışında Çerkes Ethem'e hain diyemez. Çerkes Ethem, gerçekten İstiklâl Mücadelesinde varını, yoğunu ortaya koymuş bir insandır. Allah rahmet eylesin..."
Arınç, iki hafta önce Bursa'da düzenlenen 8. Kafkas Diasporası Yılın En İyileri ödül töreninde yaptığı konuşmada söyledi bunları. Ardından, Ethem beyin itibarının iade edilmesi için yapılacak çalışma konusunda Bursa milletvekili Mustafa Öztürk'e talimat verdi.
Viyana'da olduğum için katılamamıştım.
Törenden iki gün sonra Ethem beyin yeğeni Güner Kuban aradı. Kendisine "Hala" dememi istediği için, büyük mutlulukla öyle hitap ederim.
"Nasıl hissediyorsun Halacığım?" diye sordum.
"Üzerimden büyük bir yük kalktı" dedi ve ekledi:
"Amcamın hain değil İstiklal Savaşı kahramanı olduğunu devletin üst kademesinden bir yetkiliden işitmek çabalarımın sonuç verdiğini gösterdi bana. Şimdi çok rahatım."
Dün de teşekkür etmek için aradığı Bülent Arınç bu konunun mutlaka çözümleneceği sözünü vermiş Ona.
Evet, bu iş mutlaka çözümlenmeli. Zaten Çerkeslerin en yoğun olarak yaşadığı Kayseri'den milletvekili olan AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş da organizasyonu yapan Kafkas Diasporası internet sitesinin sahibi Oğuz Berk'e "Meclis'te araştırma komisyonu kurup işi uzatmaya gerek yok. Ben Sayın Başbakanımıza ileteceğim. Bakanlar Kurulu'nda karar verip Ethem beyin itibarının iadesi yolunda bir karar çıkartılması daha uygun olacaktır" demiş.
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun geçmişte haksızlığa uğramış tarihî şahsiyetlere olan yaklaşımı biliniyor. Bu meselede de gerekli hassasiyeti göstereceği konusunda en ufak bir şüphe yok.
Türkiye'nin tüm Çerkesleri Ethem bey için iade-i itibar bekliyor hükümetten ve Başbakan Davutoğlu'ndan.
Kemalizmin acınası zavallılıktaki tarih kitaplarına adı Hain Çerkes Ethem diye geçen Ethem bey, İstiklâl Mücadelesi'nin başarı kazanmasındaki ilk üç liderden biridir. Diğerleri Mustafa Kemal ve Kâzım Karabekir'dir.
Vatan evlatlarını birbirine kırdırmak yerine bu topraklardan ayrıldıysa, ona hain değil vatansever demek gerekir. Ankara'yı ele geçirmek üzere olan Yunan ordusunu durduran da odur, Yozgat'ta isyan edip neredeyse Ankara kapılarına dayanan Çapanoğlu ordusunu yok eden de.
Ethem bey, Bülent Arınç'ın konuşmasında belirttiği gibi 1939 yılında çıkarılan afla ülkesine davet edilmiş olmasına rağmen gelmeyi reddetmiş ve gerekçesini ise şöyle açıklamıştı:
"Ben suçlu değilim ki affedileyim. Gelmeyi ancak bir şartla kabul edebilirim. Bir mahkemede yargılanmak ve aklanmak."
İnönü'nün böyle bir teklifi kabul etmeyeceği aşikârdı. Ethem bey 1950 yılında Amman'da vefat etti.
Tabii bir de Meclis'te Çerkes milletvekilleri var.
Arınç, Ethem beyin aklanması için hiçbir girişimde bulunulmamasını Meclis'te Çerkes olduğunu söyleyen milletvekilleri için de büyük bir ayıp olarak niteledi.
Çerkesler bilirler ki "Ayıp" sözcüğü çok ağırdır.
AK Parti'den Sait Açba ve Bülent Kuşoğlu ile CHP'den Engin Özkoç'un dikkatine.

Paralel Yapının yeni tezgâhı: Birbirine kırdırın!
Kötü kokular alıyorum.
Gezi'de, 17 ve 25 Aralık'ta dik durmuş insanların özel mesajları ortalığa saçılmak üzere düğmeye basıldı.
Operasyon, hesapların hack'lenmesiyle ya da kimliklerini gizleyen "dost" görünümlülerce yapılıyor. Bu özel mesajlar genellikle birileri hakkında söylenmiş sözler oluyor.
Anlaşılıyor ki devreye sokulan iğrenç tezgâhı satın alacak epey kullanışlı aptal var.
Medyada olan biteni görüyorsunuz.
En akıllı sandığınız adam bile oyuna gelebiliyor. Çok yazık.
En son benim de başıma geldi. Kime gönderdiğimi hatırlamadığım birtakım özel mesajlarım açıklandı geçen gün. İçeriğinden dolayı gocunduğumdan değil. Ama böylece "bakın birbirlerine düştüler" görüntüsü oluşturulmak isteniyor.
Asıl hedef iktidarın entelektüel sermayesini ve desteğini ortadan kaldırmak.
Aman dikkat, Paralel örgütlenmenin ne ilk, ne de son oyunu bu.
CIA ve Mossad'ın güdümündeki bir yapıyı hafife almayın.
Enayiliğin lüzumu yok.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.