Türkiye’nin çalınan doğası

A -
A +
Haber şuydu:
“Uşak merkeze bağlı Kayaağıl Köyü'ndeki İtecik Dağı'nın 1200 metre yüksekliğindeki zirvesinde açan koruma altındaki İtecik lalelerinikoparmanın cezası cep yakıyor.”
Son iki yıldır Uşak Doğa Koruma ve Millî Parklar Şube Müdürlüğü tarafından kurulan 16 kişilik ekiple korumaya alınan İtecik lalelerini koparmanın cezası 41 bin liraya kadar çıkıyormuş.
Geçen ay bir haber daha vardı.
Samsun’un İlkadım ilçesinde nesli tehlike altında bulunan yabani orkideyi (salep) izinsiz toplayan bir kişi yakalandı. Zanlının otomobilinin bagajındaki aramada, poşet içinde 822 yabani orkide bulundu. Jandarma ekipleri, durumu Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürlüğü ilgililerine iletti. Ekipler, zanlıya 40 bin 913 lira para cezası verdi, bitkilere ise el koydu.
Türkiye’nin endemik bitki örtüsünün asıl "müşterileri" aslında yurt dışından. Sadece bitkilerimiz değil, vahşi yaban hayatımız da yabancıların tasallutu altında ve doğal hazinelerimiz yıllardan beri yurt dışına kaçırılıyor. Hem de öyle böyle değil, hamuduyla götürüyorlar.
Türkiye’de son 7 yılda 55 vaka tespit edildi. Bunlara biyokaçakçı deniyor. Biyokaçakçıların en çok dadandığı bölgeler Doğu Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Güney Anadolu.
Ancak yakalananlar buzdağının görünen yüzü.
Doğa Koruma ve Millî Parklar Genel Müdürlüğü verilerine göre turist kılığında yabancı adamlar ve kadınlar “doğa sevgisi” adı altında endemik bitki örtümüzü, zengin canlı türlerini talan ediyorlar.
İsveç, Danimarka, Fransa, Macaristan, Japonya, Hollanda, İsrail gibi ülkelerden gelen yabancı uyruklu kişilerin genellikle bitki türlerini; Çek Cumhuriyeti, Rusya, Almanya gibi ülkelerden gelenlerin ise kelebek, kuş ve diğer böcek türleri ile sürüngen türlerini kaçırdıkları ortaya çıktı.
Bugüne dek adli takibatlar sonucu pek çok turist yakalandı ama sonuç ne oldu?
 
ÖDE PARAYI KURTUL, NASILSA HAPİS YOK
 
Türkiye’nin sayılı botanikçilerinden Profesör Hasan Özçelik biyokaçakçılığın geldiği korkunç noktayı şöyle anlatıyor:
“Organlar, yumurtalar, tüyler kaçırılıyor. Sürüngenlerimiz, özellikle de zehirli yılanlarımız çok kıymetli. Zehirleri; kanamayı önleyici pıhtılaşmayı sağlayıcı ilâçların yapımında kullanılıyor. Şahinler, kuşlar kaçırılıyor. Türkiye’de çok fazla kıymetini bilmiyoruz. Kafkas Engereğini kaçırdığınızda yakalanırsanız cezası 35 bin TL civarında. Bu hayvan, yurt dışında 125 bin dolara satılıyor. Hırsızlığını yapan bunu göze alıyor.”
Türkiye hem misafirperverliğinin hem de turiste duyduğu güvenin kurbanı oluyor. Misal adam geliyor senden bir avuç buğday istiyor. O da valizine koyup götürüyor. Geçmiş olsun. Onu götürdüğü yerde yetiştiriyor ve bizim genetik açıdan zengin buğdayımızla ıslah ediyor. Sonra da kendi adlarına tescil ettirip bize satıyorlar. Ters Lale örneğin. Bildiğimiz İmparator Lalesi. Şimdi Eyfel Kulesinin altında. Oysa Hakkari dağlarından kaçırıldı. İstanbul Lalesi, Amasya Lalesi ve Halfeti Gülü olarak bilinen Siyah Lale… Halfeti Gülü Fransa’da Louis 14 adıyla satılıyor.
Tüm bu rezaletin en büyük sebebi ise biyokaçakçılığın Ceza Yasamızda “suç” olarak değil “Kabahat” olarak tanımlanması. Bu yüzden de sadece para cezası veriliyor. Aynen uyuşturucu yakalamak gibi endemik bitki kaçırana da 10 yıl 15 yıl ceza koyyasana bak korkudan gelebiliyorlar mı?
 
BİYOKAÇAKÇILARI NASIL TANIRSINIZ?
 
Peki, biyokaçakçıları nasıl tanırsınız? Bir ilkokul öğrencisi ve bu konuda gönüllü olan Başak bakın nasıl anlatıyor:
“Doğada yanlarında resmî görevli olmayan yabancı kimselere dikkat etmek gerek. Ellerinde kelebek yakalamak için ağlar varsa; budama makası varsa; kutu-poşet varsa bu kişilere şüpheyle yaklaşmak gerek. Böyle bir durumda, öğretmen ve müdürünüze haber verin ya da polise, jandarmaya da haber verebilirsiniz.”
Konu çok derin ve geniş.
Tüm bu bilgileri Al Jazeera Türk internet sitesinde müthiş kapsamlı bir dosya hazırlayan Başak Çubukçu’nun yazısından alıntıladım. Bu dosyayı mutlaka okuyun çünkü içinde bulunduğumuz tehlikeyi bilemezsek önlem almakta biraz daha gecikeceğiz.
Altta yazının linki:
http://www.appsaljazeera.com/interactive/endemik/endemik/index.html
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.