Neden Yunan adalarına gidiyorlar?

A -
A +
Türkiye’den Yunanistan’a 1 milyon Türk turist gitmiş, Yunanistan’dan gelenler 750 bin civarında. Onların 70-80 bini de zaten Batı Trakyalı Türk.
Ortalama bir hesapla Türk turistlerin Yunan adalarına bıraktığı döviz, yaklaşık 400 avrodan 400 milyon avro.
Çökmüş ekonomisiyle bile Türkiye’ye dayılanan bu ülkeye tam bir can simidi.
Kendimizi tebrik etmeliyiz. Türkiye’nin TİKA vb. kuruluşlar aracılığıyla yurt dışı yardımlarda dünyanın ilk beşi arasında olduğunu biliyoruz ama Yunanistan’a yaptığımız yardım bunun içinde mi merak ettim şimdi.
Bu görüşümü twitter’dan da paylaştım. Yüzlerce yorum geldi.
Çoğu da Yunan adalarına gidip de o dövizi bırakanlardı. Hakaret edenler, kendi ülkesini aşağılayanlar gırlaydı. Bu gezilerini âdeta politik bir eylem gibi algılayanlar bile vardı aralarında.
Ortak noktaları Yunan adalarının çok ucuz olduğu yolundaydı.
Peki gerçekten öyle mi? Bir karşılaştırma yapacağım aşağıda ama yorum gönderenlerin haklı oldukları yanlar da az değil.
Misal bizim esnafın her turizm sezonunda turistleri kazıklama sporu yapması, fiyat dengesizlikleri, erken rezervasyonda bile pahalı ödetme, erken rezervasyon yerine son hafta tatil yapmaya karar verenlerin daha kârlı çıkacağı bir fiyat politikasının uygulanması, kaba davranışlar bu şikâyetler arasında öne çıkıyor.
Gelgelelim Yunan adalarını tercih edenlerin yaptıkları fiyat ve mekân karşılaştırmasında bir çarpıklık var öte yandan. Yorumculardan bazıları Hadise’nin ya da Demet Akalın’ın beach’inde kazıklanacağıma, Türkbükü’nde tanesi 150 liraya lahmacun yiyeceğime Yunan adalarına giderim, üstelik orada çomarlar da yok” diye yazıyor.
Öncelikle şunu belirteyim. Verilen örneklerin muadili Mikonos adasının eğlence plajları ve club’ları. Bunu yazanlar oraya gitse iki yıllık kazançlarını ortaya koysalar kurtulamazlar. Türkiye’deki çalışanları çomar diye aşağılamak kolay ama Mikonos’ta bahşiş vermediğinde garson ve görevlilerin ne yaptığını Hürriyet magazin yazarı Onur Baştürk’ten okusalar iyi olur. 
Gelelim Bodrum, Bozburun, Selimiye’deki otellerle Midilli ve Mikonos’taki otellerin karşılaştırmasına.
Kriterleri şöyle seçtim:
5 gecelik konaklama için iki yetişkin ve 9 yaşındaki bir çocuk.
Önce MİDİLLİ adası:
Gera’s olive grove oteli. Başkentten 42 km uzaklıkta denize çok yakın sevimli bir çiftlik pansiyonu. Kahvaltısız  1717 TL, kahvaltılı 2052 TL. Otopark ise ücretli.
Unique Stone House bir tatil evi. Başkentten o da 40 km uzakta. Kahvaltısız 2227 TL. Otoparkı ücretsiz, havaalanına 9 km mesafede.
Pyrgos of Mytilene 4 yıldızlı bir otel. 1916 yılından kalma restore edilmiş bir konak. Kentin önemli turistik mekânları, popüler restoranları ve gece hayatı mekânlarına birkaç metre uzaklıkta uygun bir konuma sahip. Oda kahvaltı 3140 TL.
Bir başka şehir oteli Aklidi otel kahvaltı dahil 1675 TL.
Bu da Bodrum muadili eğlence adası MİKONOS’tan otel fiyatları.
Pyrgi Complex en çok satan tesislerden biri. Şehre 3 km mesafede hoş döşenmiş otel. Havuzu yok. Sadece konaklama için 12086 TL.
Belvedere otel çok güzel bir yüzme havuzu olan, spor salonlu, kendine özgü romantik oda tasarımları, gurme restoranlarıyla deniz ve bahçe manzaralı seçenekleriyle adı gibi güzel bir otel. Canlı performansları da var.
Bir de fiyatlarına bakalım bu otelin:
Bahçe manzaralı oda, kahvaltı dahil 21965 TL.
Deniz manzaralı oda, kahvaltı dahil 59100 TL.
Ne ucuz değil mi?
Şimdi yukarıdaki örnekleri üç aşağı beş yukarı karşılayan Türkiye’deki otel ve pansiyonlardan birkaçına göz atalım:
 
TÜRKİYE’DEN ÖRNEKLER
 
Bozburun. Deniz kenarında özel plajı olan Tymnos otel. Lüks ve zevkli döşenmiş bir otel. Kahvaltı dahil 2027 TL.
Denizi âdeta göl gibi sakin olan Selimiye’de rastgele seçtiğim bir otel. Selimhan Hotel. Mükemmel. Deniz kenarında. Kahvaltı dahil 2674 TL.
 
EĞLENCE ŞEHRİ BODRUM
 
Bodrum Mikonos gibi bir eğlence şehri. Şehrin içinden yukarıdaki örneklere yakın bir otel. Costa Hotel. Havuzlu ve çevredeki plajlar yakın. Oda kahvaltı, yine 5 gecelik konaklama için tek çocuklu aileye 870 TL.
Bodrum Issis Hotel ise farklı seçenek. Hem merkezde hem de özel kendi plajı var. Kapalı ve açık yüzme havuzlu, spa merkezi mevcut. Şimdi rezervasyon yaptırsanız Her şey dâhil, arada çay kurabiye vb. servislerle birlikte 3745 TL.
Mikonos adasındaki lüks otellerin katbekat üstünde bir otel daha Bodrum’dan. Torba gibi çok pahalı bir mevkide, denize sınır ve özel bir plajı, yüzme havuzları ve akla gelmeyecek kadar çok imkânlarıyla  Nikki Beach Resort... Açık büfe kahvaltı dâhil 12605 TL.
 
SONUÇ
 
Kısaca elmalarla armutları karıştırmadan ucuz pahalı mukayesesi yapmakta fayda var. 
Evet, Türkiye’deki sahillerde bir restorana ya da eğlence mekânına gitmek hakikaten kazıklanmayı göze almak demek. Esnaf yılda 4 ay diye sanki sonraki yıl gelinmeyecekmiş gibi “Ne kadar kazıklarsam o kadar iyi” hesabında.
Yunan adalarına gidenlerin bir başka mühim gerekçesi ise alkollü içeceklerin ucuz olması. Türkiye’de ağır ÖTV ile zaten pahalı olan alkollü içkiler, lokanta ve eğlence mekânlarında iki kat fiyat konularak servis edilince insanlar da feryat ediyor.
Ama alkollü içeceklerle ve şehir merkezlerinde takılmakla işi olmayan aileler için Türkiye’de tatil yapmak Yunan adalarına göre çok daha avantajlı.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.