AK Partililerin tebdil-i kıyafet izlenimleri

A -
A +

Geçen hafta tebdil-i kıyafet​ gezen AK Partili başkan yardımcılarının doğu illerinden birinde yaşadıklarını yazmıştım.
Anadolu’da vatandaşlar yerel yönetim seçimlerinde YENİ YÜZLERİN aday gösterilmesini istiyorlardı. Ertesi gün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan açıklama yaptı ve “Millet değişim istiyor” dedi. Anlaşılan o ki tebdil-i kıyafet gezen başkan yardımcıları ve ekipleri vatandaşın bu konudaki talebini Başkan Erdoğan’a iletmişti.
Önceki gün tebdil-i kıyafet gezerek halkın nabzını tutan AK Partililerin izlenimlerini dinledim.
Öncelikle “tebdil-i kıyafet” işin bir parça vitriniymiş, onu öğrendim. Aslında başkan yardımcıları ve ekibi genellikle halkın görüşünü almak için gittiği yerlerde kendini tanıtıyor. Çok ender de olsa bazen kimliğini açıklamadan konuşmalara katılıp sorular sorduğu da oluyor. Burada tebdil-i kıyafet tanımına uyulmuş oluyor ama sorular arttıkça etraftan “Kimsin sen arkadaş” denilince de hemen kendini tanıtıyor başkan yardımcıları.
Vatandaşlar daha evvel araştırma şirketlerine verilen bu çalışmanın şimdi bizzat partili yetkililer tarafından yapılmasını çok sevmişler. Bazıları “Keşke partimiz en başından beri uygulamayı böyle yürütseydi” diye memnuniyetlerini ifade etmişler.
Edinilen ilk izlenim şu; AK Partili ya da diğer partilerin yönettiği belediyelerde halkın memnuniyet oranı yüzde 40 civarında. Yani yüzde 60’a yakını yönetim ve uygulamalarından hoşnut değil. Neden diye sorulduğunda aralarında ispat edemeyeceği şeyler de olsa pek çok yolsuzluk, rant devşirme, adam kayırma, nepotizm (akraba kayırmacılığı), FETÖ yancılığı ya da korumacılığı, kibir, halktan kopuk hareket etme, lüks harcamalar ilk sırayı alıyor.
Doğu ve Güneydoğu illerinde, özellikle şimdi kayyumlar tarafından yönetilen illerdeki durumu çok merak ediyordum, onu sordum.
Bir kere herkes kayyumların çalışmalarından memnun. AK Partili Kürtlerin dışında HDP’li Kürt seçmen de buna dâhil. Söz birliği etmişçesine “Şehirlerimiz yüzüne bakılır hâle geldi” diyorlar. Peki, geçmiş seçimlerde HDP’ye oy veren seçmen kayyumların memnuniyet verici bu çalışmaları nedeniyle tercihini AK Parti lehine değiştirir mi derseniz cevap, Hayır. Heyettekiler her defasında bu cevabı aldıklarında şaşırıyorlar. Onlardan biriyle sohbeti ilerletiyorlar ve yönelttikleri soru şu:
“Tamam HDP’lisin ama durum ortada. HDP’li belediyelerin geçmişte neler yaptığını, şehirleri yaşanmaz hâle getirdiğini gördün. Kayyumların hakkını da teslim ediyorsun. Üstelik bu yerel seçim, senin yaşadığın şehrin seçimi. Meclise milletvekili de göndermiyorsun. Niye bu inat?”
HDP’li seçmenin cevabı karşısında nabız tutan AK Partililer diyecek bir şey bulamıyorlar:
“İyi güzel de senin partin de bir sürü hata yapıyor, belediye başkanın da. Son seçimde de yüzde 8 oy kaybettiniz. Ama gelip burada nabız yokluyorsunuz biz nerede hata yaptık diye. Ben size sorsam bu hatalar karşısında tercihinizi neden değiştirmiyorsunuz diye ne cevap vereceksiniz?. HDP’liyim işte. Benim partim, buna saygı duyun”
Çünkü ortada bir “milliyetçi” duruş var.
Ama daha da önemlisi bu cevapların bir erken uyarı olması. Çünkü kayyumların yaptıkları güzel çalışmalar nedeniyle yerel seçim sonuçlarında dramatik bir değişim bekleyenlerin şimdiden tedbir almaları açısından alarm.
Bu konudaki bilgi de rapor olarak gittiği içindir ki Cumhurbaşkanı Erdoğan önceki gün, “Eğer terör yandaşları sandıktan çıkarsa anında kayyum atarız” dedi.
Aynı tutum CHP’li belediyelerde de geçerli mi?
CHP’liler gibi AK Partililer de eğer şehirlerini yöneten belediye başkanlarına tepkiliyseler yine aday gösterildiği takdirde oy vermeyeceklerini söylüyorlarmış. Ardından zorlayıcı bir soru. Tamam ama yine de adaydan memnun olmazsanız sandık başına gittiğinizde ne yaparsınız? Yüzde 80’i “Çaresiz yine partime atarım” diyor, kalanı da “Boş oy veririm, sandığa gitmem, başka bir partinin beğendiğim adayı varsa ona atarım” diye cevaplıyormuş.
Son bir not: AK Partili belediye başkan adayları için YENİ YÜZLER demiştik ama bu yeni isimlerin de kalıbının adamı, dürüstlüğü, tevazusu ve davasına bağlılığı ile test edilmiş, karizması olan isimlerden seçilmesi gerektiği yine altı çizilen bir talep.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.