“Tarafsızlık” ve “Objektivite” kokuşmuşluğu

A -
A +
PKK’lı teröristler tüm Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Norveç’te de Türklere saldırdılar. Araçlarının içindeki çocuklu bir aile PKK’lı saldırganların elinden ve ölümden zorlukla kurtuldu. Oslo polisi müdahale etti ama PKK’lılar ellerini kollarını sallayarak uzaklaştı ve saldırılarını sürdürdü.
Türkiye’de Suudi Arabistan sermayeliBAE (Birleşik Arap Emirlikleri) güdümlü ve Londra merkezli (İndependent gazetesinin çıktığı yer) olarak Türkçe yayınlanan internet gazetesi İndependent Turkish bu haberi şöyle duyurdu:
“Norveç'te karşıt görüşlü iki eylem çakıştı: Saldırılan Türk bayraklı araç bir protestocuya çarptı; 7 kişi gözaltına alındı.”
Bu “Haber” verme biçimi doğal olarak sosyal medyada, yazılı ve görsel basında büyük tepkiye sebep oldu. İnternet gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Nevzat Çiçek de çok sert biçimde eleştirildi. Onlardan biri benim. Nevzat Çiçek bunun üzerine bir açıklama yayınlayıp yapılanı aynen şöyle sıvadı:
“Oslo’da yaşanan haberle ilgili bütün tarafların görüşüne yer verildi ama her şeyi başlıkta verme isteği haberin içeriğinin okunmadan yorumlanmasına sebep oldu. Sadece başlık değişti içerik aynı.Okuyucumuzun hassasiyetine teşekkür ederiz (tetikçi ve terbiyesizler hariç)”
Tuhaftı bu açıklama. Dürüst ve erdemli biçimde hatayı kabullenmek yerine o da pek çoğu gibi eleştirenleri suçlamayı yeğliyordu.
Anlaşılan o ki TARAFSIZLIK ve OBJEKTİVİTE kavramlarının arkasına sığınarak yıllardır çirkefe batmış olan “Anglo Sakson gazeteciliği”ni satmaya kalkışıyordu bize.
Hemen söyleyelim:
TARAFSIZLIK ahlaksızlıktır.
OBJEKTİVİTE ahlaksızlıktır.
Söz konusu olan haberse tek unsur vardır: GERÇEK...
Nedenlerini kendisinin de anlayabilmesi için en yalın hâliyle anlatalım:
1-Haberde objektifin nereye çevrildiği önemlidir. Bir kavgada on kişiden dayak yemiş bir adamın can havliyle attığı taşı fotoğraflayıp “Herkese taş attı ve on kişi zor durdurdu” derseniz okuyanların anlayacağı şey bellidir ama o GERÇEK değildir. Sadece objektif kullanılarak GERÇEK tahrif edilmiştir orada.
2-Örneğin herhangi bir yerde gösteri yapanlara saldırı düzenlenmişse, bu olayın haberi “Karşıt görüşlü gruplar arasında çıkan çatışma sonucunda iki yaralı var” diye verildiği takdirde GERÇEK saklanmış olur.
3-Nasıl sokakta yürüyen bir kadına saldırarak çantasını alıp kaçan kişiye HIRSIZ ya da KAPKAÇÇI deniyorsa, PKK’lılar da eğer gösteri yapan ya da bir aracın içindeki çocuklu bir aileye saldırıyorlarsa, haber “PKK’lılar bir araç içindeki çocuklu bir aileye saldırdı. Aile canını zor kurtardı” diye ya da benzeri ifadelerle verilir. Oysa sen bu olayda ÖZNEYİ (Burada PKK’LI SALDIRGANLAR) saklayıp “Norveç'te karşıt görüşlü iki eylem çakıştı: Saldırılan Türk bayraklı araç bir protestocuya çarptı; 7 kişi gözaltına alındı” diye yazıp HABER AHLAKINI atladın. Çünkü “Karşıt görüşlü” gibi çürümüş ve küflenmiş eski bir terminoloji ile GERÇEĞİ gizlemenin tam adı budur.
Bir başka adı da objektivite adı altında def-i hacet yapmaktır.
Anlıyoruz, size sermaye koyanlar ve talimat verenlerin ne istediğini de biliyoruz. Bu yüzden tahrifatlarınıza, muğlak ve karartılmış gerçekler üzerine inşa edilmiş yazıları haber diye satıyor olmanıza şaşırmıyoruz.
Bu toprakların insanı olduğunu unutanları ibretle izliyoruz.
 
Fuat Uğur'un ikinci yazısı
Cem Yılmaz Box Office verilerinden ders alır mı?
 
Fuat Uğur'un birinci yazısı
Can Dündar’ın aylık geliri ve eski solcuların talihsizliği
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.