BEDELLİNİN BEDELİ

A -
A +
Bedelli askerlik gündemden hiç düşmüyor. Nasıl bir lobisi varsa artık, sanatçısından siyasetçisine kadar herkese baskı yapıyorlar. Seslerini duyurabilecekleri her türlü ortamı iyi kullanıyorlar ki bu kadar çok bedelli askerlik talebi duyuyoruz. Bedelli Askerlik Platformu, Bedelli Askerlik Derneği de kurmuşlar. O derneği kurmaya ve işletmeye harcadıkları vakti askerliğe verselerdi şimdiye bitmişti.
-
Bedelli askerlik teklifini her duyuşumda "daha yeni bitmedi mi süresi" diye aklıma geliyor doğrusu. Makul bir ücret sunulmuştu, birkaç yıl oldu, uzun bir müddet verildi müracaat için, ve beklenen talebin yarısı bile gelmedi diye hatırlıyorum. Yanlış mı hatırlıyorum?
-
Bedelli askerlik talebinin sürekli gündemde tutulması, ümit ışığının da hep var olması milyonlarca gencin motivasyonunu ciddi mânâda düşürüyor. Heves kırıcı oluyor. Ve bir o kadar da gençlerin planlarına ket vuruyor.
-
Acaba çıktı mı, çıkar mı, çıkacak mı derken yıllar kaybolup gidiyor. Bu kadar bedelli ızdırabı çekmektense askerliği bitirip gelmeyi tercih ederdim doğrusu. Ben yaptığımda kısa dönem askerlik 8 aydı. Şimdi 6 aya düştü. Hiç izin kullanmazsan 5 ay 5 günde yapıp geliyorsun.
Bedelli askerlik isteyen zengin aile çocuklarının ciddi bir kısmı da üniversite mezunudur diye tahmin ediyorum. Sizce de öyle değil mi?
-
Diyelim ki bugün bedelli askerlik çıktı, 25.000 TL olsun, hadi 20.000 TL olsun; kaç kişi var ki, 5 ayda 20.000 TL'den çok daha fazlasını kazanacağı için 20.000 TL vereyim de kurtulayım desin? Vardır mutlaka ama azdır. Varsa da çok zengin olmaları lâzım bunu diyebilmeleri için. Madem o kadar zenginler, 100 bin TL versinler.
-
Hiç olmazsa, 100 bin TL verebilenden 100 bin alınsın, hatta daha fazla. Alt sınırı da olsun, ama vicdan yaralayacak kadar aşağı düşmesin. Aylık geliri 1 milyon olanla, 1000 lira olan için bedelli askerlik ücretinin aynı olması da adaletsizlik. Herkesin parası kıymetli ama, söz konusu devletin menfaatleri ise herkesten gücü yettiğinin azamisi alınmalı.
-
Askerlik 12 aya kadar düşmüşken hâlâ bedelli diye tutturulması bana biraz şımarıklık gibi geliyor. İllâki bedelli olacaksa da bir öncekinden düşük bir rakam olmamalı. Ve daha önemlisi, hiç askerlik yapmadan, kışladan içeri bir adım dahi atmadan bedelli askerlik sunulmasına katiyen karşıyım.
-
Dünyanın binbir türlü hâli var. Allah korusun yarın bir savaş çıksa ki bu hiç de uzak bir ihtimal değil maalesef, hayatında Kalaşnikof görmemiş, G3 deyince telefon zanneden gençler ordusu olacak elimizde.
-
Zengin fakir demeden herkes az çok silah tutsun, tutuversin ne olacak, incileri mi dökülecek. Eskiler derlerdi ki, "Zengin bile olsanız, çocuklarınıza ara sıra kuru ekmek yedirin, kuru yerde yatırın." Gün olur ki zor şartlar hiç beklenmedik anda geliverir. Zenginlik ve rahat hayat kimse için garanti değil.
-
20-25 bin TL'yi bir arada rüyasında bile görmemiş, 12 ay askerlik yapacak fakir aile çocuklarını düşünün bir de. Onların ödediği bedel ne olacak. Askere gitmese, en azından aylık 1200 lira kazanır. Bir de 12 ay boyunca yaptığı masrafı ekle üstüne, yol parası, giyim kuşam, harçlık derken o da aylık 450-500 lira olsa, bu gencin 12 aydaki kaybı da en az 20 bin TL olur.
-
"Aynı aileden iki erkek çocuğun ikisinin de askere alınması" gibi istisnai örnekler var elbette, ama buna çözüm bulmak zor olmasa gerek. Bu tek tük örneklerden yola çıkarak, "bedelli de bedelli" diye tutturulması sinir bozucu olmaya başlıyor artık. Düşünün, bedelli çıktıktan kısa süre sonra ve hatta başvuru süresi devam ederken umulmadık bir savaş gelip kapımıza dayansa, oğlu askerde olan anne-babaların duygularını hangi terazi tartar?
-
Zaten bizim kapımızda ne zaman savaş eksik oldu ki umulmadık olsun. Bütün bu gel-gitli hengâmede olan fakir gençlere oluyor. Fakirliğine mi üzülsün, 1 yıl kaybedeceğine mi, birçok arkadaşının parayı bastırıp askerlikten yırtmasına mı?
-
Askerliği "yırtılacak" bir mevzu olarak görmek de ayrı bir tartışma konusu ama hepimizde bu düşünce var kabul edelim. Profesyonel askerliğe gerçekten geçilir, askerlik kimilerinin zevkle yapacağı meslek hâline gelir, o zaman başka türlü konuşulabilir.
Lâkin bu bitmeyen bedelli tartışmalarının bedeli ağır olmasın. Her defasında "son bir şans istiyoruz", "son bir şans veriyoruz" da olmasın!
-
Bugün bedelli askerlik çıksa bile en geç 3-4 sene sonra yine aynı tartışmaları göreceğimize emin olduğum için diyorum ki;
Asgarî 30 yaş, 30 bin, 30 gün şartıyla bile olsa ben bedelliye karşıyım.
Bedelliye oldum olası karşıyım.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.