YENİ BİR BAŞLANGIÇ

A -
A +

Nisan ayı...
Görünüşte yeni bir başlangıç ayı...
Bahara, sıcağa, yeniden doğuşlara, uyanışlara başlangıç... Yeniden yeni bir hayatın başlangıcı...
Geçen Cuma Beylikdüzü'nde bir caminin avlusunda hazır güneşi bulmuşken biraz güneşleneyim dedim. Malum, İstanbul'da son yıllarda güneşi bulmak zor... Zira serap misali bir görünüp bir yok oluyor. Artık her şey gibi mevsimlerin de tadı kaçtı. Bahar mı, yaz mı, kış mı, güz mü? Farkına varamıyorsunuz. Çimenler üzerinde hop hop zıplayan serçelerin neşesini bir göreceksiniz. Baharın farkına varmışçasına cıvıl cıvıl sesleriyle neşelerini duyurmaya çalışıyorlar. "Bak bahar geldi" der gibiler. Ağaçların dibinde ağızları açık, dilleri sarkık, tembel tembel soluyan birkaç köpek ise, sanki kışın soğuğunu atmak için güneşin bütün sıcağından istifade etmeye çalışıyorlar gibi yayılıp yatmışlar. Hemen yanlarından geçen kedi umurlarında bile değil. Hazır böyle bir güneş bulmuşken, ısınmanın keyfini hiç bozmaya niyetleri yok.
Ya ağaçlar, bitkiler. Asıl hareket canlılık onlarda... Baharın bir işareti olarak, üzerleri renk renk çiçeklerle bezenmiş ağaçlar, arıların uğrak yeri olmuş. Çiçeklerin bolluğu, bereketli bir yılın habercisi. Eğer nisan donlarına (soğuklarına) yakalanmazlarsa tabii... Güzün ekilen ekinler çoktan boy atmaya başlamışlar bile. Sanki herkes, her şey yeni bir başlangıcın sevincinde... Hayat devam ediyor.
**
Fakat geriye doğru baktığımızda başlangıç, yeniden uyanış gibi görünen bu ayda, birçok ünlünün, hayatının sona erdiğini, fani dünyaya veda ettiğini görüyoruz.
Herkesin isimlerini rahatlıkla hatırlayacağı yabancı ünlülerden, ABD Başkanları Abraham Lincoln (1865) ve Richard Nixon (1994), bilim adamı Benjamin Franklin (1790), ünlü fizikçi Albert Einstein (1955), İngiliz sanatçı William Shakespeare (1616), İtalyan lider Benito Mussolini (1945) ve Alman lider Adolf Hitler (1945), Ford fabrikasının kurucusu Henry Ford (1947), Yönetmen Alfred Hitchcock (1980), İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher (2013) gibi hepsi, başlangıç ayı olan nisanda hayatları son bulanlardan.
Kendi ünlülerimizden de, Lehçe-i Osmani adlı sözlüğü ile Türk dili ve edebiyatına katkılar sağlamış Sadrazam Ahmet Vefik Paşa (1891), Plevne kahramanı Gazi Osman Paşa (1900), Özü Kalesi'ndeki Türklerin Ruslar tarafından kılıçtan geçirildiğini öğrendiğinde üzüntüsünden vefat eden milletinin sevdalısı Sultan 1. Abdülhamit Han (1789), Divan edebiyatının en büyük şairlerinden olan Baki (1600) ve Nabi (1712),  Osmanlı yazarlarından Muallim Naci (1893), Milli Mücadele komutanı Mareşal Fevzi Çakmak (1950), hayatına 400'e yakın eseri sığdıran tarihimizin mimari dehası Mimar Sinan (1588), Türkistan'ın bağımsızlık lideri Osman Batur (1951), Kurtdereli Mehmet Pehlivan (1939), Cumhurbaşkanımız Turgut Özal (1993), siyasi lider Alpaslan Türkeş (1997), Türk şiirinin ustalarından  Abdülhak Hamit Tarhan (1937), Sanatçı Münir Nurettin Selçuk (1981), iş adamı Sakıp Sabancı (2004) ve daha isimlerini sayamadığımız niceleri...
Niceleri diriliş ayı nisanda, göçüp gittiler.
**
Ya Kayahan! Mütevazılığı ile gönülleri fetheden, hayat dolu duayen sanatçı... O da her şeyin yeniden başladığı ayda hayatı bırakıverdi. Sevenleri onu bırakmak istemese de...
Hayatı diğerleri gibi bırakan biri daha var. Aslında bir bahar gibi yeniden başlamaya, filizlenmeye, gelişmeye hep hazırdı. Sanatçı ruhluydu. İnce ruhunun güzellikleri, çiçek çiçek açardı. İçindeki dirilişlere benzettiği baharı severdi. Fakat, bu nisan başkaydı. Baharın gücü, dirilişi, kıpırdanışı, enerjisi, onun yeni aylar görmesine yetmedi. Her fani bir gün ölür. Ölüm, Allahü teâlânın emri. O, Allah'ın emirlerine hep uyardı. Son kez yine uydu. Sonun başlangıcı olarak nisanı seçti. Yeniden, yeni bir hayatın başlangıcı olarak...
Mekânın cennet olsun Erol Mermer. Nisan yağmurları kadar rahmetin bol olsun. Farkımız yok! Biz de faniyiz değerli kardeşim.
Bu fani dünyada baki kalan muhabbettir, gerisi hazan!

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.