İşaret dili

A -
A +
Her ülkenin kendine has jest ve mimikleri apayrı bir beden dili var. Kenya'da Masailer selamlaşmayı tükürerek yaparken, Etiyopya'da omuz atılıyor. Enteresan mı? E bizim de bazen yolda tanıdık görünce dibine kadar arabayla sessizce sokulup kornayı köklemek, üzerine araba sürmek "samimi selamlaşma" sayılıyor. Diğer beden dili ipuçları ise şöyle sıralanıyor;
Gözler kapalı halde kaşlarımızı yukarıya doğru kaldırmak; "Yassah gardeşim, giremen!" gibi bir şeyler demektir.
Elimizle havada çay karıştırıyor gibi küçük daireler çizersek, garson da bize cay getirir. Baş ve işaret parmağıyla küçük 'c' yapmak "küçük bardakta çay getir" demektir... 
Garsona uzaktan havada imza atar gibi bir hareket yapmak hesabı getir mealindedir...
Misafirlikte parmaklarımızı birbirine geçirerek ellerimizi önde birleştirip başparmaklarını birbirleri etrafında, havada döndürmek suretiyle "Hadi hanım sıkıldım, kalkalım..." seklindeki uzun bir cümleyi sözlü sarf etmekten kurtulabilinir.
Araç kullanırken sol kolumuzu sol pencereden dışarı uzatmak suretiyle sola döneceğimiz, yanda oturanın sağ kolunu sağ pencereden dışarı uzatması suretiyle sağa döneceğimiz sinyalini verebiliriz...
İşaret ve başparmaklarımızı birbirine hafifçe sürtmek, 'para' demektir.
İki omzumuzu birden yukarı kaldırıp birden aşağı doğru bırakıyorsak, "bilmiyorum", "bana ne", "eaaah" gibi muhtelif şeyler söylemek istiyoruzdur.
Anlatılan, şahit olunan olaya tepki olarak sineyi sıvazlamak; "ooh!" anlamında olup "Canıma değsin" ilavesi de ihtiva etmektedir.
Avuç dışarıya elin tüm parmakları açmak; 5 işaretidir. Kamera görünce refleks olarak 5 gol atacağız demeye çalışan coşkun taraftar  hareketidir.
İki eli birbirine sürtmek pek çok anlama gelebilir. Mimiklerle desteklenmelidir. Yerine göre üşüyorum, yerine göre çok para kazanacağımı hissediyorum, yerine göre işimize bakalım, kimi zaman da 'işte şimdi yedim seni!' anlamına gelir.
Gözlerimizi pörtletip araladığımız ağzımıza elimizi kapatarak bir şeyin ne kadar ayıp olduğunu düşündüğümüzü gösterebiliriz.
Bir elle yüzü kapatıp diğer elle zafer işareti yapmak; 'yaptığımdan utanıyorum fakat pişman değilim' mesajıdır. Genelde yasa dışı örgütlerde çok görülür bu olay...
Gözün alt yanını işaret parmağıyla aşağı sündürmek; 'Pışşııkk!' demek olup, olumsuz anlam içermektedir...
Avucu yalamak, karşı tarafa 'katiyen olmaz' 'Avucunu yalarsın' mesajı verirken gırtlağa fiske vurmak 'açım' 'mafiş' 'kuruş işlemez' gibi benzeş ama ayrı anlamlar taşır...
En tehlikeli fakat yaygın alışkanlığımız ise karşıdan karşıya geçerken yapılandır. Bu, müthiş bir özgüven yansıması, sürücü-yaya dayanışmasıdır. Trafiğin her iki yönden de hızla aktığı yolun ortasına kadar gelinir, diğer yarısından gelmekte olan arabaya elle basket topu  sektirme hareketi yapılır, 'yavaşla' anlamı taşır. 

Ninem diyor ki; Ortak atın beli sakat olur.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.