Bayram temizliği...

A -
A +
Bayram temizliği sebebiyle bitap düşmüş tüm kader arkadaşlarıma...                    
Tam da bayram üzeri doktorlar uyarıyor; TemSonSa send-romuna dikkat! TemSonSa, bayanlarda özellikle de annelerde görülen 'temizlik sonrası saldırganlaşma' sendromudur.
"Bas maaaa! oraları daha yeni sildim # @*!" çığlıklarıyla nöbetler halindedir. Bu, taa temizlik sırasında başlayan bir agresifliktir. Perdeler inmiş, vitrin boşaltılmış, koltuklar ters çevrilip istiflenmiş, halılar zaaaten kaldırılmış, mutfakta ne varsa çamaşır suyuna yatırılmış... Eyvah eyvah! Temizlik başlamadan evden kaçamadıysanız, muhtelif defalar ayaklarınızı kaldırmanız, "çekil ayağımın altından!" anlamında elektrik süpürgesiyle ayaktan vurulmanız (tırnağa falan gelirse pis acıtır), oda değiştirmeniz gerekecektir...
Yaşı, boyu kazık kadar olsa da çocuklar Türk filmlerindeki Sezercik gibidir. Sahip çıkan birileri bulunmaz, duvar köşesine sığınırlar... Hele de kız evlatlar (buradan tüm kader ortaklarıma selam ederim) stres topu muamelesi görür.
Yağdırılan talimatlar... "Böyle mi öğrettim ben?!" edalı kontrol turları... Temizlenen yüzeyi bizzat şahsen tekrar silme ovalama... "El adamı iki günde kapı önüne koyar!" lafları ve ardından tam olarak anlaşılamayan bir dizi sitem-bıdı bıdıyla işine devam...
Temizlik sonunda anne, tükenip durulacağına, kılıcını göğe doğrultan He-man misali enerji dolar. Yırtar dağları, enginlere sığmaz taşar! Gözlerde kızıl bir parıltıyla gelen tehditkâr talimatlar; "terliğin niye ortada, ya giy ya götür içeri!" Hızını alamazsa terliğe uzanabilir, eve çekirdek alımını bir sonraki emre kadar durdurabilir, "bulaşık çıkartmayın!" çığlığıyla yeme içmeyi yasaklayabilir, "bak o çorapların tüy bırakıyor halılarda!" benzeri keşifler yapabilir.
Akşama kadar diş fırçasıyla lamba kafası ovalayan, doğum lekesini bile telleyen, süpürgeyi "gez göz arpacık" mantığında kullanan anneye yorgunluktan sızana dek tatlılıkla yaklaşmak, örtüleri kırıştırmamak, paçaları dereden geçecek gibi katlayıp ayak uçlarında yürümek gerekir...
Aslında kötü niyetli değildirler. "Temiz tutmak, temizlik yapma sayısını azaltır" düsturunu benimsemiştirler. Bir mağaraya kapanıp yıllarca yıkanmadan bitli pasaklı yaşama hayali kurabilirsiniz, ama bilin ki; siz de bir gün onun yeni sürümü olacaksınız!..

Ninem diyor ki; Dadandırma daha gelir, dadanırsa yine gelir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.