Sahibinden satılık...

A -
A +
Bildiğiniz üzere NASA, Atlantis, Discovery ve Endeavour uzay mekiklerini kullanımdan kaldırıp satışa sunmuştu. Nasa mekiklerinin ardından uzay kıyafeti, rampa, uzay içeceği, uzayda çekilen ilk selfie'yi de satışa çıkardı... Bu arada Rusya da  pazarda yerini aldı; iki kere uzaya giden Sovyet yapımı uzay aracı, Brüksel'de açık artırmayla 1 milyon avroya alıcı buldu!..
Pazar kızışıyor; vatandaşa hizmet asli görevimiz diyerek de, uzay mekiği almak isteyecek okurlarımız için detaylı araştırma yaptık. Uzmanına, sanayiden Mevlüt Ustaya danıştık...
"Şimdi yiğenim, ilanda 'NASA'dan az kullanılmış uzay mekiği" yazıyor. Onlar nereden baksan seksen doksan kere uzaya gitti geldi. 'Doktordan-bayandan temiz' desen değil, bildiğin astronottan... Gözünüzü dört açın, yağına suyuna iyi bakın.
Sonuçta bu ikinci el araç. Yüz milyon bakımı yapılmamışsa ciddi masraf çıkabilir.. Egzoz emisyon pulu kafam kadar olabilir, ücreti da ha keza... Vuruk, çizik var mı? Motor orijinal mi? Pancar Motor'la değiştirilmiş mi? Güverte maç yapmaya müsait mi? Koruma kalkanları güçlü mü? Zira filmlerde görüyoruz, her yaraya merhem bu koruma kalkanları. Konu uzay olunca... ne bileyim... Kaptan koltuğunun minderi dolgun mu? Çökmüşse çok oturulmuştur... Arka tamponda "Yollar sürüşüme, UFO'lar duruşuma hasta" "Şemsipaşapasajındasesibüzüşesiceler" falan yazmak için yeterince boşluk var mı incelenmeli... Saniyede milyon bin trilyon ışık hızıyla gidebilmeli, el frenini çekince Uranüs'ün etrafında tam tur atabilir mi, ışık hızıyla giderken bile selektör yapabilmeli... Ruhsatın üzerinde ödenmemiş park cezası neyin var mı, şasi numarası ile kupa seri numarası aynı mı, çalıntı mı kontrol edin. Yarın öbür gün çıkar uzaylının teki karşına 'ışın manyağı' yapar maazallah.
Astronotun 'Az yakar çok kaçar' demesine aldanmayın, LPG uyumlu mu bakın! Masrafı bir yana, dert be yeğenim... Alacaksın şimdi uzay mekiğini, eş dost 'abi, bi tur versene' diye tutturacak. Park yeri sorun olacak. Kapalı otoparkların saati ateş pahası, evin önüne bıraksan çizecekler, yörüngede bırakırsan çok mazot yakar... Sonra uzay mekiğinin devrini yapacak noter bulmak da zor. 'Ruhsatını getir bunun' dendiğinde 'abi bunun ruhsatı yok ama NASA'dan şu klasörleri verdiler' desen olmaz... dert...
Ha satılır mı dersen, satılır. Şehir içinde bile 270 basmak isteyen dengesizler, plajdakileri periskopla röntgenlemek için denizaltı alan bilirim... NASA satadursun, bekleyin derim. Ruslar fiyat kırdıktan sonra ikinci el piyasası çok düşecek. Ha 'ben krediyle alıcam, o çalışır çıkarır parasını' diyorsanız başka... Bu arada, bizde bol üfürükten tayyare var. Sıfır kilometre, ful artı ful. Değişebiliriz uzay mekikleriyle eğer takasa uygunlarsa. Lütfen ciddi ve mantıklı NASA yetkilileri arasın!"

Ninem diyor ki;  Çok övülen armut kurtlu çıkar.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.