Gözünüze sağlık...

A -
A +
Dünyaya isli camlar arkasından bakmayı reddedenler olsa da güneş gözlüğü, güneşin zararlı ışınlarından narin retinamızı koruyan pek faydalı bir buluş. Fakat günümüzde daha ziyade aksesuar sayılmakta. Ve şimdi söz, bu şık solar kalkanların kullanımında dokuz kusurlu hareketi açıklamak üzere Optik ve Fiberoptik uzmanı Işıl Şugözükırpıştırma'da; 
Tıpkı şemsiye gibi sık kaybolan bir aksesuar olsa da, bir zahmet paranıza kıyın! "Kaliteli güneş gözlükleri beş liraaağğ" çağrısına aldanıp almayın. O sahte camlar, retinanızı aldatır ve gözünüz normalden daha fazla UV ışınlarına maruz kalır. Yirmi liraya dört tane alır kıra kıra kullanırım demeyin, gözünüze yazık... 
Çanak anten ebadında gözlükler pek moda. Yakışanı var, yakışmayanı var; bu kadar da olmaz ki ama... Yüz yüze geldiğinde şehirler arası otobüs camı gibi, bırrrh, tosladı toslayacak yaaa... İnsan vampir olsa güneşten bu kadar tırsmaz. Nedir o öyle, suratın dörtte üçünü kaplayan gözlükler? Tutuşturacaksın eline çay bahçesi şemsiyesini salacaksın kırlara... 
Masada, sehpada, ortada bir güneş gözlüğü gördüğünüzde hemen atlayıp takmayın. Bir de üstüne, "nasıl olmuş, yakıştı mı?" diye sormayın. Hem gözlüğün hem de sahibinin vidaları gevşiyor! Malum güneş tepede, bu densizliği yapacak bir sürü mal var etrafta. Lütfen tetikte olalım, gördüğümüz anda belediyeyi arayalım gelsin alsınlar. 
Güneş gözlüğü taç değil, toka değil. Adı üzerinde gözlük, göze takılıyor. Kafanıza takmayın! Tepegöz müsünüz siz? Ayrıca çok maharetlisiniz. Ben çok denedim olmuyor, o gözlük kesinlikle orda durmuyor. Ya benim kafa yamuk, ya da bunun için piyasada özel modeller var. 
Gözlüğü hafif aşağı indirip, yukarı bakar pozda fotoğraf çektirenlere hiç değinmiyor, ay onları direkt Allaha havale ediyorum. Ayrıca, ne oluyor ya? Nasıl bir aksesuar, nasıl bir ego bu, güneş gözlüğünü taktığı anda bi havalanma... İşportacı jargonuyla; "imaj değiştiren gözlüklere geaaalll!" Kimisinde takar takmaz gereksiz bir ciddiyet hâli... Kimisinde kendini hükümet ajanı sanmaca, otobüs kaptanı amcaların taktığı modelle ortalarda Elton Johan havalarında salınmaca... Hele de köyde, çorakta, kültür turunda.... Gözlüğü takar takmaz çadır kentte Angelina Jolie'ye, Hindistan'da set arası vermiş Brad Pitt'e dönüşmece... Neyse ki gözlükler çıkınca her şey normale dönüyor. 
Etrafta kör piyanist gibi dolaşmayın!.. Kapalı hava ve alanda güneş gözlüğü takılması; sosyete cenazesi-dayak-gözyaşı triosundan birine delalettir. Ona göre... Yanlış anlaşılmayın... Ayrıca, iletişimde göz teması önemlidir. Gözlerini görmediğim biriyle konuşamam. Gözlüğün arkasından bana mı bakıyor etrafı kesiyor ne bileyim? Yersiniz yandan şaplağı!. 

Nine'm diyor ki; Aç gözünü, açarlar gözünü. 
 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.