Kaş ile göz, gerisi söz…

A -
A +
Kaş göz iletişim uzmanı Ela İşmar, göz kırpmanın beden dilindeki yerini ve önemini anlattı:
“Gözümüzü temizlemek ve  göz üzerini nemlendirmek için göz kırparız. Dakikada on, on beş kere. Sıradan bir beden rutini olsa da aslında pek arızalı, pek tehlikeli bir eylemdir. Aç kapa, aç kapa, Mors alfabesi gibidir. Her göz kırpış ayrı anlam içerdiğinden dikkatli tatbik etmek gerekir.
N’aber?; tek göz sallamalı kırpış; tanıdıkla karşılaşıldığında refleks olarak yapılan, ‘merhaba, ne haber?’ demeye gerek duyulmayan (kaşlar da kaldırılarak) pratik selamlama hareketi. Kalabalık, sessizlik gerektiren ortamlarda kullanışlıdır. Standart  karşılığı;  baş hafif sağa eğilirken gözleri kapatarak 'iyilik' cevabıdır.
Hadi; ifadesiz saniyelik tek kırpış. 'Hadi' anlatımı olmakla birlikte sinyal vermektir. Göz kırpılan kişi kuvvetle muhtemel bir tehdit altındadır, ya da harekete geçmesi gereken zamanı ıskalamaktadır. Derhal pozisyon değiştirilmeli, manasız ataklar sergilenmemelidir. En sağlıklısı, kırpan kişiyi yalnız yakalayıp olayın içyüzünü tartmaktır.
Alarm; seri ve atipik kırpışlar. Kırmızı alarma eş değerdir! En kısa zamanda ilgili aksiyon terk edilmeli veya ortamdan uzaklaşılmalıdır.
İşmar; baygın uzun süreli kırpış. Açık davettir. Gülümseme ile desteklenebilir. Beklenti doğurur. Kırpan kişinin sürprizlerine açık ve ortak olunacağına dair mesajlar yüklüdür. Yine de sağlıksız ve demode bir kur yapma yöntemdir.
Yeşilçam; Türk filmlerindeki göz kırpıştırma ekolünün devamıdır. Türkan Şoray duayendir. Ben safım, kınalı kuzuyum, gözü açılmadık yavruyum  anlamına geldiği gibi çekicilik ve albeni de içerir. Devir değiştiğinden mütemadiyen yapılması   çekicilikten ziyade ifadeye salaklık kazandırır. Erkeklerin göz kırpıştırması ise, yanlış anlamalara sebep olacaktır. Kimsenin aklına 'ya belki adamın gözünde arpacık çıkmıştır' fikri gelmez, aman derim..
Bana güven; eğimli uzun tek kırpış; baş hafifçe aşağıya indirilir, iki göz birden orta uzunlukta kırpılır. ‘bana güven…’  anlamı taşır. Tekrarlı yapılması, aralarında anlaşmış iki kişinin ‘sen biliyorsun ne yapacağını' anlamında mesajlaşmasıdır. Bir araştırın bakalım neler dönüyor.
Eyvallah; eğik kırpış ve baş eğilmesi: 'Eyvallah' sözcüğünün yerini tutan bir onama mimiğidir. Huylanılmasına gerek olmadığı gibi, hâlihazırda sergilenen davranışın sürdürülmesinde yarar vardır.
Devam et; çift göz seri kırpış. Yukarı aşağı baş hareketi ile desteklendiğinde 'devam et' anlamı içeren 'seni dinliyorum' mesajı da gönderen mimiktir. Can sıkıcı sohbetlerin vazgeçilmez davranışıdır.
Zzzz; çift göz ağır rahvan kırpışlar: Karşıdaki kişinin uykusunun geldiğine delalettir. Ayrıca bir anlam çıkarmanın manası yoktur...”
 
 
Ninem diyor ki; Aç gözünü, açarlar gözünü!..
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.