Nem var kuzum

A -
A +
Bir şarkıdaki gibi; Sıcak… Çook sıcak… Daha da sıccaaak olacak… Anlamadım ki güneş içimizden mi doğacak? “Yaz gelsin artık yaaa” diyenleri şu cayır cayır güneşin altında bir dakikalık saygı duruşuna davet ediyorum!
Afrika sıcakları tüm yurdu kasıp kavuruyor, bunalan insanlar ne yapacağını şaşırıyor. Klimayı nüfusuna geçirmek isteyenler, Sadi Kaptan vapur pervanesini yemeye girişenler, 'Balkanlardan gelen soğuk hava dalgası'nı ararken Macaristan sınırında yitip gidenler, Baltık kıyılarına göç hayaliyle tarlayı satanlar, 'bu sıcak, kiloları da yakar mı ki' diye saçmalayanlar, bir nebze olsun ferahlamak için insanlarda soğuyanlar, "Birileri suratıma fön makinesi tutuyor" diye şizofrene karanlar...  
Esmiyorr… Cereyan yapsın diye camı kapıyı açsan ne fayda? Evin yönünü rüzgâra çevirmek gerekli. Öte yandan, düşmanlar da rahat durmuyor ki… Facebookta “İki dakka camı açayım da az biraz essin diye yazdım” 960 sivrisinek, 250 karasinek, 190 ne idüğü belirsiz börtü böcek bunu beğendi!
Sıcaktan mayışmışız, asidi kaçmış kola şişesi gibiyiz. Basık tavanlı kebapçı vantilatörü gibi yavaş hareket ediyoruz hepimiz. Devlet büyüklerinden tez vakitte “Yallah yaylara!..” temalı kanun hükmünde kararname beklediğimizi dile getirelim. Ve… karınca  kararınca tavsiyelerimize geçelim.
Sulama kanalına çivileme atlayış; 'Oyh, ayoll piştim!' teyzelerine tavsiye ediyorum bunu. 'Termometre Çubuğu' tipi insanlar, sıcaklık artışıyla birlikte dereceli olarak bağır, çene, burun, tüm kafadan kızarır. En pancarımsı bölge, civanın kırmızı göstergecinin durduğu noktadır. Tam o noktada sulama kanalına çivileme atlayınız. Söğüt gölgesi etkisi oluşturacak, ortamdaki klima üfürgeçlerinin yönünü size döndürecektir.
Traktör kasasında mini havuz; ha babam gömleğin, tişörtün içine üfleyip duranlara sinirimden tavsiye ediyorum bunu! Komşudan kaçak split klima hattı çekmişten serin olursunuz. Minibüs, otobüs ve asansör gibi dar mekânlardaki ter kokularını, "Dayı yaslanma bak terledik, dalacam şimdi” diyaloglarını duymazsınız.
Şelaleye kafa sokmaca; aşırı nemle birlikte beyninde bir çocuk "Buuuz gibi soğuk sudan içeeeğnn" diye bağırır ve sen bir türlü o veledi yakalayamazsın ya!.. Hah, bu gibi halüsinasyonlara birebirdir. Sıcaktan sünmüş beyni toparlar. Fayans, mermer gibi soğuk yerlere yapışıp kalma mideyi falan bozar... Şelale yoksa parklardaki fıskiyeler, havuzcuklar da olur. Dalın… Ooh disko disko.
Hiçbirini yapamıyorsak sakin… Uzanın, hayal edin… Güneş burnunuza burnunuza girse de, soğuk hava deposundaki bir Amasya elması olduğunuzu düşünün. Sıcak yüzünden erimeyeceğinize olan inancınızı güçlü tutun! Buharlaşsanız kaç metreküp yer tutacaksınız ki?
Dilimde ‘beni köyümün yağmurlarında yıkasınlar’ türküsü… Kliması iyi üfürüyor diye markette dolandım doladım, artık dikkat çekti ben az biraz da bankaya gideyim… Heppimize  sağlıklı ferah günler dilerim...
 
 
Ni­nem diyor ki: 
Ayağını sıcak tut başını serin; 
gönlünü ferah tut düşünme derin.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.