Halay başı

A -
A +
Sünnet düğünüydü, düğündü nişandı derken bir yaz mevsimiyle birlikte düğün sezonu da yavaş yavaş sona eriyor. Geleneksel düğün sporumuz halaylar da. Ancak o da ne? Yine ve yeniden bir vaka!..
Halay yeri inceleme ekipleri saniyesinde oradaydı. Bir düğünde halay çekilirken, hızını alamayan halay ekibi önce pistten sonra da gözden kaybolmuştu!! Ağlaşan düğüncüler eşliğinde deliller toplandı. Birkaç düğme, üç kırık topuk, ayakkabı tekleri... Başkomiser, "pınar başı yar yar yar ammann!" naralarının hâlâ duyulabildiğine dikkat çekerek "fazla uzağa gitmiş olamazlar" dedi. Ve... halkımızı halay çekmenin, göbek atmanın, çiftetelli oynamanın 'sinsi tehlikelerine' karşı uyardı!
Zalım zaalım zaalımm... Öyle biçerdöver gibi oynanmaz! Birçok oynak ortamda rastlanan bu kronik eylem pek tehlikelidir! Beline ceketi, alnına kravatı takmış şuursuzca coşan beyler etrafa zarar verebilir!!! Hele de halay başıysa... "ahey hoy hoy" nidalarıyla 'üç adım ileri bir tekme hoppaa'yı mekânı yıkarcasına gerçekleştiren bu insanlar, halaya hız kazandırmak için kamburlaşıp hoplanmaya başlandığında, 'kahrolsun yüksek topuk giyip ritmini bozanlar' mantığıyla özellikle bayanlar için çok tehlikelidir.
Şıkıdım şıkıdım yandan; 'Biz biliyoruz da mı oynuyoruz'culardan uzak durun! Bunlar bilmediklerini iddia etseler de pistte zembereklerinden boşalmışçasına raks ederler. Zorla kaldırılmış olan siz ise, Zimbabwe yöresi halk oyunlarını sergilemek suretiyle şebek durumuna düşebilirsiniz.
Bum bum bampirim bulu bulu; Oturmaya gelmediklerini dosta düşmana hırsla göstermek için piste atlayanlar bazen kontrollerini kaybedebilir!.. Özellikle darbukaların koptuğu, hani şu bütün kızların tek kalçayı sallayarak kendi etraflarında döndükleri anlarda, ahenk bozukluğu oluşur. Bu vakıa, halk arasında başı falan ayrı oynamak olarak tanımlanır. Müthiş bir heves ve ritim duygusuyla göbek atan orta yaşlı teyzelerde, düğün boyunca arkalarda dikilip şov sırasının kendilerine gelmesini beklemiş delikanlılarda görülür.
Ev kazaları; Evdeki kına, gün ortamlarında yahut ergenlerin ayna önü şov denemelerinde risk fazladır! Halı, parke, fayans üzerinde fazla hızlı hareketlere gelemez çorap. Güzide fizik kanunları bünyeyi süper figürlerden alıkoyar. Maykıl Ceksın çekeyim derken bacakları ayırmak işten bile değildir... En güvenlisi oturduğunuz yerden aksak ritim kafa sallayarak 'ben olayı kafamda bitirdim' havası vermektir...
 
Ni­nem diyor ki: Köçek düğünden çocuk oyundan usanmaz.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.