Deyimler nasıl dendiler

A -
A +
Halk arasında "ipten adam almak" diye bir deyim vardır; avukatlar için kullanılır. "Çok başarılı bir avukat ipten adam alır" gibisinden. Araştırma yaparken rastladım bu deyimin çıkış hikâyesine...
Bir tarihte varlıklı bir İngiliz, ağır bir suç işlemiş. O suçun cezası "idam"... Adam hemen ülkenin en ünlü avukatını tutmuş. Avukat demiş ki: “Merak etme... Ben seni kurtarırım.”
Mahkeme başlamış. Avukat savunmasını yapmış. Ve hâkim kararını açıklamış: “İdam!..”
Avukat, hapishaneye gitmiş, müvekkiliyle konuşmuş: “Merak etme, seni kurtarırım.”
“Nasıl?” "Bu işin temyizi var... Temyiz, idamı bozacak.” Dava dosyası temyize gitmiş. Temyiz mahkemesinin kararı; “Mahkeme kararının onanmasına... İdam!”
Adam "Hani beni kurtaracaktın?!" diye avukatına çıkışmış. Avukat hâlâ sakin: “Merak etme. Seni kurtarırım. Daha her şey bitmedi. Konu, Avam Kamarasına gelecek.”
Gerçekten Avam Kamarası'na gelmiş. Konuşulmuş. Sonunda, parmaklar kalkmış: “İdam!..”
Adam sinirli mi sinirli. Avukat da sakin mi sakin: “Merak etme. Seni kurtarırım. Lordlar Kamarası, idamı geri çevirir. Endişen olmasın.” Lordlar Kamarası toplanmış. Olayı incelemiş. Kararını vermiş: “İdam!..”
Adam elinden gelse avukatı bir kaşık suda boğacak. Ama avukat hiç oralı değil: “Merak etme. Seni kurtarırım. Kraliçe onay vermeden, hiçbir idam cezası infaz edilmez. Kraliçe bu kararı bozar.” Dosya Kraliçe'nin önüne gelmiş. Kraliçe imzayı basmış: “İdam!..”
Londra'da bir meydanda idam sehpası kurulmuş. Hâkim, savcı, avukat, güvenlik görevlileri, halk orada. Adamı idam sehpasına çıkarmışlar. Adamın avukata dönük bakışlarından alev fışkırıyormuş. Avukat ise adama "sus" işareti yapmaktaymış; "Merak etme, seni kurtarırım" gibisinden.
Ve cellat, yağlı ilmeği, adamın boynuna geçirmiş. Alttaki iskemleye de tekmeyi vurmuş. Adam, ipte sallanmaya başlarken avukat yerinden fırlamış, cebinden bıçağı çıkarmış ve adamın boğazındaki ipi kesivermiş. Adam zar zor nefes alır bir hâlde yere yuvarlanmış.
Hemen hâkimler, savcılar koşup gelmişler:
-Avukat... Sen ne yaptın?
Avukat, cebinden İngiliz Ceza Yasasını çıkarmış:
- Yasada, müvekkilimin işlediği suçun cezası idam... Siz de onu idam ettiniz... Ama yasada "idam edilerek öldürülür" diye bir hüküm yok...
Bu durumda ceza infaz edilmiş sayılır.
Bunun üzerine İngiltere'de bir hukuk tartışması başlamış. Kraliçe, avukatın bu becerisinden dolayı adamı affetmiş. Ve İngiliz Ceza Yasası'nın idamla ilgili maddesi yeniden düzenlenmiş: "İdama mahkûm edilen kişi, asılmak suretiyle öldürülür!.."

Ninem diyor ki; Çıkmadık candan ümit kesilmez.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.