Atasözleri

A -
A +
Malum atasözlerimiz hazinemiz, pek de severiz. İsteğiniz üzere evlilik ve eşler ile ilgili bir kısım ayırıp derledim. Okuyup geçmeyin, üzerinde az bi düşünün derim...
 
Dumansız baca olmaz, kahırsız koca olmaz. Kavgasız ev, kopuzsuz (sazsız) düğün. Mert adam karısına sataşmaz. Garipten kız alması kolaydır, saklaması çetindir; zenginden kız alması çetindir, saklaması kolaydır. Derdin yoksa söylen, borcun yoksa evlen. Ana kızına taht kurar, kız bahtı kocadan arar. Bez alırsan Musul’dan, kız alırsan asilden. Kadının ismeti, erin izzeti. Aygır at, mırmır avrat insanın evini yıkar. Dişi kuş yapar yuvayı, içini dışını sıvayı sıvayı. Erine göre bağla başını, tencerene göre kaynat aşını. Dumansız baca, çekişmedik karı koca olmaz. Er gelir ev taşar, er gider ev şaşar. Kadının biri âlâ, ikisi belâdır... Otuz oğlun olacağına bir oturak kocan olsun. Er getirir, kadın yetirir. Kadın kocayı var sever, koca kadını sağ sever. Karın kuvvetli ise bahtın, karın kurnaz ise yandın. Karı koca ipek, araya giren köpek. Kocadır gül eder, kocadır kül eder. Maşa kadar eri olanın paşa kadar hatırı olur. Olacak adam on beşinde baş olur, olmayacak adam kırk yaşında da çocuk olur. Hamaratlığını görürüm, kaynanan öldükten sonra; güzelliğini görürüm, bir çocuğun olduktan sonra. Anasını babasını dinlemeyen evlat, kocasını saymayan avrat, üzengi ile yürüyen atı kapında tutma hiç durma at. Erkek fedakâr, kadın vefakâr gerek. Yiğide ver kızını, Mevlâ verir rızkını. Erkek getirmeyi, kadın yetirmeyi bilmeli. Evinde karın güzel ise, geçiminde iyi ise, ne işin var düğün evinde bayram yerinde, gir oyna çık oyna; evinde karın çirkin ise, geçimin de bozuk ise, ne işin var ölü evinde, gir ağla, çık ağla. İyi koca karısını gül yaprak; kötü koca karısını kül toprak yaparmış. Herkesin karısı, canının yarısı...     Ninem diyor ki: Ulu sözü dinlemeyen ulur kalır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.